ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο 8ο φεστιβάλ Χανίων Κρήτης Οι «317» του Κομμένου

Συνεχίζοντας τις επιτυχημένες διαδρομές τους, οι «317» του Κομμένου προβάλλονται την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου στο 8ο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ των Χανίων. Ημέρα ιστορική η 28η Οκτωβρίου επιλέχτηκε για να συνδυαστεί με μια από τις πιο μαρτυρικές σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας: τη σφαγή του Κομμένου από τους στρατιώτες της 1ης μεραρχίας εντελβάις, το πρωινό της 16ης Αυγούστου 1943.
Πάνω από εκατό είναι οι ταινίες, ελληνικές και ξένες, που άρχισαν ήδη να προβάλλονται στο φεστιβάλ των Χανιών, το οποίο διεξάγεται από 21 έως 31 Οκτωβρίου. Όπως αναγράφεται στο πρόγραμμα του φεστιβάλ «ο Δημήτρης Βλαχοπάνος -Φιλόλογος, Ιστορικός Ερευνητής- εξιστορεί τη σφαγή του χωριού Κομμένου, του Νομού Άρτας, από τους Ναζί της 1ης Μεραρχίας Ορεινών Καταδρομών την 16 Αυγούστου 1943, έχοντας ως βοήθεια τις μαρτυρίες των επιζώντων, που μέχρι σήμερα αγωνίζονται για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση, εισπράττοντας την αδιαφορία των ένοχων Γερμανικών κυβερνήσεων, αλλά και την πολυετή σιωπή των Ελληνικών κυβερνήσεων. Μια ιστορία γεμάτη βία και απανθρωπιά, με καλά κρυμμένα μυστικά και πολύ παρασκήνιο, με ερωτήματα που ψάχνουν μέχρι σήμερα να βρουν την απάντησή τους».
Σημειώνεται πως τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν τον Αύγουστο του 2018 στο Κομμένο και στην Άρτα. Από τους ελάχιστους πλέον επιζώντες ακούγεται, μαζί με το δράμα που έζησαν τη φρικτή εκείνη Δευτέρα, και το παράπονό τους ότι καμιά βοήθεια δεν έλαβαν όταν έμειναν μόνοι, γυμνοί, άστεγοι και πεινασμένοι στο έλεος του θεού, καθώς και το αμετακίνητο αίτημά τους να πληρώσει η Γερμανία τις οφειλές της προς τα θύματα των εγκλημάτων πολέμου που διέπραξαν κτηνωδώς στη χώρα μας.
Η ταινία, σε σκηνοθεσία Εμμανουήλ Μαύρου, είναι παραγωγή της Earthview, οι άνθρωποι της οποίας με βαθύ σεβασμό και έμφαση στη λεπτομέρεια πέτυχαν να δώσουν μια διαφορετική οπτική στο τραγικό γεγονός, συνδέοντάς το με το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να γνωρίζει κανείς τι έγινε χτες. Με τον όρο πως η γνώση του αυτή φωτίζει καλύτερα το σήμερα και κάνει τους ανθρώπους πιο συνετούς και πιο ώριμους για το αύριο.
Μαζί με τον σκηνοθέτη Εμμανουήλ Μαύρο συνεργάστηκαν, μεταξύ των άλλων, για την ολοκλήρωση και την επιτυχία της ταινίας οι εκ Κομμένου Δημήτρης Βλαχοπάνος και Ηλίας Λάμπρης, τα στελέχη της Earthniew Σοφία Ευαγγελινού, Λάζαρος Αγγουράς, Γεώργιος Μαύρος και Δημήτρης Ευαγγελινός, ενώ η Ρένα Σανταμούρη με την ομάδα της σχεδίασε τις τρισδιάστατες απεικονίσεις. Για το έργο συνεργάστηκαν οι ηθοποιοί Νίκος Πανόπουλος (στην ελληνική και αγγλική αφήγηση του έργου) και Μαγδαληνή Σιώζου στο τραγούδι και στην απαγγελία.
Επόμενος σταθμός του ταξιδιού της ταινίας είναι το 14 docfest Χαλκίδας, το οποίο πραγματοποιείται τον μήνα Νοέμβριο. Αξίζει όμως για την ιστορία να σημειωθεί πως το έργο ήταν φιναλίστ του διαγωνιστικού τμήματος του GLFF στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου, το Λονδίνο.
Ας ευχηθούμε καλή επιτυχία στα νέα της ταξίδια. Το Κομμένο με τη μαρτυρική του ιστορία δικαιούται να φτάσει στα πέρατα της οικουμένης.

Related posts

«Μελισσουργοί. Τα μνημεία… μετά το σεισμό του 1967

Κώστας Παππάς

Κομμένο Σχολιάκι Νότη Μαυρουδή (Μετά πάσης ειλικρινείας…)

Κώστας Παππάς

5η συνάντηση Erasmus+ μαθητών και καθηγητών στην Άρτα από 25- 29 Μαρτίου 2019.

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..