• Home
  • ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ
  • Άρτα: Το πολύτιμο μεταξωτό αλεξίπτωτο – Χρονογράφημα Νο 80 (27-12-2021)
ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ

Άρτα: Το πολύτιμο μεταξωτό αλεξίπτωτο – Χρονογράφημα Νο 80 (27-12-2021)

Δρ. Χαράλαμπος Γκούβας (*)
ΕΤΟΣ 1943, Δεκέμβριος. Γερμανική και Ιταλική κατοχή. Χωριό Παντάνασσα Δήμου Αρταίων (δίπλα στη Φιλιππιάδα). Η 12χρονη Αικατερίνη Δήμου (1931- ), βόσκει τα πρόβατα στο λιβάδι. Ξαφνικά ένα αεροπλάνο Αγγλικό της RAF βάλλεται από αντιαεροπορικά πυρά της Μεραρχίας Αλπινιστών Εντελβάϊς με έδρα τη Φιλιππιάδα και καταρρίπτεται στο λόφο του Αγίου Νικήτα. Ο Άγγλος πιλότος πηδάει με μεταξωτό αλεξίπτωτο, προσγειώνεται στο λιβάδι και σώζεται.
Η μικρή βοσκοπούλα Κατερίνα τρέχει και τον βοηθάει να απεμπλακεί από τα σχοινιά και το μεταξωτό ύφασμα του αλεξιπτώτου, το οποίο και φυλάσσει κρυφά. Ειδοποιεί τη μητέρα της και κρύβουν τον πιλότο στο καλύβι πίσω από τα άχυρα. Του δίνουν ρούχα χωριάτικα με τραγιάσκα και εξαφανίζουν τη στολή. Ο πιλότος βγάζει ένα σακουλάκι από το λαιμό και δίνει μιά χρυσή λίρα στην Κατερίνα. Σε λίγο προσφέρουν γεύμα στον πιλότο κρυφά, ενώ ο πατέρας της Κατερίνας, γραμματέας της κοινότητας ειδοποιεί με σύνδεσμο τους αντάρτες του ΕΔΕΣ στο Πολυστάφυλο Πρέβεζας να τον παραλάβουν νύχτα ένοπλοι. Ο πιλότος παραμένει στο καλύβι. Το βράδυ η Κατερίνα του πηγαίνει πάλι φαγητό. Κοτόπουλο, τυρί, και ψωμί. Δεύτερη χρυσή λίρα. Το βράδυ τίθεται σκοπιά ανταρτών κρυφή μέσα στα βάτα γιά φύλαξη. Το πρωί η Κατερίνα πηγαίνει πρωϊνό στον πιλότο. Γάλα, ψωμί, αυγά και μέλι. Τρίτη χρυσή λίρα!!! Τελικά το απόγευμα της επόμενης μέρας καταφτάνουν οι αντάρτες του ΕΔΕΣ και φυγαδεύουν στα βουνά τον πιλότο. Το Σεπτέμβριο 1944 έφυγαν οι Γερμανοί. Έμειναν όμως οι 3 χρυσές λίρες και το μεταξωτό αλεξίπτωτο.
Μόλις ελευθερώθηκε η Γερμανία (Απρίλιος – Μάϊος 1945) ένα από τα πρώτα βιομηχανικά προϊόντα που παρήγε ήταν οι ραπτομηχανές SINGER με σκοπό να λυθεί το πρόβλημα της ενδυματολογίας στην Ευρώπη. Mάλιστα γιά να προωθηθούν οι πωλήσεις, οι Γερμανικές εταιρείες διοργάνωσαν δωρεάν σεμινάρια 1-2 μηνών γιά νέα κορίτσια – μοδίστρες. Η Κατερίνα συμμετείχε το 1947-1948 στα σεμινάρια αυτά στην Άρτα, 17 ετών,και με τις 3 χρυσές λίρες αγόρασε τη ραπτομηχανή έπιπλο SINGER.
To μεταξωτό αλεξίπτωτο πιά έγινε πολυτελές φόρεμα (φωτογραφία) και οι παραγγελίες άρχισαν. Εκείνο που θυμάται η κυρία Κατερίνα είναι ότι τότε έραβαν τις Ελληνικές σημαίες λουρίδα – λουρίδα από βαμβακερό ύφασμα, ενώ σήμερα είναι σταμπωτές σε πολυεστέρα madeinChina. Η Κατερίνα ΔΕΝ προλάβαινε να καλύψει τις παραγγελίες σε ρούχα και σε σημαίες από τα καταστήματα της Άρτας. Έτσι η “επένδυση” των 3 χρυσών λιρών απέδωσε αρκετά, και το 1955 παντρεύτηκε τον Γεράσιμο Γκούβα (1929-2009) με προίκα 20 χρυσές λίρες. Με αυτά τα χρήματα κτίσθηκε το σπίτι που έμεναν 1956-1968 που διατηρείται και σήμερα στη γωνία των οδών Τζουμέρκων και Αγίας Σοφίας 67 Άρτα.
Η ιστορική ραπτομηχανή των …σημαιών σώζεται σε άριστη κατάσταση, και σήμερα εκτίθεται στο Μουσείο Τεχνών και Επιστημών Ηπείρου στην Πρέβεζα.To έτος 2021 η κυρία Κατερίνα είναι 91 ετών και ζεί στο Χαλάνδρι!
(*) Ο Δρ Χαράλαμπος Γκούβας είναι Ορθοπεδικός-Χειρουργός, συγγραφέας και ιδρυτής του Μουσείου Τεχνών και Επιστημών Ηπείρου.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

“Ο θρησκευτικός τουρισμός στην Ελλάδα” του Δ. Χαλάστρα

Κώστας Παππάς

Γυναικοκτονία, ένα καθημερινό έγκλημα.

Κώστας Παππάς

77 Χρόνια μετά…Κομμένο. Γράφει η Κατερίνα Σχισμένου.

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..