• Home
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • «Σήμα κινδύνου» σε 170.000 επαγγελματίες από την ΑΑΔΕ – Κίνδυνος για «βαριά» πρόστιμα και λουκέτα από αύριο Δευτέρα 31 Οκτωβρίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σήμα κινδύνου» σε 170.000 επαγγελματίες από την ΑΑΔΕ – Κίνδυνος για «βαριά» πρόστιμα και λουκέτα από αύριο Δευτέρα 31 Οκτωβρίου

«Καμπανάκι» σε σχεδόν 170.000 επαγγελματίες χτύπησε η ΑΑΔΕ, προειδοποιώντας τους με σχετική επιστολή πως από την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου θα πρέπει να αρχίσουν να διαβιβάζουν τις αποδείξεις που εκδίδουν στα… κεντρικά της φορολογικής διοίκησης: Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν με «βαριά» πρόστιμα που φτάνουν μέχρι και τα «λουκέτα», εάν δεν δηλωθούν τα παραστατικά στο e-send της ΑΑΔΕ.
Από τον έλεγχο που έκαναν οι υπηρεσίες τις ΑΑΔΕ προέκυψε ότι στις 550.000 δηλωμένες ταμειακές μηχανές, τρεις στις δέκα ή 171.000 επιχειρήσεις δεν είχαν διαβιβάσει ούτε μια απόδειξη στα ηλεκτρονικά συστήματα της φορολογικής διοίκησης ή ενώ είχαν ξεκινήσει να στέλνουν τα δεδομένα ξαφνικά διέκοψαν τη διαβίβαση των στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις τους.
Τι αναφέρει η επιστολή της ΑΑΔΕ
Έτσι, η ΑΑΔΕ ξεκίνησε την αποστολή μηνυμάτων προς τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν δηλωμένο ΦΗΜ και δεν έχουν στείλει τις λιανικές συναλλαγές τους στο σύστημα e-send.
Το e-mail της ΑΑΔΕ στους επαγγελματίες αναφέρει χαρακτηριστικά:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ (ΑΑΔΕ)
Αποδέκτης/τρια: χχχχχχχχχχχχχχχχ, Username: χχχχχχχχχ
Αγαπητή Κυρία, Αγαπητέ Κύριε,
Από έλεγχο των υπηρεσιών μας διαπιστώθηκε ότι τα δεδομένα στοιχείων λιανικής πώλησης που εκδίδονται μέσω του Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ) σας, δεν διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ.
Σας ενημερώνουμε, ότι από την 31η.10.2022 κι εφεξής, η μη διαβίβαση στην ΑΑΔΕ των δεδομένων στοιχείων λιανικής πώλησης που εκδίδονται μέσω ΦΗΜ επισύρει τις κυρώσεις οι οποίες περιλαμβάνουν χρηματικά πρόστιμα και αναστολή λειτουργίας από 48 ώρες έως 10 ημέρες.
Ενόψει των ανωτέρω, σας καλούμε να προβείτε άμεσα στην εκπλήρωση της παραπάνω υποχρέωσης.
Εάν έχετε ήδη εκπληρώσει τη σχετική υποχρέωσή σας, παρακαλούμε μη λάβετε υπόψη το παρόν μήνυμα.
Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο και τη συνεργασία σας.
Ποιοι καλούνται να συμμορφωθούν στις… υποδείξεις
Όσοι δεν συμμορφωθούν από τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυτοτελή χρηματικά πρόστιμα που κατ’ ελάχιστον κυμαίνονται από 250, 500 ή και 1.000 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο των τηρούμενων βιβλίων και την υπαγωγή σε ΦΠΑ.
Σε περίπτωση μάλιστα που από τον επιτόπιο έλεγχο διαπιστωθεί η μη έκδοση ή μη διαβίβαση των στοιχείων μπαίνει λουκέτο από 48 ώρες έως και 10 ημέρες στην επαγγελματική εγκατάσταση ή την επιχείρηση.
Τα ηλεκτρονικά μηνύματα που έφυγαν από την ΑΑΔΕ χωρίζονται σε δυο ομάδες:
Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει 84.000 email που απευθύνονται σε επιχειρήσεις οι οποίες δεν είχαν διαβιβάσει καθόλου στοιχεία για τις αποδείξεις λιανικής που εκδόθηκαν από Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό (Φ.Η.Μ.). Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα της ΑΑΔΕ οι επιχειρήσεις που έλαβαν το email θα πρέπει να ελέγξουν εάν έχουν παλαιά ταμειακή μηχανή την οποία δεν χρησιμοποιούν είναι δηλαδή παροπλισμένη και δεν έχει δηλωθεί στην Εφορία.
Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει 87.000 ηλεκτρονικά μηνύματα σε επιχειρήσεις οι οποίες ενώ διαβίβαζαν τα δεδομένα των αποδείξεων που έκοβαν από την ταμειακή ξαφνικά σταμάτησαν να στέλνουν στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις τους. Στην κατηγορία αυτή, πιθανόν να ανήκουν εποχικές επιχειρήσεις.
Οι επιχειρήσεις υποχρεούται να αποστέλλουν τα δεδομένα των λιανικών πωλήσεων το αργότερο εντός 24 ωρών στην ηλεκτρονική εφαρμογή e-send της ΑΑΔΕ.
Μάλιστα, οι επιχειρήσεις που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής είναι υποχρεωμένες να διαβιβάζουν μέσα σε λίγες ώρες τα δεδομένα των αποδείξεων που κόβουν.
Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις εστίασης οι οποίες διαθέτουν 110.000 ταμειακές στέλνουν στοιχεία αποδείξεων κάθε 3 ώρες, τα πρατήρια υγρών καυσίμων που διαθέτουν 13.500 ταμειακές κάθε 1 ώρα ενώ οι υπόλοιπες επιχειρήσεις στέλνουν τα στοιχεία ανά 24ωρο, με την έκδοση της ημερήσιας συγκεντρωτικής κίνησης

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Η Περιφέρεια Ηπείρου στην Διεθνή Εκθεση Εναλλακτικού Τουρισμού TourNatur

Κώστας Παππάς

Ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος Σεπτεμβρίου

Κώστας Παππάς

Δημόσιο: Έρχονται 14.169 προσλήψεις το 2021 – Ποιες ειδικότητες έχουν ζήτηση

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..