• Home
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Όλγα Γεροβασίλη: Ο λαός γύρισε την πλάτη στους ακραίους
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλγα Γεροβασίλη: Ο λαός γύρισε την πλάτη στους ακραίους

Δήλωση της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Όλγας Γεροβασίλη, μετά την τελετή ορκωμοσίας των πρώτων αποφοίτων στη σχολή Πυροσβεστών Πτολεμαΐδας

Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για το Πυροσβεστικό Σώμα, την Πτολεμαΐδα και τη Δυτική Μακεδονία.
Έχουμε τους πρώτους απόφοιτους της Σχολής Πυροσβεστών Πτολεμαΐδας, 73 άνδρες και 16 γυναίκες.
Ωστόσο, αυτή τη μέρα επιχείρησαν να την αμαυρώσουν κάποιοι ακραίοι, προσπαθώντας να σταματήσουν την ορκωμοσία των Πυροσβεστών. Πρόκειται για ακραίους κύκλους, που κινούνται με βάση ένστικτα τα οποία δεν είναι συμβατά με τη δημοκρατία. Επιτέθηκαν στην αστυνομία και έγινε σύγκρουση, στοχευμένη, προαποφασισμένη, αλλά δεν τα κατάφεραν. Ο λαός της Πτολεμαΐδας, ο λαός της Κοζάνης τους γύρισε την πλάτη.

Ομιλία της υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Όλγας Γεροβασίλη, κατά την τελετή ορκωμοσίας των πρώτων αποφοίτων στη σχολή Πυροσβεστών Πτολεμαΐδας
Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για το Πυροσβεστικό Σώμα, την Πτολεμαΐδα και τη Δυτική Μακεδονία.
Έχουμε τους πρώτους απόφοιτους της Σχολής Πυροσβεστών Πτολεμαΐδας, 73 ανδρών και 16 γυναικών. Θέλω λοιπόν να τους συγχαρώ από καρδιάς για την σπουδαστική τους συνέπεια και τις προσπάθειες που κατέβαλαν αυτά τα χρόνια. Να τους ευχηθώ καλή δύναμη και καλή σταδιοδρομία στα καθήκοντα που θα αναλάβουν.
Να συγχαρώ επίσης τη Διοίκηση της Σχολής και τον μέχρι πρότινος Διοικητή της σχολής Αρχιπύραρχο Ανδρέα Παπαζαχαρία καθώς και το εκπαιδευτικό προσωπικό για τη σπουδαία δουλειά που κάνουν. Να ευχηθώ επίσης καλή δύναμη στο νέο Διοικητή της σχολής τον Πύραρχο Μαυροματίδη.
Θα ήταν όμως μεγάλη παράλειψη αν δεν συνέχαιρα το Δήμο Εορδαίας και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Καρυπίδη για την πρωτοβουλία που πήραν από την αρχή της αυτοδιοικητής τους θητείας να παραχωρήσουν το χώρο για να γίνει η σχολή και να ανακαινιστούν τα κτίρια ώστε να εξασφαλιστούν υψηλά στάνταρς στην λειτουργία της.
Η αξία της κίνησης αυτής δεν είναι μονάχα γιατί λύθηκε ένα πρακτικό αλλά ουσιαστικό πρόβλημα, αλλά διότι ενέχει υψηλή πολιτική και κοινωνική σημασία.
Βάζει στο τραπέζι τη συλλογικότητα, τη συνεργασία θεσμών και φορέων, ανοίγει δρόμους στην θεσμική αυτενέργεια, προτείνει αποτελεσματικές πολιτικές και διοικητικές συμπεριφορές.
Δίνει παράδειγμα συνεργατικότητας τόσο στους ίδιους του πολίτες όσο και στο κεντρικό κράτος.
Είναι μια πρωτοβουλία που λέει ότι αν τοπικοί, περιφερειακοί και κεντρικοί θεσμοί και φορείς της διοίκησης δουλέψουμε σε παρόμοιο πνεύμα, θα οδηγήσουμε με σιγουριά τη χώρα μας εκεί που πραγματικά της αξίζει.
Δεν χρειάζεται, νομίζω, να επιχειρηματολογήσει κανείς για τη σπουδαιότητα του Πυροσβεστικού Σώματος και την νευραλγική του σημασία για την ζωή και περιουσία των πολιτών, του φυσικού περιβάλλοντος και του δασικού μας πλούτου.
Οφείλω εδώ να επισημάνω ότι έχει γίνει κοινή συνείδηση ότι οι φυσικές καταστροφές δεν αντιμετωπίζονται πλέον με παραδοσιακούς τρόπους και πως χρειάζεται συνολικός στρατηγικός σχεδιασμός του ευρωπαϊκού χώρου.
Οι εμπειρίες των πρόσφατων ετών με τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές και τους σεισμούς που έπληξαν τόσο τη χώρα μας όσο και άλλες χώρες στην Ευρώπη, δεν αντιμετωπίζονται με κατά «μόνας» οργάνωση.
Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και σε οικονομικούς πόρους ήταν τεράστιες κι αυτό δεν πρέπει και δεν μπορεί να συνεχίσει.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αντιληφθεί ότι απαιτείται ένας συνολικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στο σύνολο του Ευρωπαϊκού χώρου, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων χωρών εκτός ΕΕ.
Το σχέδιο αυτό είναι το rescEU, το νέο ευρωπαϊκό σύστημα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.
Ένα ευρωπαϊκός στρατηγικός σχεδιασμός ο οποίος θα κουμπώνει στα εθνικά συστήματα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.
Αλληλεγγύη – Πρόληψη – Ταχύτητα – Παρέμβαση, είναι οι άξονες που τον συνθέτουν. Αυτό σημαίνει πόροι, εναέρια μέσα, ειδικός εξοπλισμός, ομάδες έρευνας και διάσωσης σε αστικό περιβάλλον, κινητά νοσοκομεία και ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης. Όλα αυτά ενταγμένα σε ένα οργανωμένο στρατηγικό σχέδιο.
Στην κυβέρνηση μας, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, επεξεργαζόμαστε το σχέδιο για την ίδρυση της Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας. Πολύ σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να το παρουσιάσουμε.
Η νέα αρχή υιοθετεί ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, στα πρότυπα των πλέον προηγμένων χωρών.
Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να δούμε και την λειτουργία της Σχολής Πυροσβεστών Πτολεμαΐδας. Μια σχολή που στα τρία χρόνια λειτουργίας έχει γίνει περιζήτητη στις προτιμήσεις των νέων. Η ένταξη της στις πανελλήνιες εξετάσεις είχε ως στόχο να βγάλει όχι μόνο στελέχη με επιχειρησιακή εξειδίκευση αλλά και με υψηλό επίπεδο στη λειτουργία της διοίκησης.
Φίλες και φίλοι
Αγαπητοί σπουδαστές
Περάσαμε μια μακρά και δύσκολη περίοδο. Η χώρα μας και ο λαός μας δοκιμάστηκε σκληρά έχοντας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έφερε η οικονομική κρίση.
Απαλλαγμένοι πλέον από τις μνημονιακές δεσμεύσεις προχωρούμε με αισιοδοξία προς τα μπροστά.
Η αποφοίτηση των πρώτων σπουδαστών από τη σχολή ας δεθεί συμβολικά με την αισιοδοξία που έχουμε κάθε λόγο πλέον να μας διακρίνει. Να πάμε τη χώρα μπροστά, να την προάγουμε και να την προστατεύσουμε από κάθε φύσης κινδύνους.
Εύχομαι λοιπόν καλή δύναμη, στον καθένα προσωπικά, στους φετινούς απόφοιτους. Να είστε αισιόδοξοι και δημιουργικοί στην επαγγελματική σας ζωή και να ξέρετε ότι η ελληνική πολιτεία θα είναι δίπλα σας.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

«Απογραφές ζωικού κεφαλαίου έτους 2020 »

Κώστας Παππάς

Με μουσική διαδήλωση, οι κινητοποιήσεις των μαθητών της Άρτας

Κώστας Παππάς

Το σχόλιο Αλ. Καχριμάνη για την ένταξη περιοχών της Ηπείρου σε καθεστώς επιτήρησης

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..