ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση εργαζομένων ΚΠΝΑ με τον Δήμαρχο Αρταίων

Οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Άρτας την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Δήμαρχο Αρταίων κ. Σιαφάκα Χριστόφορο.Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Πατήλας Κων/νος και ηΑντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας-Εθελοντισμού -Κοινωνικών Δομών& ΚΔΑΠ/ ΚΔΑΠ-ΜΕΑ κα Τσώλα Αγγέλα.
Αρχικά έγινε ενημέρωση και συζήτηση για την σύγχρονη φιλοσοφία στην Πρόληψη των εξαρτήσεων, την σημασία του ρόλου της τοπικής κοινότητας και το έργο που επιτελεί το Κέντρο Πρόληψης Άρτας είκοσι επτά (27) χρόνια στη σχολική κοινότητα και στο γενικό πληθυσμό.
Όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούμε ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους, αλλά και ευαισθητοποιώντας και εκπαιδεύοντας ομάδες οι οποίες έρχονται σε επαφή με παιδιά και νέους όπως είναι οι ιερείς, οι αστυνομικοί, οι κοινωνικοί επιστήμονες και άλλοι.
Τα τελευταία χρόνια καθώς τα προβλήματα εντείνονται και οι δείκτες ψυχοκοινωνικής υγείας παρουσιάζονται αυξανόμενοι, καλούμαστε να διαχειριστούμε περισσότερα και πιο σύνθετα αιτήματα.
Τονίστηκε από τους εργαζόμενους ότι στην παρούσα φάση κατά την οποία σαν επιστήμονες, εργαζόμενοι -λειτουργοί στηνΠρόληψη εντείνουμε τις προσπάθειές μας, έχει διαρρεύσει το νομοσχέδιο με τον τίτλο «Ολοκλήρωση Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης»που προβλέπει με το άρθρο 46 το κλείσιμο των Κ.Π., χωρίς καμία διασφάλιση για το προσωπικό τους, καταργεί το άρθρο 61 του ισχύοντος νόμου 3459/2006, που διασφαλίζει την πάγια και τακτική χρηματοδότησή τους από το Κράτος και καταργεί το άρθρο 60 παράγραφος 4, του ισχύοντος νόμου 4139/2013, σύμφωνα με το οποίο τα Κέντρα Πρόληψης ανήκουν στους εγκεκριμένους Φορείς Πρόληψης.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο:
1. Κλείνει αναίτια και χωρίς καμία εξήγηση και αιτιολόγηση, μετά από τρεις δεκαετίες λειτουργίας, τα 75 Κέντρα Πρόληψης της χώρας, με ότι αυτό σημαίνει για τους εργαζόμενους και τους ωφελούμενους.
2. Αφήνει μετέωρη την Πρόληψη των εξαρτήσεων, χωρίς να διευκρινίζει ποιος και με ποιον τρόπο θα την ασκεί στο νέο φορέα, αφού τα Κ.Π. δε θα συνιστούν πλέον τους εγκεκριμένους φορείς.
3. Επιφέρει τεράστιο πλήγμα στη σχολική και ευρύτερη κοινότητα, στερώντας καίριας σημασίας υπηρεσίες, σε μια περίοδο μάλιστα που οι δείκτες ψυχοκοινωνικής υγείας εμφανίζονται επιβαρυμένοι.
4. Προχωρά σε απόφαση διακοπής της χρηματοδότησης, παραβλέποντας: α) ότι το ίδιο το κράτος επί τρεις δεκαετίες έχει επενδύσει πόρους στα Κέντρα Πρόληψης, ώστε να παρέχονται από εκπαιδευμένο και έμπειρο επιστημονικό προσωπικό καινοτόμες υπηρεσίες και β) ότι τα Κ.Π. αποτελούν ένα δίκτυο που ανήκει στις τοπικές κοινότητες, στρατηγική που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (1986) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (1997) προτείνουν ως την καλύτερη πρακτική.
5. Αποκαλύπτει μια απαξιωτική στάση, καθώς το Νομοσχέδιο έρχεται, χωρίς να ερωτηθούν οι ειδικοί επιστήμονες που δουλεύουν χρόνια στο πεδίο, δίχως καμία προηγούμενη επίσημη πληροφόρηση, πόσο δε μάλλονδιαβούλευση.
Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους και τους προβληματισμούς τους και ζήτησαν τη στήριξη της δημοτικής αρχής στην προσπάθεια να συνεχιστεί η λειτουργία των 75 ΚέντρωνΠρόληψης που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, ώστε να προσφέρουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες τους μέσα από ένα ισχυρά κατοχυρωμένο θεσμικό πλαίσιο.

Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Με τον Γενικό Γραμματέα Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Πάνο Αλεξανδρή, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης

Κώστας Παππάς

ΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Η γενική αρχή είναι μια: ΝΑΙ στο Επιχειρηματικό Πάρκο

Κώστας Παππάς

Καθαρίστηκε από το Σύλλογο Δρομέων Άρτας το παλιό μονοπάτι στο Πέρα νησί Κορωνησίας

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..