Απάτη «μαμούθ» με λεία που ξεπερνά τις 40.000 ευρώ σημειώθηκε σε χωριό του Αγρινίου, σύμφωνα με πληροφορίες του agrinionews.gr.
Συγκεκριμένα, σε τηλεφωνική επικοινωνία, άγνωστοι δράστες ισχυρίστηκαν σε φαρμακοποιό ότι επιθυμούσαν να προβούν σε μεγάλη παραγγελία .
Ειδικότερα, επικαλούμενοι την πανδημία του κορωνοϊού ανέφεραν ότι ενδιαφέρονται να προμηθευτούν μάσκες και αντισηπτικά.
Για να γίνουν πιο πειστικοί, μάλιστα, υποδύθηκαν τους λιμενικούς, κάνοντας και… παζάρια.
Φρόντισαν η συνομιλία να μην είναι βιαστική, εξασφαλίζοντας χρόνο και ζητώντας 6ψήφιο κωδικό για την παραγγελία.
Στη συνέχεια, έκαναν μεταφορά χρημάτων από τον λογαριασμό του και ο ανυποψίαστος φαρμακοποιός επιβεβαιώνοντας τον κωδικό μέσα σε λίγα μόλις λεπτά είδε τα χρήματά του να γίνονται «καπνός».
Σύμφωνα με πληροφορίες, παρόμοιες καταγγελίες για περιστατικά απάτης έχουν φθάσει στην Αστυνομία και από περιοχές της Αχαΐας. Ως εκ τούτου, συλλέγονται στοιχεία ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση.
Η Αστυνομία εκ νέου εφιστά την προσοχή των πολιτών δίνοντας χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης. Η ανακοίνωση:
Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών από επιτήδειους, οι οποίοι με διάφορες μεθόδους αποσπούν χρηματικά ποσά από πολίτες, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει τους πολίτες για τις παρακάτω μορφές απάτης:
Απάτη με το πρόσχημα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος
Οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε αυτούς (κυρίως πρωινές και απογευματινές ώρες), προσποιούμενοι άλλοτε τους νοσοκομειακούς γιατρούς και άλλοτε τους δικηγόρους ή αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι, στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως τέκνο τους) έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού.
Προκειμένου να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου και να απεμπλακεί από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτούν την καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων ποικίλλει, προσαρμοζόμενα σε κάθε υπόθεση ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των θυμάτων.
Για να γίνουν πιο πειστικοί, έτεροι συνεργάτες παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία, αναλόγως του φύλου του συγγενικού τους προσώπου, προσποιούμενοι αυτό, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα.
Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματα έχουν πεισθεί, είτε εμφανίζονται στην οικία τους για την παραλαβή των χρημάτων, είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο από τους δράστες τόπο και χρόνο, πλησίον της οικίας.
Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.
Απάτη με τη μέθοδο νοσηλείας συγγενικού προσώπου
Οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις στα υποψήφια θύματα και εκμεταλλευόμενοι την αναστάτωση που προκαλείται, τους αναγγέλλουν ότι ένας στενός συγγενής τους εισήχθη εσπευσμένα σε κάποιο νοσοκομείο, λόγω τροχαίου ατυχήματος ή κάποιου άλλου εκτάκτου λόγου και απαιτούν χρήματα για να γίνει άμεσα κάποια ιατρική πράξη, συνήθως χειρουργική επέμβαση.
Επιπλέον, ζητούν από τα υποψήφια θύματα να μεταβούν αμέσως σε συγκεκριμένο σημείο ή να αναμένουν στην οικία τους, όπου άνθρωπος του νοσοκομείου π.χ. ένας νοσηλευτής ή υπάλληλος του ΕΚΑΒ, μεταβαίνει να παραλάβει τα χρήματα και να τα παραδώσει το ταχύτερο δυνατό στους γιατρούς.
Τα θύματα χρησιμοποιούν συνήθως την ίδια τηλεφωνική συσκευή στην οποία δέχθηκαν την κλήση για να καλέσουν στο κινητό τηλέφωνο το συγγενικό τους πρόσωπο, που «δήθεν» νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Μέσα στη σύγχυση τους δεν αντιλαμβάνονται ότι η «γραμμή» είναι ακόμη ανοιχτή με τους δράστες, οι οποίοι δεν τερμάτισαν την προηγούμενη κλήση.
Οι δράστες προσποιούνται ότι απαντούν στην κλήση των θυμάτων και «επιβεβαιώνουν» την άσχημη είδηση, παριστάνοντας για παράδειγμα κάποιον τραυματιοφορέα που κρατάει το κινητό του νοσηλευόμενου.
Απάτες σε επιχειρήσεις
Οι δράστες πραγματοποιούν τηλεφωνικές κλήσεις στα υποψήφια θύματα και προσποιούνται εκπροσώπους εταιρειών, οργανισμών, Σωμάτων Ασφάλειας και άλλων Κρατικών Υπηρεσιών
με το πρόσχημα παραγγελίας προϊόντων (όπως μάσκες, αντισηπτικά, εκτυπωτές, αναλώσιμα κ.α.) ζητούν τα στοιχεία της τραπεζικής κάρτας του χρήστη (αριθμό και τριψήφιο κωδικό ασφάλειας CVV, που αναγράφεται στην πίσω πλευρά της κάρτας)
Με τον αριθμό, τον κωδικό και τα στοιχεία του θύματος αιτούνται μεταφορά χρημάτων ή πραγματοποίηση συναλλαγής με αποδέκτες των χρημάτων τους ίδιους,
Στη συνέχεια ζητούν από το θύμα να τους πει τον εξαψήφιο κωδικό επιβεβαίωσης συναλλαγής (OTP) που στέλνει η τράπεζα στο κινητό τηλέφωνο του θύματος και αφαιρούν τα χρήματα.
Προσοχή,
Μην δίνετε ποτέ τηλεφωνικά σε τρίτους τα στοιχεία της τραπεζικής σας κάρτας αριθμό και τριψήφιο κωδικό ασφάλειας (CVV).
Μην δίνετε ποτέ με τρίτους τον εξαψήφιο αριθμό επιβεβαίωσης συναλλαγής OTP, που σας στέλνει η τράπεζα σας στο κινητό σας τηλέφωνο