• Home
  • ΗΠΕΙΡΟΣ
  • Όμιλος για την UNESCO ΠΡΕΒΕΖΑΣ Αρχαιολογικός χώρος ΟΡΡΑΟΥ
ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όμιλος για την UNESCO ΠΡΕΒΕΖΑΣ Αρχαιολογικός χώρος ΟΡΡΑΟΥ

Από ιδρύσεως του Ομίλου για την UNESCO Πρέβεζας το έτος 2003, στους πρωταρχικούς σκοπούς μας ήταν και η ανάδειξη, προστασία και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και των μνημείων του τόπου μας, καθώς και της ευρύτερης περιοχής.
Στο πλαίσιο αυτό, τη Πέμπτη 11 Μαΐου 2023, αντιπροσωπεία μελών του Ομίλου, επισκέφτηκε τον αρχαιολογικό χώρο του ΟΡΡΑΟΥ, όπου περιηγήθηκε με ξεναγό τον εκπαιδευτικό και πρώην Αντιδήμαρχο Φιλιππιάδας κ. Χρήστο Αποστόλου.
Ο αρχαιολογικός χώρος του ΟΡΡΑΟΥ βρίσκεται στο λόφο “Καστρί”, στα όρια του Νομού Πρέβεζας με την Άρτα, ανάμεσα από τα χωριά “Γυμνότοπο” και “Γοργόμυλο”.
Η ίδρυση του ΟΡΡΑΟΥ πρέπει να έγινε επί του Βασιλέως των Μολοσσών “Ακλέτα” (385 – 370 π.Χ.) ή το αργότερο στο δεύτερο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ. στη στρατηγική θέση (ύψωμα) πλησίον της Αρχαίας Αμβρακίας.
Το έτος 168 – 167 π.Χ. το ΟΡΡΑΟΝ καταστράφηκε από τους Ρωμαίους, αργότερα ανοικοδομήθηκε και κατοικήθηκε επί χρόνια.
Τελικά οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν βίαια για να συνοικισθούν στη Νικόπολη που ίδρυσε ο Αύγουστος Οκταβιανός μετά την νίκη του στην Ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.Χ.
Ο συνδιασμός της φυσικής ομορφιάς του τοπίου με την ιστορικότητα του χώρου είναι αξιομνημόνευτος.
Ο σημαντικός αυτός αρχαιολογικός χώρος δυστυχώς βρίσκεται σε κατάσταση εγκατάλειψης.
Τα σημαντικά ερείπια και οικοδομήματα του χώρου, της Ακρόπολης και των Τάφων, κινδυνεύουν από κατάρευση ή διάβρωση λόγω της μη επαρκούς συντήρησης αλλά και της άναρχης βλάστησης που σχεδόν έχει μετατρέψει τον χώρο σε δάσος, οι ρίζες των δέντρων και των θάμνων έχουν εισχωρήσει στα θεμέλια και στα τοιχεία των μνημείων, μεγάλος βέβαιαείναι και ο κίνδυνος καταστροφής από πυρκαγιά.
Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα του χώρου είναι και η ανεξέλεγκτη βλάστηση.
Η προστασία και η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου καθώς και η προσβασιμότητα, με τις κατάλληλες υποδομές και για άτομα με ειδικές ανάγκες, πρέπει να γίνει προτεραιότητα για τους αρμόδιους φορείς.
Ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος αποτελεί μεγάλο αναξιοποίητο ιστορικό και πολιτιστικό κεφάλαιο για τον Νομό Πρέβεζας που μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για επισκέπτες και σημείο αναφοράς για την περιοχή μας.
Τόσο το Υπουργείο Πολιτισμού όσο και η Περιφέρεια Ηπείρου πρέπει άμεσα να προχωρήσουν σε όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται στον αρχαιολογικό χώρο.
Ο Όμιλος για την UNESCO Πρέβεζας δηλώνει ότι θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης σε όποια προσπάθεια αξιοποίησης του αρχαιολογικού χώρου του ΟΡΡΑΟΥ.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

“H Ήπειρος γίνεται μια ολόκληρη ήπειρος για 3 μέρες”

Κώστας Παππάς

Περιοδείες Ριζοσπαστικής Δημοτικής Αλλαγής

Κώστας Παππάς

Γεωργαντάς από Γιάννενα: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η κτηνοτροφία και ο πρωτογενής τομέας- Αντιμετωπίζουμε αποφασιστικά την κρίση

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..