• Home
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Χαιρετισμός του Βασίλη Τσίρκα, βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, στην ημερίδα του Επιμελητηρίου Άρτας με κεντρικό ομιλητή τον Φώτη Κουρμούση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαιρετισμός του Βασίλη Τσίρκα, βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, στην ημερίδα του Επιμελητηρίου Άρτας με κεντρικό ομιλητή τον Φώτη Κουρμούση

Η σημερινή εκδήλωση του Επιμελητηρίου Άρτας με προσκεκλημένο τον Φώτη Κουρμούση, Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, γίνεται σε μια ιδιαίτερη συγκυρία για τη χώρα.
Βρισκόμαστε πλέον μετά από επίπονες προσπάθειες της σημερινής Κυβέρνησης, εκτός του καθεστώτος των μνημονίων κα της σκληρής επιτροπείας που μας είχαν επιβληθεί. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες, ώστε να μπορούμε από εδώ και στο εξής να βλέπουμε το μέλλον σαφώς πιο ευοίωνο και με περισσότερες προοπτικές για την κοινωνία. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα, έχουμε όμως αποδείξει με την πολιτική που εφαρμόσαμε, ότι εμείς μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία της χώρας και να την οδηγήσουμε σε μια σταθερή τροχιά ανάπτυξης.
Τα τελευταία χρόνια, και παρά το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο στο οποίο βρισκόμασταν, κάναμε ό,τι ήταν δυνατό για να προστατέψουμε εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση. Και μετά την έξοδο από τα μνημόνια συνεχίζουμε να νομοθετούμε συνεχώς προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση. Παράλληλα η οικονομία ανακάμπτει, η ανεργία μειώνεται, οι αδύναμοι προστατεύονται με κάθε τρόπο. Για ακόμη μία φορά καταρρίπτονται οι μύθοι και η καταστροφολογία που διατυπώνονται από την αντιπολίτευση.
Τα θετικά νέα για την ελληνική οικονομία πολλαπλασιάζονται, ενώ την ίδια ώρα η Κυβέρνηση καταφέρνει να προωθεί σημαντικές πρωτοβουλίες για την παράλληλη ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας, όπως η αύξηση στον κατώτατο μισθό, η μη περικοπή στις συντάξεις, η προστασία της πρώτης κατοικίας και για επιχειρηματικά δάνεια.

Το Επιμελητήριο Άρτας δίνει τη δυνατότητα στον κ. Κουρμούση να ενημερώσει αναλυτικά τις ιδιαίτερες κατηγορίες των επιχειρηματιών, των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ή σκοπεύει να αναλάβει η Κυβέρνηση σχετικά με τις 120 δόσεις σε Εφορεία και Ασφαλιστικά Ταμεία, τα Κόκκινα Δάνεια και τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών. Και όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η χώρα οδεύει με ασφάλεια στην μεταμνημονιακή εποχή και έχει τελειώσει οριστικά με τα μνημόνια και την επιτροπεία.
Με τη ρύθμιση που νομοθετήσαμε επιτυγχάνεται ο στόχος που είχαμε θέσει εξαρχής, να προστατευθεί δηλαδή η λαϊκή κατοικία. Για πρώτη φορά με το νέο θεσμικό πλαίσιο προστατεύεται η πρώτη κατοικία όχι μόνο για τους ευάλωτους οφειλέτες που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο αλλά και για πολλούς επαγγελματίες που έχουν πάρει επιχειρηματικό δάνειο.
Επίσης, για πρώτη φορά με το νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπεται η επιδότηση της δόσης των δανείων για τους δικαιούχους που θα υπαχθούν στις σχετικές διατάξεις. Για να μπορεί κάθε φυσικό πρόσωπο, ανεξαρτήτως της επαγγελματικής του κατάστασης να ενταχθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια που είχαν συμφωνηθεί στον πυρήνα της αρχικής συμφωνίας της Κυβέρνησης με τις τράπεζες δεν άλλαξαν.
Βαδίζοντας στο κατώφλι της μεταμνημονιακής εποχής η Κυβέρνηση έχει λάβει μια σειρά από θετικά μέτρα για την ανακούφιση, στήριξη και προοπτική της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.
Μια σημαντική κοινωνική παρέμβαση είναι και η ρύθμιση των 120 δόσεων η οποία δείχνει την βούληση της ελληνικής Κυβέρνησης να ελαφρύνει τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που χτυπήθηκε από την κρίση, όπως επαγγελματίες που έκλεισαν τα βιβλία τους, αλλά και δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι, οι οποίοι έχουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, αλλά λόγω των χρεών τους μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να λάβουν τη σύνταξή τους.
Η ρύθμιση που επίκειται και αφορά τα χρέη στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία για να πάρουν «βαθιά ανάσα» τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα θα υπάρξει τόνωση και στα δημόσια έσοδα. Το θετικό αυτό μέτρο αναμένεται να περιλαμβάνει επανυπολογισμό οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία με κούρεμα βασικής οφειλής, κούρεμα των προσαυξήσεων, και έως 120 δόσεις για όλους, ώστε δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες να μπορέσουν να ρυθμίσουν τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της κρίσης.
Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την αποποινικοποίηση των οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία για χιλιάδες οφειλέτες και τη σημαντική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 30% σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες αποτελούν απόδειξη ότι η χώρα επανέρχεται στην κανονικότητα. Η δική μας βούληση είναι να συνεχίσουμε να αποκαθιστούμε τις αδικίες.
Για εμάς η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, του κόσμου της εργασίας και του αγροτικού κόσμου αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για να βγει η χώρα δυναμικά και με προοπτική από την κρίση και να ξαναλειτουργήσουν οι μηχανές της οικονομίας.

Related posts

Ερώτηση Γ. Στύλιου για τις αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ των παραγωγών

Κώστας Παππάς

Ήπειρος Όλον – Στον πάγο το κομμάτι Ιωάννινα –Κακαβιά

Κώστας Παππάς

Δημήτρης Δημητρίου: Καλούμε τους πολίτες να γυρίσουν τις πλάτες τους και να περιφρονήσουν τους κοινούς συκοφάντες της παράταξής μας

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..