• Home
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Όλγα Γεροβασίλη: Όλοι μας, με τις δυνάμεις του ο καθένας, να φροντίσουμε να σπάσει το φράγμα της σιωπής
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Όλγα Γεροβασίλη: Όλοι μας, με τις δυνάμεις του ο καθένας, να φροντίσουμε να σπάσει το φράγμα της σιωπής

Σε πείσμα των καιρών, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Άρτας, στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και αναδεικνύει τον πραγματικό ρόλο που οφείλει να έχει η Ελληνική Αστυνομία”

“Όπως είναι και το σύνθημα της σημερινής εκδήλωσης, πρέπει να πάψουμε να κρυβόμαστε.
Πρέπει όλοι μας, με τις δυνάμεις του ο καθένας, να φροντίσουμε να σπάσει το φράγμα της σιωπής, σε σχέση με το μαζικό φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών, ιδίως ως μορφή ενδοοικογενειακής βίας”

Χαιρετισμός Ο. Γεροβασίλη στην ημερίδα της Γραμματείας Γυναικών της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Άρτας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την «Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών»

Κυρίες και κύριοι,
Φίλες και φίλοι,
Θέλω να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την ευκαιρία που μου δίνετε σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την «Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών».
Είναι διπλά ευτυχής η συγκυρία, καθώς η Ημερίδα διοργανώνεται -και μάλιστα διαχρονικά- από τη Γραμματεία Γυναικών της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Άρτας.
Σε πείσμα των καιρών, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Άρτας στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και αναδεικνύει τον πραγματικό ρόλο που οφείλει να έχει η Ελληνική Αστυνομία:
Η Ελληνική Αστυνομία είναι ταγμένη στην εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου, αρωγός του πολίτη, θεματοφύλακας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου.
Απ’ τη μεριά της, η Πολιτεία οφείλει να συμπαραστέκεται και να είναι δίπλα στους Αστυνομικούς, διευκολύνοντας το έργο τους και παρέχοντάς τους κατάλληλη εκπαίδευση, επιμόρφωση αλλά και τα αναγκαία μέσα ώστε να επιχειρούν με ασφάλεια.
Με αυτές τις σκέψεις, χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση και την πρωτοβουλία των Αστυνομικών Υπαλλήλων, οι οποίοι αντιλαμβανόμενοι τον κοινωνικό ρόλο της Αστυνομίας, ανέλαβαν να ευαισθητοποιήσουν τόσο την τοπική κοινωνία όσο και τους συναρμόδιους φορείς για να αντιμετωπιστεί η Βία κατά των γυναικών.
Τα στοιχεία φίλες και φίλοι είναι ενδεικτικά του μεγέθους του προβλήματος:
Από το 2014 μέχρι το 2017 έχουν σημειωθεί 13.700 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με τις γυναίκες να αποτελούν το 70% των θυμάτων. Επίσης, το 2018, στα συμβουλευτικά κέντρα απευθύνθηκαν 4.909 γυναίκες, 266 γυναίκες φιλοξενήθηκαν στους Ξενώνες Φιλοξενίας ενώ η γραμμή SOS δέχθηκε 5.088 κλήσεις, εκ των οποίων οι 4.116 αφορούσαν σε καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση 16.700.000 γυναίκες υπέστησαν σωματική βία ή σεξουαλική κακοποίηση μέσα σε έναν χρόνο.
Οι σχετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν σημαντικές, όπως για παράδειγμα η κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, με την οποία εκσυγχρονίστηκε το νομοθετικό πλαίσιο για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών αλλά και της Ενδοοικογενειακής Βίας.
Ενισχύθηκε έτσι η ποινική νομοθεσία για την αντιμετώπιση εγκλημάτων που διαπράττονται σε βάρος των γυναικών (ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων, stalking, «εγκλήματα τιμής» κ.ο.κ).
Επιτρέψτε μου, όμως, μια ιδιαίτερη αναφορά στα θέματα ενδοοικογενειακής βίας.
Όπως είναι και το σύνθημα της σημερινής εκδήλωσης, πρέπει να πάψουμε να κρυβόμαστε.
Πρέπει όλοι μας, με τις δυνάμεις του ο καθένας, να φροντίσουμε να σπάσει το φράγμα της σιωπής, σε σχέση με το μαζικό φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών, ιδίως ως μορφή ενδοοικογενειακής βίας.
Η ενδοοικογενειακή βία σπάνια καταγγέλλεται, δεν έχει αποδέκτη μόνο τη γυναίκα αλλά μπορεί να αφορά και οποιοδήποτε άλλο μέλος της οικογένειας, ενώ πέρα από σωματική μπορεί να είναι ψυχολογική, λεκτική, σεξουαλική, οικονομική, κοινωνική. Εκτός από αδίκημα ποινικά κολάσιμο, αποτελεί πρωτίστως ειδεχθή προσβολή στην ανθρώπινη φύση. Προσβάλλει τη μητέρα, τη σύντροφο, τη σύζυγο, την κόρη.
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας σχεδιάστηκε, μετά από ευρύτατη διαβούλευση με συναρμόδιους φορείς και είχα τη χαρά να υπογράψω, ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, το προεδρικό διάταγμα για την δημιουργία Υπηρεσιών Ενδοοικογενειακής Βίας στην Ελληνική Αστυνομία (Π.Δ. 37/2019).
Συγκεκριμένα, προβλέφθηκε η δημιουργία Επιτελικού Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, με στελέχη εξειδικευμένο και περιοδικά εκπαιδευόμενο προσωπικό. Επίσης, προβλέφθηκε η αντίστοιχη ίδρυση γραφείων στις έδρες των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων στις δεκατέσσερις Περιφέρειες της χώρας και στις Διευθύνσεις Αστυνομίας κάθε Νομού. Γι’ αυτό το σκοπό, ενισχύονται οι αρμοδιότητες των Αστυνομικών Τμημάτων όλης της χώρας, για την αντιμετώπιση των αυτόφωρων εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας.
Ο στόχος που τέθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν η δημιουργία ενός συνεκτικού δικτύου στην Ελληνική Αστυνομία, με αξιώσεις να αποτελέσει την οργανωτική δομή για τον συντονισμό των συναρμόδιων φορέων και Αρχών (Εισαγγελέα Ενδοοικογενειακής Βίας, Γενική Γραμματεία για την Ισότητα των Φύλων, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας, Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας, τους κατά τόπους Δικηγορικούς Συλλόγους και Νοσοκομεία, Συμβουλευτικά Κέντρα και Ξενώνες Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών).
Η νέα ηγεσία του Υπουργείου οφείλει να αξιοποιήσει τη δουλειά που έχει ήδη γίνει και να συνεχίσει την προσπάθεια αυτή, ακριβώς διότι το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας κατά των γυναικών αφορά οριζόντια όλες τις κοινωνικές τάξεις αδιακρίτως.
Οφείλω και από αυτό το βήμα να τονίσω ότι το τμήμα ενδοοικογενειακή βίας σχεδιάστηκε για να λειτουργήσει στην πράξη και όχι για να μείνει κενό γράμμα. Προβλέφθηκε σειρά νεωτερισμών, όπως π.χ. η ανάπτυξη εφαρμογής ηλεκτρονικής καταχώρισης καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας, η εξ αποστάσεως «on-line» ή δια ζώσης εκπαίδευση του αστυνομικού προσωπικού, ακόμη και η προτυποποίηση των σηματικών αναφορών, ώστε τα καταγγελλόμενα περιστατικά να αντιμετωπίζονται ορθά και ενιαία.
Υπό αυτό το πρίσμα αντιμετωπίζουμε την Ελληνική Αστυνομία και τις γυναίκες και τους άνδρες που υπηρετούν σε αυτή: Στελέχη ικανά, με οξυμμένα αντανακλαστικά, αρωγούς του πολίτη, που συναισθάνονται το συνολικότερο ρόλο τους και αναλαμβάνουν δράσεις ευαισθητοποίησης αλλά και ενημέρωσης των πολιτών για την εξάλειψη φαινομένων, όπως η βία κατά των γυναικών.
Η σημερινή εκδήλωση δικαιώνει αυτή μας την αντίληψη.
Χρειάζεται όμως και κάτι ακόμη: χρειάζεται η καθημερινή μας δέσμευση στο στόχο.
Κατά το Π.Δ., το τμήμα Ενδοοικογενειακής Βίας θα μεριμνά για την ανάπτυξη δράσεων σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς για την προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και για την πρόληψη της δευτερογενούς θυματοποίησης, εκφοβισμού και αντεκδίκησης.
Στην πράξη η επιτυχία του Τμήματος αυτού εναπόκειται στη δέσμευση των Αστυνομικών αλλά και των συναρμόδιων Φορέων και βλέπω ότι στην Άρτα έχουμε κατακτήσει αυτό το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των φορέων.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να μένουμε θεατές και πρέπει να αναλάβουμε ενέργειες για την αναχαίτιση και την εξάλειψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών. Πρόκειται για τη λυδία λίθο του πολιτισμού μας
Σας μεταφέρω, λοιπόν, τις θερμότερες ευχές μου να είστε δυνατοί για να συνεχίσετε το έργο σας.

Η Όλγα Γεροβασίλη, στην ομιλία της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την «Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών», τόνισε πως η Ελληνική Αστυνομία είναι ταγμένη στην εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου και θεματοφύλακας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου.
Η βουλευτής Άρτας αναφερόμενη στην ημερίδα, χαιρέτισε την πρωτοβουλία των αστυνομικών υπαλλήλων του Νομού Άρτας, οι οποίοι, αντιλαμβανόμενοι τον κοινωνικό ρόλο της Αστυνομίας, ανέλαβαν να ευαισθητοποιήσουν την τοπική κοινωνία και τους συναρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Έπειτα, για να καταδείξει το μέγεθος του συγκεκριμένου ζητήματος, παρέθεσε με μελανά χρώματα το πλήθος των περιστατικών ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση 16.700.000 γυναίκες υπέστησαν σωματική βία ή σεξουαλική κακοποίηση μέσα σε έναν χρόνο.
Η κα Γεροβασίλη αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, με την οποία εκσυγχρονίστηκε το νομοθετικό πλαίσιο για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών αλλά και της Ενδοοικογενειακής Βίας. Στη συνέχεια της ομιλίας της, εστίασε στην ανάγκη να σπάσει το φράγμα της σιωπής, σε σχέση με το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών και ιδιαίτερα της ενδοοικογενειακής βίας, που αφορά οριζόντια όλες τις κοινωνικές τάξεις αδιακρίτως.
Τόνισε πως για το σκοπό αυτό, ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, υπέγραψε προεδρικό διάταγμα για την δημιουργία Υπηρεσιών Ενδοοικογενειακής Βίας στην Ελληνική Αστυνομία σε επιτελικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο για την αντιμετώπιση των αυτόφωρων εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας.
Η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε το γεγονός ότι οι υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας σχεδιάστηκαν για να λειτουργήσουν στην πράξη και όχι για να μείνουν κενό γράμμα και κάλεσε τη νέα ηγεσία του Υπουργείου να αξιοποιήσει τη δουλειά που έχει ήδη γίνει και να συνεχίσει την προσπάθεια αυτή.
Η κα Γεροβασίλη έκλεισε την ομιλία της με τη διαπίστωση πως δεν μπορεί κανείς να μένει θεατής του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και πως αποτελεί ευθύνη όλων η αναχαίτιση και η εξάλειψή του.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Διακρίσεις Αρτινών αθλητών στο τζούντο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στη Βέροια

Κώστας Παππάς

Εντοπισμός βιοτοξινών σε μύδια – Απαγόρευση αλιείας

Κώστας Παππάς

Πέντε γυναίκες υποψήφιες στην Άρτα με το συνδυασμό του Σιαφάκα Χριστόφορου.

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..