• Home
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Απάτη μέσω Viber: Προσοχή σε μηνύματα που λαμβάνετε από “φίλους” – Βήμα βήμα πως οι επαφές σας μετατρέπονται σε “Δούρειους Ίππους”
ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Απάτη μέσω Viber: Προσοχή σε μηνύματα που λαμβάνετε από “φίλους” – Βήμα βήμα πως οι επαφές σας μετατρέπονται σε “Δούρειους Ίππους”

Απάτη μέσω Viber: Προσοχή σε μηνύματα που λαμβάνετε από “φίλους” – Βήμα βήμα πως οι επαφές σας μετατρέπονται σε “Δούρειους Ίππους”
Μια κλασική, αλλά καθ’ όλα επιτυχημένη μέθοδος απάτης, είναι σε έξαρση στο Viber, με τους επιτήδειους να χρησιμοποιούν μηνύματα από επαφές που οι χρήστες γνωρίζουν για να κλέψουν τους λογαριασμούς τους.
Σύμφωνα με τον Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας (CSIi), οι φίλοι και οι επαφές σας μετατρέπονται σε «Δούρειους Ίππους» και ως συνέπεια το υποψήφιο θύμα συχνά μερικές φορές αδυνατεί να συνειδοτοποιήσει πως πρόκειται για απάτη.

Πώς γίνεται η απάτη μέσω Viber βήμα-βήμα
Βήμα 1ο: Οι δράστες αποκτούν πρόσβαση στον λογαριασμό ενός χρήστη ή δημιουργούν ένα προφίλ που μοιάζει με κάποιον που τα υποψήφια θύματα γνωρίζουν. Τους στέλνουν μήνυμα μέσω Viber, ζητώντας τους να τους στείλουν έναν κωδικό επαλήθευσης, με την αιτιολογία ότι τον χρειάζονται για να επαναφέρουν τον λογαριασμό τους.
Βήμα 2ο: Ο κωδικός επαλήθευσης που ζητούν οι απατεώνες είναι ένας μοναδικός αριθμός που στέλνει το Viber στους χρήστες όταν προσπαθούν να συνδεθούν από μια νέα συσκευή. Αυτός ο κωδικός είναι απαραίτητος για να ασφαλίσουν οι χρήστες τον λογαριασμό τους, αλλά οι δράστες τον ζητούν για να πάρουν πρόσβαση.
Βήμα 3ο: Αν οι χρήστες δώσουν αυτόν τον κωδικό, οι δράστες αποκτούν πρόσβαση στον λογαριασμό τους.

Βήμα 4ο: Με τον λογαριασμό υπό τον έλεγχό τους, οι απατεώνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον ίδιο λογαριασμό για να εξαπατήσουν άλλους φίλους ή συγγενείς, δημιουργώντας ένα αλυσιδωτό φαινόμενο απάτης.
Αν λάβετε μήνυμα από φίλο που σας ζητά κωδικό, καλέστε τον απευθείας γιανα επιβεβαιώσετε αν ήταν πραγματικά αυτός που έστειλε το μήνυμα. Μην επιστρέψετε οποιαδήποτε άγνωστη κλήση στο Viber, καθώς μπορεί να είναι παγίδα.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Δήμος Νικολάου Σκουφά: Δωρεάν Online Μαθήματα

Κώστας Παππάς

Νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση: Πώς στήνεται μια “βιομηχανία” αριστούχων

Κώστας Παππάς

Apple: Χάκερ «απειλούν» τους χρήστες – «Κάντε ενημέρωση λογισμικού», προειδοποιεί η εταιρεία

Κώστας Παππάς

Leave a Comment

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..