• Home
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Ό. Γεροβασίλη: Στις 7 Οκτωβρίου η ελληνική δικαιοσύνη καλείται να δείξει τις αντιστάσεις της στο ναζισμό και να υπερασπιστεί τη δημοκρατία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ό. Γεροβασίλη: Στις 7 Οκτωβρίου η ελληνική δικαιοσύνη καλείται να δείξει τις αντιστάσεις της στο ναζισμό και να υπερασπιστεί τη δημοκρατία

Παρέμβαση της Όλγας Γεροβασίλη, γραμματέα της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτή Άρτας, στο Ρ/Σ Παραπολιτικά και στους Δ. Τάκη – Χ. Κοραή

Σχετικά με την 7η Οκτωβρίου όπου αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή, η Γραμματέας της Κ. Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε τα εξής: Σήμερα η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε μία αυτονόητη και συμβολική κίνηση στο κοινοβούλιο που καλωσορίστηκε από την ολομέλεια. Αύριο είναι μια πολύ μεγάλη μέρα. H ελληνική δικαιοσύνη καλείται να δείξει τις αντιστάσεις της στο ναζισμό και να υπερασπιστεί τη δημοκρατία. Στην κοινωνία έχει δημιουργηθεί ένα πολύ μεγάλο ρεύμα και εκτιμώ ότι η παρουσία των πολιτών θα είναι ηχηρή. Είναι σημαντικό που φεύγει ένα μήνυμα από τα κόμματα του συνταγματικού τόξου προς την κοινωνία.

Τίποτα δεν τελειώνει αύριο. Η μάχη ενάντια στο φασισμό είναι καθημερινή και πολυεπίπεδη. Απέναντι σε όλες του τις εκδοχές, μερικές από τις οποίες τείνουν κάποιοι να εμφανίσουν ως κανονικότητα.

Βεβαίως, το δικαστήριο αύριο καλείται να λάβει μία απόφαση Ωστόσο, ο φασισμός έχει πολλά πρόσωπα. Ο καθένας και η καθεμιά μας καλείται να αποκαλύπτει και να «δικάζει» το φασισμό, κάθε μέρα. Τίποτα δεν τελειώνει αύριο. Η μάχη ενάντια στο φασισμό είναι καθημερινή και πολυεπίπεδη. Απέναντι σε όλες του τις εκδοχές, μερικές από τις οποίες τείνουν κάποιοι να εμφανίσουν ως κανονικότητα. Και αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα για το μέλλον και της χώρας μας, της Ευρώπης και για το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του.

Πενιχρά τα επιτεύγματα της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική. Ο διάλογος οδηγεί σε αποτυχία όταν απουσιάζει σαφής και συγκροτημένη στρατηγική

Καλούμενη να σχολιάσει τη βαρύτητα της επίσκεψης Στολτεμπεργκ η Όλγα Γεροβασίλη είπε: Στα εθνικά θέματα είμαστε σε πολύ κρίσιμο και δύσκολο σημείο. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση εκπέμπει συγκεχυμένα μηνύματα και παρουσιάζει πενιχρά επιτεύγματα στο πεδίο της διπλωματίας. Σας θυμίζω τον πρόσφατο ενθουσιασμό του Πρωθυπουργου για τα μηδενικά αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. Όπως σας θυμίζω επίσης το πρόσφατο συμβάν ανεπανάληπτης διπλωματικής επιτυχίας με το γράψε σβήσε που έλαβε χώρα από την ελληνική πλευρά αναφορικά με το χαρακτηρισμό «ιστορική» για τη συμφωνία των Πρεσπών στην κοινή δήλωση με τις ΗΠΑ. Σήμερα αυτό που είναι σημαντικό είναι το εξής: αναμφισβήτητα ο διαλογος είναι ο δρόμος. Όμως χωρίς την ύπαρξη σαφούς στρατηγικής διαλόγου και χωρίς την ενημέρωση των κομμάτων του κοινοβουλίου αλλά και του ελληνικού λαού, δεν πρόκειται να βγούμε κερδισμένοι. Ο ορίζοντας είναι αβέβαιος και ασαφής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ασάφεια που υπάρχει στο θέμα των κυρώσεων. Και η ασάφεια υπάρχει γιατί δεν η ελληνική πλευρά δεν ήγειρε απαιτήσεις. Και δεν ήγειρε απαιτήσεις διότι δεν διαθέτει συγκροτημένη στρατηγική διαλόγου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση παρακολουθεί εναγωνίως και εκφράζει ανοιχτά την κριτική της όπου χρειάζεται και βεβαίως χωρίς να διαθέτουμε την ενημέρωση την οποία μας όφειλε η κυβέρνηση. Δεν λαϊκίζουμε σε εθνικά θέματα μεν όπως η ΝΔ αγαπούσε να κάνει, αλλά κριτική κάνουμε και θα κάνουμε.

Ανεδαφικά τα περί Τσακαλώτου ως αντιπάλου δέους στον Τσίπρα. Έχουν απαντηθεί επανειλημμένως από όλες τις πλευρές

Καλούμενη να σχολιάσει τις απόψεις του Τσακαλώτου για το χαρακτήρα των κομμάτων της Αριστεράς αλλά και τις αντιδράσεις Πολάκη είπε: Η συζήτηση για το τι σημαίνει αρχηγικό κόμμα στην Αριστερά και έχει ενδιαφέρον και έχει διεξαχθεί επανειλημμένως εσωκομματικά και όλοι κατανοούν, και αυτό φαίνεται προφανώς και στο κείμενο του κ. Τσακαλώτου, ότι δεν είναι δυνατόν ένα κόμμα να είναι ακέφαλο. Πρόσθεσε επίσης ότι στο ΣΥΡΙΖΑ διαπερνάται από μια συνθετική και δημοκρατική λειτουργία ως προς την έκφραση απόψεων είτε στο εσωτερικό είτε δημόσια. Ωστόσο, όλες οι διατυπώσεις μας θα πρέπει να είναι σαφείς ως προς τη στόχευσή τους ώστε να μη διαταράσσεται η σχέση μας με την κοινωνία καθώς γνωρίζουμε ότι απέναντί μας έχουμε έναν αδίστακτο πολιτικό αντίπαλο, έτοιμο να υπονομεύσει τη δική μας προσπάθεια στη δική του προσπάθεια να διασωθεί.

Κατά τα λοιπά μία δική μας θεωρητική συζήτηση δε νομίζω ότι συγκρίνεται ως προς το ποιόν της αλλά και την επικινδυνότητά της με τις εσωτερικές αντιφάσεις που υπάρχουν στην κυβέρνηση όπου υπουργός αδειάζει υπουργό.

Αυτά τα λεγόμενα περί Τσακαλώτου ως αντιπάλου δέους του Τσίπρα είναι το λιγότερο ανεδαφικά και έχουν απαντηθεί επανειλημμένως από όλες τις πλευρές. Ο Τσακαλώτος στο κειμενό του ανέλυσε επαρκώς τις απόψεις του. Ο ίδιος είναι ένα σημαντικότατο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως η άποψή του έχει ενδιαφέρον.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διέπεται από μία συνθετική, δημοκρατική λειτουργία με κανόνες- Ο νέος μηχανισμός διευθετεί, δεν αστυνομεύει.

Ο νέος μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί εξομαλυντικά και ενωτικά και όχι αστυνομικά ή τιμωρητικά. Αναλαμβάνει να διευθετεί τυχόν ζητήματα που προκύπτουν όταν για παράδειγμα κάτι δεν πηγαίνει πολύ καλά ή κάποιος/α έχει προβεί σε μια ατυχή δήλωση. Ένας καλός τρόπος διευθέτησης όλων των απολύτως αναμενόμενων αυτών θεμάτων στην κομματική ζωή η οποία διατρέχεται από μία δημοκρατική και συνθετική λειτουργία αλλά και από κανόνες είναι κατ αρχάς ο διάλογος και η συζήτηση.

Στο δικό μας κόμμα δεν περισσεύει κανείς

Σε σχόλιο δημοσιογράφου κατά πόσον είναι σωστό, σύμφωνα με δημόσια τοποθέτηση στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ ότι όποιος δε συμφωνεί με την κεντρική γραμμή πρέπει να παραιτείται η Γραμματέας της Κ.Ο. απάντησε ότι αυτή η συζήτηση έχει τελειώσει.»Κανείς δεν περισσεύει στο ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς δεν πρέπει να παραιτηθεί. Πόσο μάλλον όταν η αναφορά γίνεται σε πολύ σημαντικά στελέχη τα οποία έχουν δώσει δείγματα γραφής», είπε χαρακτηριστικά.

Στρέψτε το βλέμμα και στα δημόσια αδειάσματα μελών της κυβερνητικής παράταξης. Παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τις αναμενόμενες δυναμικές που αναπτύσσονται στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Τέλος, σημείωσε ότι έχει βεβαίως σημασία αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ να μην επιδεικνύει εσωστρέφεια και να μην εκπέμπει συγκεχυμένα μηνύματα προς την κοινωνία ενώ παράλληλα σχολίασε ότι έχει περισσότερο ενδιαφέρον να παρατηρεί κανείς κάπως περισσότερο τα δημόσια αδειάσματα μεταξύ μελών της κυβερνώσας παράταξης παρά να επικεντρώνεται αποκλειστικά στις αναμενόμενες δυναμικές που αναπτύσσονται στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενόψει και της διαδικασίας διεύρυνσης.

Related posts

Συμμετοχή του Δημάρχου Πρέβεζας κ. Νίκου Γεωργάκου στην εβδομάδα των περιφερειών και πόλεων « European Week of Regions and Cities» #EURegionsWeek στις Βρυξέλλες

Κώστας Παππάς

Ευθύνη όλων μας η κατοχύρωση της ισότητας και στην πράξη

Κώστας Παππάς

Γιώργος Ζάψας στην εκπομπή “Απόψεις” «Θα πάρουμε την Περιφέρεια για να την μοιραστούμε με τις άλλες παρατάξεις»

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..