«Φωτιά» έχουν πάρει φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο, επιβαρύνοντας κατά πολύ την τσέπη των καταναλωτών ενώ στα ύψη είναι και η βενζίνη που έχει φτάσει και ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα «κοκτέιλ ακρίβειας».
Τα οπωροκηπευτικά και τα φρούτα έχουν αυξηθεί περισσότερο από ένα ευρώ, σε σούπερ μάρκετ και μανάβικα, σε σχέση με τις λαϊκές αγορές, σύμφωνα με τον Ν. Παυλίδη εκπρόσωπο παραγωγών λαϊκών αγορών, ο οποίος τονίζει στο Open και την εκπομπή «Τώρα Μαζί» πως χρειάζονται χαμηλά αγροεφόδια, ηλεκτρικό ρεύμα και βοήθεια να βρεθούν εργάτες για να μειωθεί το κόστος.
Η ακρίβεια καλπάζει ενώ πλησιάζουμε το χειμώνα με πολλά προϊόντα να έχουν πάρει την ανιούσα.
Χαρακτηριστικά, οι μπάμιες έχουν φτάσει τα 7 ευρώ το κιλό, τα σταφύλια τα 3 ευρώ, οι ντομάτες έως και 2,90 ευρώ από 2,20.
Αντίστοιχα, το λάδι από 9,80 ευρώ έχει φτάσει τα 13,9 ευρώ το λίτρο, η φέτα από 12 ευρώ τα 13,5 ευρώ, τα σκληρά τυριά στα 18,5 ευρώ το κιλό από 16,5 ευρώ.
Από την πλευρά της η ΙΝΚΑ τονίζει πως υπάρχει μεγάλη αισχροκέρδεια.
Προϊόν πολυτελείας το ελαιόλαδο – Μέχρι τα 15 ευρώ θα φτάσει το λίτρο
Στο ράλι της ακρίβειας κινείται με μεγάλη ταχύτητα και το ελαιόλαδο, ένα βασικό προϊόν, με τις ήδη αυξημένες τιμές να αναμένεται να πάρουν και άλλη αύξηση.
Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, καταγράφεται αύξηση κατά 130%. Όπως αναφέρει στο Open και την εκπομπή «Τώρα Μαζί» ο κ. Μύρων Χιλετζάκης, πρόεδρος της εταιρείας ΔΗΜΕΛΑΙΟΥ, συνεταιρισμός στην Κρήτη πουλάει χοντρική τιμή με 8,40 ευρώ το κιλό, ενώ στον καταναλωθεί μπορεί να φτάσει από 12 μέχρι και 15 ευρώ το λίτρο.
Ο ίδιος επισημαίνει πως σε περίπτωση που κάποιος βρει πολύ οικονομικό λάδι, θα πρέπει να προσέχει γιατί μπορεί να μην είναι ποιοτικό.
«Η χώρα μας δεν έχει αποθέματα. Πέρυσι η υπερπαραγωγή έφερε στη χώρα μας ένα τεράστιο ισοζύγιο στο εμπόριο του λαδιού. Μέχρι τώρα λέγαμε πως ο υγρός χρυσός είναι το λάδι διατροφικά. Τώρα λέμε πως ο υγρός χρυσός είναι και οικονομικά. Φανταστείτε πως στην Κρήτη παράξαμε πέρυσι 130.000 τόνους λάδι που μας φέρανε πάνω από 650 εκατομμύρια ευρώ στο νησί όταν οι αγροτικές επιδοτήσεις του νησιού όλου ανέρχονται σε 240 εκατομμύρια».
Μάλιστα, όπως επισημαίνει, η Ισπανία, ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας ελαιολάδου στον κόσμο, παρήγαγε 50% λιγότερο λάδι στην πιο πρόσφατη σεζόν του.
Μεγάλη η αύξηση στα καύσιμα – Πόσα πληρώνουμε ένα γέμισμα
Για κερδοσκοπία και στα καύσιμα κάνει λόγο ο τέως πρόεδρος Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Γ. Ασματόγλου. Χαρακτηριστικά, μέσα σε 2 μήνες ανέβηκε κατά 18 λεπτά η βενζίνη και 27 λεπτά το πετρέλαιο.
Η αμόλυβδη για ρεζερβουάρ 80 λίτρων μας κόστιζε τον Ιούλιο 149 ευρώ, τον Σεπτέμβριο το γέμισμα κοστίζει 163 ευρώ. Δηλαδή 14 ευρώ επιπλέον.
Για το πετρέλαιο κίνηση αντίστοιχα η τιμή για ένα γέμισμα ρεζερβουάρ ήταν 126 ευρώ και έχει φτάσει τα 148 ευρώ, με την επιβάρυνση να είναι 22 ευρώ.
Στα ύψη και το πετρέλαιο θέρμανσης – «Θα κρυώσει κόσμος»
Σύμφωνα με τον κ. Ασματόγλου με τα σημερινά δεδομένα, αν ξεκινούσε από σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης θα βρισκόταν πάνω από 1,5 ευρώ το λίτρο και πιο ψηλά σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές. «Αυτή η αύξηση ξεκίνησε με την περσινή χρονιά που ξεκίνησε στο 1,40. Σήμερα θα ήταν 1,52 με 1,53 ευρώ το λίτρο. Αυτή η διαφορά είναι πολύ μεγάλη και έρχονται από την άλλη πλευρά και τα επιδόματα που δεν θα πάρουμε όπως πήρε ο κόσμος πέρυσι. Δηλαδή την οριζόντια μείωση στην αντλία των 20 λεπτών και εδώ υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα γιατί θα κρυώσει ο κόσμος. Έρχονται από την άλλη πλευρά οι φορολογίες και όλες αυτές οι υποχρεώσεις οι αυξημένες που θα δημιουργήσουν τεράστιο πρόβλημα στην τσέπη του Έλληνα καταναλωτή».