Το αίσθημα του ανήκειν στην Ηπειρωτική κοινότητα είναι κρίσιμο για τους νοσηλευτές
Όλα έτοιμα για την 1η Πανηπειρωτική Επιστημονική Συνάντηση Νοσηλευτών θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Δεκεμβρίου 2023 στο Συνεδριακό Κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» στο χώρο του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων και οι πρόεδροι της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής Ηλιάνα Καϊντάση και Ζωή Κωνσταντή, αναφέρονται στην σημασία της συνάντησης για τον χώρο της υγείας.
– Καταρχάς, πώς αισθάνεστε μετά την ολοκλήρωση του προετοιμαστικού έργου και την προσέγγιση της 1ης Πανηπειρωτικής Επιστημονικής Συνάντησης Νοσηλευτών;
Ηλιάνα Καϊντάση (Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής): Είμαστε πραγματικά χαρούμενοι και ενθουσιασμένοι που βλέπουμε την οργάνωση να πλησιάζει στο τέλος της. Ήταν μια προσπάθεια
ομαδικής εργασίας και συνεργασίας, και πιστεύουμε ότι η επιστημονική αυτή συνάντηση θα είναι ένα μεγάλο βήμα προς την προώθηση της νοσηλευτικής επιστήμης στην Ήπειρο.
-Ποια είναι τα κύρια θέματα που θα εξεταστούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου;
Ζωή Κωνσταντή (Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής): Στο επίκεντρο των θεμάτων που θα συζητηθούν θα είναι η παροχή σύγχρονης, ποιοτικής, ασφαλούς και ολιστικής φροντίδας. Σχεδιάσαμε και οργανώσαμε διαλέξεις και στρογγυλά τραπέζια που αφορούν στη θεραπεία, την πρόληψη και την αποκατάσταση. Επιπλέον, θα δοθούν ευκαιρίες για νέες συνεργασίες και προβολή καλών πρακτικών που ενισχύουν το σύστημα υγείας στην περιφέρεια της Ηπείρου
-Πώς πιστεύετε ότι αυτό το συνέδριο θα συμβάλει στην προώθηση της νοσηλευτικής επιστήμης και της εξειδίκευσης στην περιοχή της Ηπείρου;
Ηλιάνα Καϊντάση: Με τη συμμετοχή των κλινικών νοσηλευτών και της ακαδημαϊκής κοινότητας, πιστεύουμε ότι θα δημιουργηθεί ένα γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη υψηλής εξειδίκευσης και βαθιάς γνώσης. Επίσης, η προβολή καλών πρακτικών θα ενισχύσει το σύστημα υγείας και θα αναδείξει τις δεξιότητες των νοσηλευτών μας.
Ζωή Κωνσταντή: Η συνεχής και δια βίου εκπαίδευση επιβάλλεται σε όλες τις επιστήμες ,πόσο μάλλον στον δικό μας χώρο που καθημερινά σχεδόν επιδέχεται αλλαγές, τροποποιήσεις και βελτιώσεις, εξαιτίας των αλλαγών που συμβαίνουν στην κοινωνία και στην εμφάνιση νέων νόσων ,όπως έγινε στην περίπτωση της COVID-19.
-Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για την ανταπόκριση των συμμετεχόντων και το μέλλον της Συνάντησης;
Ηλιάνα Καϊντάση: Ελπίζουμε ότι το συνέδριο θα προκαλέσει θετικά σχόλια και ότι, με τη συμμετοχή όλων, θα καθιερωθεί ως ένας σημαντικός θεσμός για την προώθηση της νοσηλευτικής επιστήμης στην περιοχή μας.
Το αίσθημα του ανήκειν στην Ηπειρωτική κοινότητα είναι κρίσιμο για τους νοσηλευτές, καθώς ενισχύει τη σχέση τους με την τοπική κοινότητα και συμβάλλει στην παροχή πιο αποτελεσματικής και προσαρμοσμένης φροντίδας. Η σύνδεση με την τοπική πραγματικότητα επιτρέπει στους νοσηλευτές να κατανοήσουν πλήρως τις ανάγκες, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό της περιοχής. Αυτό οδηγεί σε μια πιο εμπλεκόμενη, συναισθηματικά φορτισμένη προσέγγιση στη φροντίδα, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και δημιουργώντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την υγεία και την ευημερία της κοινότητας. Η στενή σχέση ανάμεσα στους νοσηλευτές και την τοπική κοινότητα επιτρέπει την προσαρμογή της περίθαλψης σε συγκεκριμένες ανάγκες και ενισχύει το αίσθημα υπευθυνότητας και συμμετοχής στην προαγωγή της υγείας της Ηπείρου.
Γι αυτό και το συνέδριό μας επέλεξε την ονομασία Πανηπειρωτική επιστημονική συνάντηση νοσηλευτών.
Ζωή Κωνσταντή: Η παροχή προτυποιημένης & ασφαλούς φροντίδας είναι επαγγελματική μας δέσμευση, και αυτή η συνάντηση θα αυξήσει την εξωστρέφεια μας και θα δημιουργήσει ένα ξεκάθαρο αποτύπωμα της προσφοράς μας στην τοπική κοινωνία. Στόχος μας είναι να αποτελέσει θεσμό για την περιοχή μας και γιατί όχι κάθε φορά να διοργανώνεται και σε μια διαφορετική πόλη της Ηπείρου
-Τι μήνυμα θα θέλατε να δώσετε στους νοσηλευτές που θα συμμετάσχουν;
Ηλιάνα Καϊντάση: Σας καλούμε όλους να συμμετάσχετε και να πλαισιώσετε δυναμικά αυτή τη συνάντηση, να μοιραστείτε τις γνώσεις και την εμπειρία σας με όλους τους συναδέλφους σας. Αναμένουμε με ανυπομονησία μια πολυδιάστατη και παραγωγική ανταλλαγή ιδεών.
Ζωή Κωνσταντή: Το συνέδριο αυτό δίνει την ευκαιρία στους κλινικούς Νοσηλευτές, στους ακαδημαϊκούς δασκάλους,τα ους σχολικούς νοσηλευτές, τους νοσηλευτές που εργάζονται σε δομές ψυχικής υγείας, σε σχολεία , να παρουσιάσουν το έργο τους να το επικοινωνήσουν τόσο στην επιστημονική όσο και στην τοπική κοινωνία. Η ενεργός σας συμμετοχή είναι καθοριστική για την επιτυχία του..
-Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στην εκδήλωσή σας!
Ηλιάνα Καϊντάση: Σας ευχαριστούμε πολύ!
Ζωή Κωνσταντή: Σας ευχαριστούμε επίσης, και ανυπομονούμε να σας δούμε όλους στο συνέδριο 4-5 Δεκεμβρίου στα Ιωάννινα!