Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά ακάθεκτη και χωρίς κανέναν ενδοιασμό προς την ιδιωτικοποίηση του νερού.
Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023 παρουσιάσθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκυλακάκη στο πλαίσιο νομοσχεδίου του Υπουργείου ρυθμίσεις που αφορούν σε συγχωνεύσεις των Δ.Ε.Υ.Α. και των υπηρεσιών ύδρευσης των Δήμων. Με τις συγχωνεύσεις θα δημιουργηθούν 15 Περιφερειακοί φορείς σε επίπεδο διευρυμένων χωρικών ενοτήτων που θα παρέχουν υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης στην περιφέρεια της χώρας πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Αυτοί οι περιφερειακοί φορείς (παρόμοιοι με τους φορείς που διαχειρίζονται τα σκουπίδια) θα είναι υπό την ευθύνη της ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων) όπως από τον Μάρτιο του 2023 έχει μετονομασθεί η πάλε ποτέ ΡΑΕ ( Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας)
Είναι γνωστό τι «ρυθμίζουν» οι ρυθμιστικές αρχές: «ρυθμίζουν» την τιμή εμπορευμάτων. Ετοιμάζονται λοιπόν να «ρυθμίσουν» και την τιμή του νερού, όπως έχουν ήδη «ρυθμίσει» την τιμή της ενέργειας ή/και την τιμή των επικοινωνιών!
Ετοιμάζονται να ιδιωτικοποιήσουν και το νερό.-
Ετοιμάζονται να δώσουν τα δίκτυα μεταφοράς και διαχείρισης της ύδρευσης και της αποχέτευσης στο ιδιωτικό κεφάλαιο να «επιχειρήσει» πάνω στο πρωτογενές και κύριο συστατικό της ύπαρξης και της ζωής: το νερό, ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δημόσιο και κοινό αγαθό, η πρόσβαση στο οποίο πρέπει να είναι καθολική και να μην ορίζεται από το κέρδος.
Η ιδιωτικοποίηση του νερού από πολυεθνικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο δεν είχε μόνο σαν αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη έως δραματική αύξηση της τιμής του νερού, αλλά και την υποβάθμιση έως καταστροφή του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος. Οι ιδιωτικές εταιρείες για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους μειώνουν τις επενδύσεις συντήρησης του δικτύου με αποτέλεσμα να μολύνονται οι λίμνες και τα ποτάμια του αστικού ιστού.
Όπου έγιναν ιδιωτικοποιήσεις (π.χ. Γιοχάνεσμπουργκ, Μπογκοτά, Λονδίνο, Παρίσι, Βερολίνο) είχαμε παρόμοια αποτελέσματα, είτε με το ξέσπασμα επιδημιών είτε με τη μόλυνση του δικτύου του υδροδοτικού συστήματος. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το αίτημα σήμερα είναι η επιστροφή στον κρατικό/δημόσιο έλεγχο της διαχείρισης του νερού.
• Για να μην ζήσουμε σε λίγα χρόνια από τώρα, αυτό που ζούμε σήμερα με τα τιμολόγια της ενέργειας
• για να μην αποκλειστούμε από την χρήση του νερού
• για να μπορούμε να έχουμε πόσιμο νερό
• για να μπορούμε να ανοίγουμε την βρύση στα σπίτια μας,
• για να μπορούμε να βάζουμε πλυντήριο,
• για να μπορούμε να ποτίζουμε τα χωράφια μας,
• για να μπορούμε να κολυμπάμε στις λίμνες, στα ποτάμια και στις θάλασσες μας,
οφείλουμε σήμερα, τώρα να μπούμε μπροστά και να υπερασπιστούμε το νερό ως δημόσιο αγαθό.
Στεκόμαστε στο πλευρό και παλεύουμε μαζί με τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑ.
Άμεσα οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι κοινωνικοί φορείς της πόλης της Άρτας, οι παραγωγικές δυνάμεις, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, όλες και όλοι μας, να μπούμε μπροστά για την υπεράσπιση του νερού.
Η Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή θα πρωτοστατήσει μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο για να μην περάσει αυτό το σχέδιο, για να μείνει το νερό δημόσιο και κοινό αγαθό.
Άρτα 7Δεκεμβρίου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ