ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις ΟΓΑ: Η κλοπή των αγροτικών συντάξεων!

Χρήστος Μέγας
Μπορεί η μέση κύρια σύνταξη να είναι μόλις 735 ευρώ μεικτά, ωστόσο χιλιάδες συνταξιούχοι δεν παίρνουν ούτε τα μισά από αυτά, καίτοι ασφαλίστηκαν και πλήρωναν «μια ζωή».
Πρόκειται για τους αγρότες (ΟΓΑ) που συνταξιοδοτήθηκαν την περίοδο 2016-21 ή θα συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια οι οποίοι δεν λαμβάνουν καν την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ (για είκοσι και πλέον χρόνια ασφάλισης). Σε πολλές δε περίπτωσης ο ΕΦΚΑ δεν τους δίνει ούτε το ποσό που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ στους ανασφαλίστους υπερήλικες, δηλαδή ούτε τα 360 ευρώ το μήνα!
Πρόκειται για τους αγρότες που ναι μεν ο ΕΦΚΑ τους αντιμετωπίζει σαν ελεύθερους επαγγελματίες ως προς την καταβολή των εισφορών, υποχρεωτικά κάθε μήνα, ωστόσο:
-Δεν τους δίνει την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ, τουλάχιστον, συν τα χρήματα που αναλογούν για τις εισφορές που πλήρωσαν με βάσει τα χρόνια που ασφαλίστηκαν και την συνταξιοδοτική κλάση που επέλεξαν.


-Δεν τους χορηγεί σύνταξη στο 62ο έτος, ακόμη και με 40ετία, παρά μόνο στο 67ο έτος με όσα έτη και εάν έχουν τότε στην ασφάλιση.
Για παράδειγμα, φέτος συνταξιοδοτούνται οι γεννηθέντες το 1959 (62 ετών) με 33 πραγματικά χρόνια και 7 πλασματικά. Αυτό όμως δεν ισχύει για έναν ασφαλισμένο αγρότη, ο οποίος δεν μπορεί να κάνει χρήση των σχετικών-γενικών διατάξεων του ΕΦΚΑ. Αν κάποιος ζητήσει η ασφάλιση στην επικουρική σύνταξη του ΟΓΑ της περιόδου 1988-1998 να αθροιστεί –όπως προβλέπεται και δικαιούται- στην κύρια ασφάλιση που ισχύει από 1/1/1999 (όταν ο ΟΓΑ μετατράπηκε σε ταμείο κύριας σύνταξης) συμπληρώνει φέτος 33 χρόνια πραγματικής ασφάλισης. Αναγνωρίζοντας και 7 πλασματικά έτη όπως ισχύει σε κάθε ασφαλισμένο (παιδιά, στρατός, πτυχίο κ.α.) θα μπορούσε και ο αγρότης να βγει σε πλήρη σύνταξη στο 62ο έτος (γεννηθέντες το 1959). Όμως, δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην περίπτωση του ΟΓΑ! Κάτι που είναι προφανώς και προδήλως αντισυνταγματικό (διαφορετική μεταχείριση από το νόμο).
Σύνταξη… ανασφάλιστου
Αλλά και ως προς το ποσό της σύνταξης ισχύουν σκανδαλώδεις διακρίσεις σε βάρος των αγροτών.
Όποιος φέτος καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης δεν θα λάβει την εθνική σύνταξη των 384 €, συν την ανταποδοτική (με βάσει τα έτη ασφάλισης και την συνταξιοδοτική κλάση που επέλεξε), αλλά πολύ λιγότερα. Και αυτό γιατί με τον ν.4387/16 (άρθρο 99) οι συντάξεις των αγροτών δεν υπολογίζονται όπως των υπολοίπων ασφαλισμένων αλλά εν μέρει με τον παλιό τρόπο του ΟΓΑ και εν μέρει με το σύστημα του νόμου Κατρούγκαλου. Διάταξη που διατηρήθηκε και με τον ν.4670/20 (νόμος Βρούτση).
Κατά συνέπεια:
-Όσοι συνταξιοδοτήθηκαν το 2017 έλαβαν και εξακολουθούν να λαμβάνουν, σύνταξη 382 ευρώ καίτοι υποχρεωτικά είχαν υπαχθεί από την 1η στην 3η ασφαλιστική κλάση και πλήρωνα αυξημένο ασφάλιστρο.
-Όσοι συνταξιοδοτήθηκαν το 2018 πήραν σύνταξη 361 ευρώ, λιγότερα και από όσους συνταξιοδοτήθηκαν την προηγούμενη χρονιά καίτοι πλήρωσαν εισφορές ένα χρόνο παραπάνω! Και παρά το γεγονός ότι κατέβαλαν αγόγγυστα εισφορές για τουλάχιστον 20-21 χρόνια (το αργότερο από 1/1/1998) πήραν σαν σύνταξη το ποσό που τότε έδινε ο ΟΓΑ (νυν ΟΠΕΚΑ) στους ανασφάλιστους ηλικιωμένους και πάλι στην ίδια κατηγορία.
-Για αίτηση συνταξιοδότησης στις 30/6/2019 (πρόκειται για γεννηθέντα το1952) η σύνταξη βγαίνει στα 359,17 €. Ένα ευρώ περισσότερα θα έπαιρνε ο ασφαλισμένος του παραδείγματός μας εάν δεν ήταν ασφαλισμένος και δεν πλήρωνε ευρώ στον ΟΓΑ για 22 έτη και 6 μήνες (σ.σ. όπως φαίνεται στη φωτοτυπία).
Ο συνταξιοδοτικός ρατσισμός σε βάρος των αγροτών θα συνεχιστεί για άλλα 8 χρόνια ακόμη αν οι ίδιοι δεν αντιδράσουν και εάν οι κοινωνικοί φορείς και οι πολιτικοί θεσμοί δεν αντιδράσουν. Δηλαδή μέχρι και το 2029, όπως προβλέπει ο νόμος 4387/16, θα ισχύει η μειωτική και απαράδεκτη διάκριση σε βάρος των αγροτών. Είναι κάτι που δεν πρέπει να το επιτρέψουμε!

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Ασφαλιστικό: Σύνταξη πριν τα 60-Με 11 παραδείγματα ανά χρονολογία γέννησης

Κώστας Παππάς

Παράταση αιτήσεων ρύθμισης οφειλών προς τον Δήμο Νικολάου Σκουφά

Κώστας Παππάς

ΔΑΟΚ ΠΕ ΑΡΤΑΣ – Συμβουλές προς τους καταναλωτές ενόψει του Πάσχα – Εντατικοί έλεγχοι στην Αγορά

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..