• Home
  • ΗΠΕΙΡΟΣ
  • Όλγα Γεροβασίλη: Προϋπολογισμός ΝΔ 2023. Εικονική πραγματικότητα και … «Όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει».
ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλγα Γεροβασίλη: Προϋπολογισμός ΝΔ 2023. Εικονική πραγματικότητα και … «Όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει».

Τοποθέτηση της Όλγας Γεροβασίλη, βουλευτή Άρτας και Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στη συζήτηση επί του προσχεδίου του κρατικού Προϋπολογισμού 2023
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Πέρσι στον Προϋπολογισμό του 2022 η Κυβέρνηση με τυμπανοκρουσίες διακήρυττε ότι κατέθετε τον πρώτο Προϋπολογισμό μετά το τέλος της πανδημίας. Συγκεκριμένα ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών δήλωνε πως ο Προϋπολογισμός του 2022 είναι αυτός «του τέλους της πανδημίας» και ότι «αρχές του 2022 η πανδημία θα τελείωνε».

Κάπως έτσι περικόπηκαν 821 εκατομμύρια από τον τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας. Όχι στο τέλος αλλά …στην κορύφωση της πανδημίας.
Βέβαια, οι περσινές εξαγγελίες ωχριούν μπροστά στις φετινές:
· «Ιστορικός Προϋπολογισμός», «Ορόσημο στη σύγχρονη ιστορία της χώρας», είπε ο Υπουργός στη Βουλή,
· η «Ελλάδα είναι ένα από τα 7 οικονομικά θαύματα» δανείστηκε τον χαρακτηρισμό ο Εισηγητής της συμπολίτευσης,
· «η ΝΔ οδηγεί το σκάφος στη φουρτούνα, δίχως να αλλάζει πορεία».
Το τελευταίο είναι το μόνο σίγουρο. Δίχως να αλλάζει πορεία η ΝΔ κατευθυνόμαστε στα βράχια!
Θα σταθώ σε μια άλλη φράση του Υπουργού, ότι δήθεν: «η αδυναμία αναγνώρισης της πραγματικότητας από την Αξιωματική Αντιπολίτευση προκαλεί θυμηδία.». Ευτυχώς που ‘αναγνωρίζει’ την πραγματικότητα η Κυβέρνηση, λοιπόν.
Τόσο καλά αντιλαμβάνεται, μάλιστα, τις αντοχές της κοινωνίας η Κυβέρνηση που προαλείφεται αυξημένα …φορολογικά έσοδα. Γιατί η αύξηση των εσόδων δεν προέρχεται από την ανάπτυξη. Προέρχεται από την αφαίμαξη, από την υπερφορολόγηση των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων και τους έμμεσους φόρους.
Σε ακραίες συνθήκες ενεργειακής κρίσης και πληθωρισμού 12%, η αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ είναι 4 δις Ευρώ! (7 φορές μεγαλύτερη από την αύξηση εσόδων από τον φόρο των επιχειρήσεων). Για το 2023 η κυβέρνηση θέλει κι άλλη αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ και ΕΦΚ κατά 593 εκατ. Ευρώ.
Αυτά είναι τα πήλινα πόδια της ανάπτυξης Μητσοτάκη.
Κι αυτά ενώ 1 στους 3 Έλληνες έχει μισθό 330 Ευρώ/μήνα και 600.000 άνθρωποι καταγράφονται ήδη στα όρια της φτώχειας.
Τα στοιχεία είναι συντριπτικά όσον αφορά στους όρους διαβίωσης.
1. Η Ελλάδα είναι η ακριβότερη στην Ευρώπη στο κόστος προμήθειας ρεύματος,
2. Η Ελλάδα τρίτη στην Ευρωζώνη στον ενεργειακό πληθωρισμό με 53,3%, αντί του ευρωπαϊκού μ.ο. (40,8%).
3. Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 12%.
4. Η Αθήνα είναι ακριβότερη από 21 πρωτεύουσες στην ΕΕ στη λιανική τιμή ρεύματος.
Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, ότι πάνω από 50% των νοικοκυριών έχουν οφειλές στους λογαριασμούς ενέργειας, οδηγούμενοι σε απόλυτο αδιέξοδο με τη συσσώρευση των λογαριασμών.
Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και η δήθεν “κατάργηση” της ρήτρας αναπροσαρμογής εν τέλει αύξησε το κόστος του ρεύματος. Η επιδότηση της αισχροκέρδειας των παραγωγών ενέργειας από τα φορο-έσοδα, δηλαδή απ’ τους πολίτες, είναι προκλητική. Γιατί από τη φορολογία επιδοτούνται οι ηλεκτροπαραγωγοί.
Και πώς λειτουργεί ο μηχανισμός επιδότησης; Υποτίθεται θέτει όριο τιμής στους ηλεκτροπαραγωγούς. Όμως, στην πράξη το όριο είναι πολύ ανώτερο του κόστους παραγωγής, με αποτέλεσμα οι ηλεκτροπαραγωγοί να βγάζουν υπερκέρδη ακόμη και πουλώντας στο όριο! Έτσι αυξήθηκε η τιμή του ρεύματος 57% το Σεπτέμβρη.
Έτσι δεν περιορίζονται, ούτε φορολογούνται τα υπερκέρδη. Τουναντίον, νομιμοποιούνται! Συρρικνώνονται, όμως, τα εισοδήματα των νοικοκυριών που αιμορραγούν.
Το κόστος περνά στην παραγωγική αλυσίδα, στον πρωτογενή τομέα, στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή και στη βιομηχανία. Ο κύκλος της οικονομίας δυναμιτίζεται. Δυστυχώς, η μόνη πραγματικότητα με την οποία έχει επαφή η Κυβέρνηση είναι η «εικονική» πραγματικότητα που «προμοτάρει».
Χρειάζονται άμεσα και ουσιαστικά μέτρα:
Μείωση των έμμεσων φόρων σε τρόφιμα και καύσιμα.
Ρύθμιση της αγοράς ενέργειας με ρεαλιστικό πλαφόν στη χονδρική και στη λιανική τιμή στο ρεύμα.
Φορολόγηση της αισχροκέρδειας των παραγωγών ενέργειας. Το μάρμαρο θα είναι 9,5 δισ. Ευρώ μόνο για το 2022.
Τί άλλο να πούμε για να βάλουμε τη ΝΔ στην πραγματικότητα;
Καμία ουσιαστική στήριξη στους εργαζόμενους για την αναπλήρωση της τεράστιας απώλειας της αγοραστικής τους δύναμης. Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα σήμερα είναι λιγότερος από τον κατώτερο μισθό του 2011 [ήταν 751,39 ευρώ σε 14μηνη βάση] με πληθωρισμό σήμερα 12%.
Καμία στήριξη στους συνταξιούχους.
Όχι μικρό αλλά ούτε καν καλάθι δεν κρατούν τα νοικοκυριά που δεν βγάζουν τον μήνα.
Σε αυτή την πραγματικότητα θέλει να μας προσαρμόσει η ΝΔ, προειδοποιώντας ότι «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει».
Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός στην επίσκεψή του στο ορεινό χωριό Ανθηρό Αργιθέας όταν του παραπονέθηκαν οι μαθητές ότι δεν έχουν θέρμανση απάντησε ..έχετε όμως διαδραστικούς πίνακες!
Και με αφορμή το τραγικό περιστατικό του φοιτητή που έπεσε από το παράθυρο στη Νομική του Αριστοτελείου, σε συνθήκες συνωστισμού από την σύμπτυξη κλιμακίων, ελλείψει καθηγητών, ο οποίος ευτυχώς δεν τραυματίστηκε σοβαρά, λέγαμε με συνεργάτες χαριτολογώντας ότι η Κυβέρνηση αντί να βρει λύση και να προσλάβει καθηγητές θα βρει ευκαιρία να μιλήσει για λιγότερους εισακτέους.
Δεν προλάβαμε να το πούμε και βγήκε ο Πρύτανης του ΑΠΘ και είπε ότι το πρόβλημα είναι ότι «δεν υπάρχει σύμπνοια του πολιτικού κόσμου για την ελάχιστη βάση εισαγωγής!»
Δεν τολμάμε να πούμε κάτι ούτε για αστείο και η ΝΔ φέρνει την χειρότερη εκδοχή του.
Δηλαδή αντί για προσλήψεις καθηγητών, επειδή δεν φτάνουν, να μειωθούν οι φοιτητές! Αλλά να προσλαμβάνονται ειδικοί φρουροί για την πανεπιστημιακή αστυνομία…

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Εμπορικός Σύλλογος Άρτας: Θερινές Εκπτώσεις 2022

Κώστας Παππάς

Χρήστος Γκόκα Επίκαιρη Ερώτηση σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί μανταρινιών στην Π.Ε. Άρτας

Κώστας Παππάς

Η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Άρτας Φιλιππιάδας συμμετέχει στην αυριανή κινητοποίηση

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..