• Home
  • ΗΠΕΙΡΟΣ
  • Σύμβολο της εθνικής συμφιλίωσης και της ευρωπαϊκής αναγέννησης
ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σύμβολο της εθνικής συμφιλίωσης και της ευρωπαϊκής αναγέννησης

Πάνω στο Γεφύρι της Πλάκας έγινε η επίδοση της τιμητικής πλακέτας της Europa Nostra στους συντελεστές του έργου της αποκατάστασης του πέτρινου γεφυριού, που γκρεμίστηκε τον Φεβρουάριο του 2015, αλλά πλέον στέκει αγέρωχο, γεφυρώνοντας τις όχθες του Αράχθου. Το βραβείο Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς παρέλαβε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη από τη γενική γραμματέα της Europa Nostra Sneška Quaedvlieg – Mihailović, την πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) Λυδία Καρρά και την εκπρόσωπο της ΕΛΛΕΤ στη Europa Nostra Αλεξάνδρα Προκοπίου.


«Αυτό το βραβείο είναι σαν τα Όσκαρ, είναι ένα ευρωπαϊκό Όσκαρ για την αριστεία στην πολιτιστική κληρονομιά», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Mihailović, επιλέγοντας τον όρο αναγέννηση του γεφυριού και προσθέτοντας πως η Γέφυρα της Πλάκας είναι το τέλειο σύμβολο για την ευρωπαϊκή αναγέννηση. «Θέλω εκ μέρους, όχι μόνο της Europa Nostra, αλλά εξ ονόματος ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των θεσμών της, να σας συγχαρώ γιατί δε χάσατε την ελπίδα. Δε χάσατε την ελπίδα όταν η γέφυρα κατέρρευσε και νιώσατε ότι κάτι έσπασε μέσα σας, γιατί η γέφυρα ήταν όλων και αυτή είναι η διαφορά. Ένα σπίτι είναι το σπίτι κάποιου, αλλά η γέφυρα ήταν του καθενός και όλων μαζί. Επειδή δε χάσατε την ελπίδα, παρόλο που έμοιαζε αδύνατο, στεκόμαστε εδώ και η Ευρώπη αποτίνει φόρο τιμής σε όλους εσάς, που πιστέψατε ότι ήταν εφικτό», σημείωσε.


«Είμαστε εδώ σήμερα, όλοι μαζί, για να θαυμάσουμε το έργο αυτό και να αποδώσουμε εύσημα και συγχαρητήρια στην επιστημονική κοινότητα, στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στα υπουργεία Υποδομών και Πολιτισμού, στο ΤΕΕ, την Περιφέρεια, όλους όσοι βοήθησαν για να βρισκόμαστε όλοι εμείς σήμερα εδώ και να χαιρόμαστε έναν μοναδικό τόπο και αυτό το εξαιρετικό έργο. Το βραβείο είναι μία τιμή που αποδίδεται σε όλους τους συντελεστές», τόνισε η Λ. Μενδώνη και εξέφρασε ευχαριστίες σε όλους όσοι εργάστηκαν για την αποκατάσταση του Γεφυριού. Όπως σημείωσε “Στο Υπουργείο Πολιτισμού μιλάμε για αποκατάσταση και όχι για ανακατασκευή. Έχω διαβάσει πολλές φορές να λένε ότι ανακατασκευάστηκε το γεφύρι. Το γεφύρι αποκαταστάθηκε. Με αντίστοιχα υλικά, με τα ίδια εν πολλοίς υλικά, και κυρίως με την ίδια τεχνογνωσία, την οποία παρέδωσαν εκείνοι οι πετράδες των μέσων του 19ου αιώνα. Το μνημείο αποκαταστάθηκε με έναν πρότυπο τρόπο, ο οποίος έφερε στο προσκήνιο και το μεγάλο κέρδος για την επιστήμη. Τεχνικές και τεχνολογίες, τις οποίες δεν ήξεραν ούτε οι ειδικοί μελετητές.
Μετά την καταστροφή του, τον Φεβρουάριο του 2015, έγιναν οι μελέτες χάρη σε έναν χορηγό, ο οποίος ενίσχυσε την Περιφέρεια Ηπείρου. Εδώ, θέλω να πω προσωπικά για την τεράστια συμβολή του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη, ο οποίος πήρε πάνω του τη στιγμή εκείνη πάρα πολλά πράγματα. Το 2018 υπεγράφησαν οι συμβάσεις και τελικά το έργο ολοκληρώνεται στις 4 Δεκεμβρίου 2019, όταν μπήκε ο τελευταίος λίθος, το “κλειδί”. Αυτό το κλειδί, το οποίο απέδειξε ότι όλο το έργο είχε γίνει σωστά.”
Το δικό τους ευχαριστώ είπαν ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης,
ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ανδρέας Μπουντουβής και ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΗ Χρήστος Παπαβρανούσης.


Στην κινητοποίηση για την αποκατάσταση της Γέφυρας της Πλάκας από την πρώτη κιόλας μέρα στάθηκε ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, ο οποίος πρότεινε την ίδρυση ενός υπαίθριου μουσείου, όπου θα παρουσιάζονται τα τμήματα της παλιάς γέφυρας και η ιστορία της πέτρας, σε συνδυασμό με μια έκθεση στον όροφο του παλιού τελωνείου, ενώ πρόσθεσε πως ολόκληρος ο πετρόκτιστος οικισμός της Πλάκας μπορεί να είναι ένα μουσείο. «Δε θα πρέπει να βάλουμε τελεία. Είναι ευκαιρία να προβάλουμε την τέχνη της πέτρας και να σκεφτούμε τη λειτουργία ενός μουσείου, στο οποίο θα αναδεικνύουμε τα πεσμένα κομμάτια και την παράδοση των μαστόρων της περιοχής», σημείωσε.
Στην εκδήλωση βρέθηκαν, επίσης, οι υφυπουργοί Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς και Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος, η πρώην υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Κεφάλα και Σταύρος Καλογιάννης, και του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη και Όλγα Γεροβασίλη, ο πρώην γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, πολλοί αυτοδιοικητικοί, καθηγητές του ΕΜΠ, σύσσωμη σχεδόν η διοίκηση του ΤΕΕ/ΤΗ κ.ά.

Related posts

Δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη για το τραγικό δυστύχημα με θύμα τον 23χρονο Ιάσωνα

Κώστας Παππάς

Κώστας Μπάρκας: Η Νέα Δημοκρατία με τον Νόμο που ψήφισε συναινεί σε περιβαλλοντικά εγκλήματα

Κώστας Παππάς

Ερώτηση Χ. Γκόκα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων για τις αποζημιώσεις των αγροτών

Κώστας Παππάς

Leave a Comment

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..