• Home
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Όλγα Γεροβασίλη: Η κυβερνητική σιωπή για τις παράνομες παρακολουθήσεις δεν γεννά αισιοδοξία για τη δημοκρατία και την υπεράσπιση του Συντάγματος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλγα Γεροβασίλη: Η κυβερνητική σιωπή για τις παράνομες παρακολουθήσεις δεν γεννά αισιοδοξία για τη δημοκρατία και την υπεράσπιση του Συντάγματος

 

Παρέμβαση της Όλγας Γεροβασίλη, βουλευτή Άρτας και Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στην τηλεοπτική εκπομπή Alpha Τώρα και στους Π. Σουρέλη, Χ. Κοσελόγλου και Α. Καϋμένου.
Κρεσέντο πρόληψης και προστασίας από την έμφυλη βία αναμένουν οι πολίτες από το κράτος. Όχι κρεσέντο βίας απέναντι σε όποιον την καταγγέλλει
Σχολιάζοντας το ρεπορταζ του σταθμού για την απόπειρα βιασμού δημοσιογράφου η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε ότι έχει σημασία η δημοσιοποίηση τέτοιων περιστατικών έμφυλης βίας και κακοποίησης για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας η οποία όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες μαζικές αντιδράσεις στην αποφυλάκιση Λιγνάδη έχει ισχυρά ανακλαστικά. Το παράδοξο είναι όμως, (συνέχισε ορμώμενη από την ευχή της παθούσης δημοσιογράφου η αστυνομία να προστατεύει από αυτούς που ασκούν έμφυλη βία αντί να επιτίθεται σε όποιον την καταγγέλλει) ότι στα Εξάρχεια επιδείχθηκε κρεσέντο αστυνομικής βίας σε διαδήλωση η οποία στόχο είχε να καταγγείλει αυτά τα ζητήματα. Η νομοθεσία υπάρχει για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων (η αυστηροποίηση των νόμων δεν υπήρξε ποτέ πανάκεια). Αυτό που χρειάζεται από την πλευρά του κράτους είναι γρήγορα αντανακλαστικά και ευέλικτες υπηρεσίες υποδοχής. Αυτό θα συνέβαλε στην αποτροπή πολλών γυναικοκτονιών που έχουν γίνει. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και επί θητείας μου ως υπουργού Προ. Πο. ιδρύθηκαν τα τμήματα ενδοοικογενειακής βίας στην ΕΛ.ΑΣ. τα οποία αφού επί κυβέρνησης ΝΔ εγκαινιάστηκαν 3-4 φορές… ακόμη υπολειτουργούν. Δυστυχώς.
Αν η πολιτική τοξικότητα δεν υπήρχε στο λεξιλόγιό μας, θα την είχε εφεύρει η Νέα Δημοκρατία- Οι εγκληματικές πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν καλύπτονται με χυδαίους κίτρινους αντιπερισπασμούς.
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιλέγει να επικεντρωθεί στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα ο οποίος έχει υπάρξει η επιτομή της τυπικότητας και της ευθύνης ως προς τα υγειονομικά πρωτόκολλα σημαίνει ότι βρίσκεται σε μεγάλο αδιέξοδο και ορθώς βρίσκεται. Διότι «διεκδικεί» για τη χώρα υπερβάλλουσα θνησιμότητα και πρωτιά στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Διότι ελπίζει ότι κατευθύνοντας την επικαιρότητα στον κ. Τσίπρα, για μία ακόμη φορά με εργαλείο την αναλήθεια και τη χυδαιότητα, ο κόσμος θα ξεχάσει ότι η πανδημία βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση, ότι η μισή ελλάδα καίγεται, ότι καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον και οι περιουσίες, ότι έχει γονατίσει από την ακρίβεια και την κρίση ενέργειας, ότι ο μισθός φτάνει μέχρι τα μέσα του μήνα κ.ό.κ.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη για μία ακόμη φορά, προσπαθεί να συγκαλύψει την ανεπάρκειά της και τις εγκληματικές πολιτικές ευθύνες της με κίτρινους, χυδαίους αντιπερισπασμούς. Αν η πολιτική τοξικότητα δεν υπήρχε στο λεξιλόγιό μας, θα την είχε εφεύρει η Νέα Δημοκρατία
Απέναντι σε μία κυβέρνηση που βαφτίζει κάθε της αποτυχία, επιτυχία οφείλουμε να κρατάμε μικρό καλάθι-Θα ήταν μεγαλύτερο εάν τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης ήταν ανάλογα με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου που ανέγνωσαν τη συγκυρία και διεκδίκησαν την υπεράσπιση των συμφερόντων των πολιτών τους στην ενεργειακή κρίση
Ερωτηθείσα για την αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην«επιτυχία της κυβέρνησης για την εξαίρεση της Ελλάδας σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού της μείωσης 15% στο φυσικό αέριο» η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε ότι θα ήμασταν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για τους χειρισμούς της κυβέρνησης εάν είχε ακολουθήσει τις ευρωπαϊκές οδηγίες έως και σήμερα που δεν έκανε ποτέ για να ανακουφίσει τους έλληνες πολίτες από την έκρηξη της τιμής της ενέργειας, της ακρίβειας και των βασικών αγαθών. Τουναντίον η κυβέρνηση συνεχίζει τον σουρεαλιστικό αυτοθαυμασμό της έχοντας απέναντι μία δραματικά δοκιμαζόμενη κοινωνία. Σοφό λοιπόν είναι να κρατάμε μικρό καλάθι γιατί ο ερχόμενος χειμώνας είναι κρίσιμος και δύσκολος. Δεν γνωρίζουμε πώς θα αντιδράσει ο ευρωπαϊκός βορράς. Εν τω μεταξύ χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν λειτουργήσει διαφορετικά εδώ και μήνες πετυχαίνοντας εξαίρεση ώστε να μπορέσουν να λάβουν μέτρα στήριξης των πολιτών τους. Όταν εμείς πιέζαμε την κυβέρνηση να πάει ο κ. Μητσοτάκης στην Ευρώπη και να διεκδικήσει να χρησιμοποιήσει εργαλεία και μέτρα προκειμένου να μην είμαστε πρώτοι σε ολη την Ευρωπη στη χονδρική και στη λιανική τιμή του ρεύματος. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τις παγκόσμιες εξελίξεις, υπάρχουν διαφορές εμφανείς και δυσμενείς για τη χώρα με την υπογραφή Μητσοτάκη. Θα ήμασταν ικανοποιημένοι, για να απαντήσω στο αρχικό σας ερώτημα εάν διαπιστώναμε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν ο πρόθυμος που λέει πρώτος ‘ναι’ και εάν διεκδικούσε την υπεράσπιση των συμφερόντων των ελλήνων πολιτών. Η εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμπεριείχε μέτρα τα οποία ουδέποτε υιοθέτησε.
Ποιός οφείλει να απαντήσει, αν όχι η κυβέρνηση, κατά πόσον το λογισμικό παρακολούθησης σήμερα βρίσκεται σε τηλέφωνα πολιτών, δημοσιογράφων, πολιτικών; Σε μία χώρα όπου πλήττεται βάναυσα η δημοκρατία και το Σύνταγμα καταστρατηγείται στα μισά του άρθρα μέσω της παράνομης παρακολούθησης υπάρχουν κυβερνητικές ευθύνες.
Σχετικά με τις καταγγελίες Ανδρουλάκη για το λογισμικό predator η Όλγα Γεροβασίλη υπενθύμισε τις ανάλογες καταγγελίες του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη προ μηνών τον οποίο η καναδική εταιρεία διαβεβαίωσε ότι το λογισμικό παρακολούθησης υπήρχε στο τηλέφωνό του. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντέδρασε, απηύθυνε ερωτήματα στην κυβέρνηση η οποία υποτίθεται ότι έκανε κάποια έρευνα. Σε μία χώρα όπου πλήττεται βάναυσα η δημοκρατία και το Σύνταγμα καταστρατηγείται στα μισά του άρθρα μέσω της παράνομης παρακολούθησης σίγουρα υπάρχουν κυβερνητικές ευθύνες. Από τότε που έγινε η καταγγελία δεν έχουν υπάρξει απαντήσεις πλην του ότι η κυβέρνηση ουδέποτε αγόρασε αυτό το λογισμικό. Από την άλλη η Google έχει κατονομάσει τη χώρα μας ανάμεσα σε εκείνες οι οποίες αγόρασαν αυτό το σύστημα παρακολούθησης. Κανένα αποτέλεσμα έρευνας μετά την καταγγελία του κ. Κουκάκη. Φτάνουμε σήμερα να έχουμε καταγγελία από αρχηγό πολιτικού κόμματος.
Ποιός οφείλει να απαντήσει, αν όχι η κυβέρνηση, κατά πόσον αυτό το λογισμικό παρακολούθησης σήμερα βρίσκεται σε τηλέφωνα πολιτών, δημοσιογράφων, πολιτικών κ.ό.κ.; Εχθές ρώτησα ευθέως τον κ. Θεοδωρικάκο και τον κ. Οικονόμου στην ολομέλεια εάν τα δικά τους τηλέφωνα παρακολουθούνται. Δεν πήρα βεβαίως απάντηση. Όμως το θέμα είναι εξόχως σοβαρό διότι εκτός των πολλαπλών κρίσεων που βιώνουμε ως κοινωνία, βρισκόμαστε αντιμέτωποι και με μία απειλητική κρίση θεσμών και δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Επισκέψεις σε επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα της Άρτας πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γιώργος Στύλιος

Κώστας Παππάς

ΠΑΣΟΚ: Tα 217 ονόματα που «κλείδωσαν» για τα ψηφοδέλτια

Κώστας Παππάς

Σημεία χαιρετισμού – εισήγησης του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, κατά την έναρξη του Ετήσιου Συνεδρίου της ΕΝΠΕ που πραγματοποιείται στα Ιωάννινα.

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..