• Home
  • ΥΓΕΙΑ
  • Ανακαλύφθηκε υπερ-γονίδιο που εξηγεί γιατί κάποιοι δεν θα κολλήσουν ποτέ κορονοϊό
ΥΓΕΙΑ

Ανακαλύφθηκε υπερ-γονίδιο που εξηγεί γιατί κάποιοι δεν θα κολλήσουν ποτέ κορονοϊό

 

Μερικοί άνθρωποι με «τυχερά γονίδια» ή συγκεκριμένο DNA μπορεί να έχουν πολύ μεγάλη προστασία έναντι του κορονοϊού μετά από τον εμβολιασμό λέει νέα έρευνα.
Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα υπερ-γονίδιο που προκαλεί ισχυρή ανοσολογική απόκριση στον Covid-19 μετά τον εμβολιασμό.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που φέρουν μια έκδοση ενός γονιδίου HLA, γνωστής ως HLA-DQB1*06, είχαν περισσότερες πιθανότητες να δημιουργήσουν υψηλότερη απόκριση αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό τους, σε σύγκριση με εκείνους που δεν το κάνουν ή δεν το έχουν.
Περίπου το 30-40% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου πιστεύεται ότι φέρει το γονίδιο αυτό σύμφωνα με το Independent.
Η αυξημένη ανοσολογική απόκριση βρέθηκε ότι προκαλείται από όλα τα κύρια εμβόλια: Pfizer, BioNTech, Oxford και AstraZeneca.
Η ομάδα δημοσίευσε τα ευρήματά της στο περιοδικό Nature Medicine και πιστεύει ότι θα μπορούσε να βελτιώσει τα εμβόλια και να βοηθήσει στην πρόληψη της μόλυνσης.

Ο Δρ Alexander Mentzer, επικεφαλής ερευνητής στη μελέτη, δήλωσε:
«Έχουμε δει μια μεγάλη ποικιλία στο πόσο γρήγορα οι άνθρωποι βγαίνουν θετικοί στον Covid-19 μετά τον εμβολιασμό. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ο γενετικός μας κώδικας μπορεί να επηρεάσει το πόσο πιθανό είναι να συμβεί αυτό με την πάροδο του χρόνου.
Η ομάδα ανέλυσε δείγματα DNA από 1.190 συμμετέχοντες σε κλινικές δοκιμές στις κλινικές δοκιμές εμβολίων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, καθώς και από 1.677 ενήλικες που είχαν εγγραφεί στο ερευνητικό πρόγραμμα Com-COV.
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης δείγματα από παιδιά που είχαν συμμετάσχει σε κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο AstraZeneca.
Βρήκαν ότι όσοι έφεραν το υπερ-γονίδιο κατέγραψαν η κατά του Covid-19 στις 28 ημέρες μετά την πρώτη δόση.
Τα άτομα με το γονίδιο είχαν επίσης λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρωτοποριακή λοίμωξη – όπου οι άνθρωποι εξακολουθούν να μολύνονται από τον κοροναϊό παρά το γεγονός ότι έχουν εμβολιαστεί.
Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Julian Knight, δήλωσε: «Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε καλύτερα την κλινική σημασία αυτής της συγκεκριμένης συσχέτισης και γενικότερα τι μπορεί να μας πει ο προσδιορισμός αυτής της παραλλαγής γονιδίου για το πώς δημιουργούνται αποτελεσματικές ανοσολογικές αποκρίσεις και τρόπους για να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε εμβόλια για όλους».
Τα ευρήματα έρχονται καθώς οι αναμνηστικές δόσεις Covid-19 γίνονται διαθέσιμες σε άνω των 50 ετών την Παρασκευή με 26 εκατομμύρια ανθρώπους στην Αγγλία να είναι επιλέξιμοι για το φθινοπωρινό jab.
Στην πλειονότητά τους θα προσφερθεί το νεότερο δισθενές εμβόλιο που στοχεύει την αρχική παραλλαγή Covid-19 και την παραλλαγή Omicron.
Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν βέβαια ότι πολλοί άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης Covid, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, τυχόν υποκείμενων νοσημάτων, αλλά και της έκθεση στον κορονοϊό, για παράδειγμα μέσω της εργασίας τους. Λένε όμως ότι η γενετική εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.
“Ελπίζουμε ότι τα ευρήματά μας θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε τα εμβόλια στο μέλλον, ώστε όχι μόνο να μας εμποδίσουν από το να αναπτύξουμε σοβαρή ασθένεια, αλλά και να μας κρατήσουν χωρίς συμπτώματα για όσο το δυνατόν περισσότερο”, σημείωσε ο ΔρAlexanderMentzer, επικεφαλής ερευνητής στη μελέτη.
“Από αυτή τη μελέτη έχουμε στοιχεία ότι η γενετική μας σύνθεση είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους μπορεί να διαφέρουμε μεταξύ μας ως προς την ανοσολογική μας απόκριση μετά τον εμβολιασμό κατά της Covid-19”, σημείωσε ο καθηγητής JulianKnight.
“Χρειάζεται περαιτέρω δουλειά για την καλύτερη κατανόηση της κλινικής σημασίας αυτής της συγκεκριμένης συσχέτισης”, πρόσθεσε. “Και γενικότερα για το τι μπορεί να μας πει ο προσδιορισμός αυτής της παραλλαγής γονιδίου σχετικά με το πώς δημιουργούνται αποτελεσματικές ανοσολογικές αποκρίσεις και για να βρούμε τρόπους ώστε να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τα εμβόλια για όλους”.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

ΠΓΝ Ιωαννίνων ρομποτικό σύστημα ανάλυσης και επανεκπαίδευσης βάδισης

Κώστας Παππάς

Συμμετοχή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων στο Παγκόσμιο Φιλανθρωπικό Μαραθώνιο στις 09 Ιουνίου 2022

Κώστας Παππάς

128 οι νεκροί από κορονοϊό στην Ελλάδα – Κατέληξε 59χρονη

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..