• Home
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Τι είναι το glamping – Το πολυτελές κάμπινγκ που έρχεται στην Ελλάδα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τι είναι το glamping – Το πολυτελές κάμπινγκ που έρχεται στην Ελλάδα

Τι αναφέρει το σχετικό νομοσχέδιο για την «πολυτελή διαμονή στη φύση»

Το κάμπινγκ είναι μία από τις πλέον ανερχόμενες μορφές διακοπών στην Ελλάδα και παγκοσμίως το οποίο μάλιστα ζει μέρες δόξας την περίοδο της ελληνικής κρίσης. Τουρίστες από όλη τη χώρα αλλά και τα Βαλκάνια κατακλύζουν τα οργανωμένα και μη κάμπινγκ ανά την επικράτεια περνώντας τις διακοπές τους κοντά στη φύση και με βαλάντιο για όλες τις τσέπες.
Υπάρχουν όμως και εκείνοι οι οποίοι θέλουν και μία δόση glam στην επαφή τους με τη φύση. Και φυσικά έχουν και το αντίστοιχο πορτοφόλι. Έτσι ο συνδυασμός camping και glam μας φέρνει την ανερχόμενη τάση του glamping. Η οποία έρχεται πλέον και ως στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης για την ελληνική αγορά.
Το glamping περιγράφει ένα στιλ κάμπινγκ με ανέσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις, υπηρεσίες, σε θέρετρα, που συνήθως δεν σχετίζονται με το «παραδοσιακό» κάμπινγκ.
Η συγκεκριμένη τάση έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής σε τουρίστες του 21ου αιώνα, που αναζητούν τις πολυτέλειες της ξενοδοχειακής διαμονής παράλληλα με την απόδραση και περιπέτεια αναψυχής στον εξωτερικό χώρο.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού «θεσπίζεται Σήμα Glamping με στόχο τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος και εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο για την ανταπόκριση στις ανάγκες της τουριστικής αγοράς».

Σύμφωνα με το άρθρο 37 το σχετικού νομοσχεδίου:
1. Με τον όρο «glamping» νοείται η εμπειρία πολυτελούς διαμονής στη φύση, σε τουριστικά καταλύματα στην ύπαιθρο που ανεγείρονται σε εκτός σχεδίου περιοχές και περιλαμβάνουν διαφοροποιημένους τύπους διαμονής σε δομές ήπια εναρμονισμένες στο φυσικό περιβάλλον, συνδυάζοντας υψηλή αισθητική και παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών.
2. Θεσπίζεται Σήμα Glamping, το οποίο αποτελεί σήμα πιστοποίησης πενταετούς διάρκειας, με ειδικό λογότυπο και χορηγείται από το Υπουργείο Τουρισμού σε νομίμως αδειοδοτημένες επιχειρήσεις (ξενοδοχεία και οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις)που πληρούν τα ποιοτικά κριτήρια της παρ. 3 και τις λειτουργικές προδιαγραφές glamping του άρθρου 39. Όταν το glamping λειτουργεί σε συνδυασμό με ξενοδοχείο, απαιτείται να βρίσκεται σε διακριτή θέση του γηπέδου.
3. Τα ποιοτικά κριτήρια glamping είναι τα εξής:
α) διαμονή σε άρτια και ποιοτικά εξοπλισμένα διαφόρων τύπων και μεγεθών κατασκηνωτικά μέσα ή ημιμόνιμες δομές υψηλής αισθητικής σε κελύφη ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού που δύνανται να συναρμολογούνται και να αποσυναρμολογούνται ή να μεταφέρονται, όπως ενδεικτικά θολωτές δομές (domes), γιούρτες (yurts), πασαλοκαλύβες.
Στις επιτρεπόμενες εγκαταστάσεις συμπεριλαμβάνονται υπεδάφια δίκτυα υποδομών και 88 συστημάτων ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης, καθώς και έργα πρόσβασης και κυκλοφορίας.
β) εναρμόνιση των κατασκηνωτικών μέσων και ημιμόνιμων δομών με το φυσικό περιβάλλον με τη μικρότερη δυνατή επέμβαση σε αυτό,
γ) χρήση υλικών στο σύνολο της εγκατάστασης φιλικών προς το φυσικό περιβάλλον,
δ) προώθηση δραστηριοτήτων θεματικού τουρισμού – ειδικών μορφών τουρισμού.

Related posts

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία 64χρονου από τη Θεσπρωτία για αποπλάνηση ανηλίκων

Κώστας Παππάς

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για τον καύσωνα: Έρχονται «43άρια» – Που θα χτυπήσουν

Κώστας Παππάς

Κάηκε ολοσχερώς ΙΧΕ Αρτινού στην Ιόνια Οδό στα διόδια Μενιδίου

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..