• Home
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή – Η θέση μας για τις πρόσφατες εξελίξεις για το προσφυγικό ζήτημα στην Άρτα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή – Η θέση μας για τις πρόσφατες εξελίξεις για το προσφυγικό ζήτημα στην Άρτα

Η εύφλεκτη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στη Μεσόγειο, οι πολεμικές συρράξεις που μαίνονται (Συρία) ή ετοιμάζονται να ξεσπάσουν (Λιβύη, Ιράν κλπ) και η κρίση στις σχέσεις Τουρκίας- Ε.Ε, με πιθανή την αύξηση των προσφυγικών ροών, καθιστούν το προσφυγικό μείζον εθνικό και ευρωπαϊκό πρόβλημα.
Η σημερινή κυβέρνηση- όπως και οι προηγούμενες- πιστή στη «γραμμή» που έχει χαράξει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στα πλαίσια της συμφωνίας της με την Τουρκία και της Συνθήκης του Δουβλίνου, έχει επιλέξει μια στάση υποταγής και κακής διαχείρισης του προσφυγικού, στη βάση ενός σχεδίου που περιλαμβάνει: α) τη γενίκευση του εγκλεισμού των προσφύγων σε στρατόπεδα ανά την Επικράτεια, στα πλαίσια της αποσυμφόρησης των νησιών, β) την αυστηροποίηση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου και γ) τη μοιρολατρική αναμονή των διεθνών εξελίξεων και των άνωθεν αποφάσεων των Βρυξελών.
Άθλια hot-spots και κλειστές δομές- φυλακές στοιβαγμένων χιλιάδων ανθρώπων, διαφόρων εθνοτήτων και ηλικιών, στη μέση του πουθενά, που προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από δύσκολες συνθήκες. Συνθήκες που, όπως είναι φυσικό, πυροδοτούν εντάσεις και εκρήξεις και προκαλούν εύλογες ανησυχίες στις τοπικές κοινωνίες και στους πολίτες, οι οποίοι –όπως είναι φυσικό-δεν θέλουν νέα «γκέτο», νέες Μόριες και Αμυγδαλέζες στις αυλές των σπιτιών τους.
Στις εύλογες αυτές ανησυχίες των πολιτών, δυστυχώς, βρίσκουν έδαφος φασιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις και παρεισφρύουν ομάδες, οι οποίες, αναπαράγοντας σκόπιμα τερατώδη ψεύδη για την πρόκληση φόβου και ρατσιστικού μίσους, καλούν σε βίαιες και απάνθρωπες ενέργειες σε βάρος προσφύγων και μεταναστών. Απέναντι σ΄αυτό το επικίνδυνο φαινόμενο της έξαρσης του ρατσισμού, άλλοτε ακραίου και άλλοτε ηπιότερου, οφείλουμε όλοι μας να αντισταθούμε και να στηρίξουμε, όσο μπορούμε, αυτούς τους απελπισμένους και κατατρεγμένους ανθρώπους.
Η κυβέρνηση με τον γνωστό αυταρχισμό της εξουσίας, «πετάει το μπαλάκι» στους τοπικούς «άρχοντες» κι εκείνοι με τη σειρά τους, φοβούμενοι τις τοπικές αντιδράσεις, το ξαναπετάνε στην κυβέρνηση. «Γαλάζιοι» βουλευτές, δήμαρχοι και περιφερειάρχες, παίζουν «κρυφτό» μεταξύ τους, ρίχνοντας «βολές» εκατέρωθεν και αναπαράγοντας άσκοπους τοπικισμούς, που σαν στόχο έχουν πρωτίστως την επικοινωνιακή διαχείριση παρά την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι «διαγκωνισμοί» και οι υποκριτικές συμπεριφορές μεταξύ κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων, που βλέπουμε τελευταία να εξελίσσονται και στην Άρτα, δεν μας αφορούν.
Εμείς τοποθετούμαστε επί τους ουσίας και καθαρά: Είμαστε αντίθετοι σε δομές κλειστού τύπου, σε στρατόπεδα και hot spots μαζικής συσσώρευσης ανθρώπων, οπουδήποτε και αν εγκατασταθούν αυτά.
Είμαστε υπέρ της φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε ανοιχτές δομές ( λ.χ σπίτια, ξενοδοχεία, δημόσιους ή άλλους χώρους και κτίρια που μπορούν να μετατραπούν σε χώρους φιλοξενίας), οι οποίες δύνανται να εξασφαλίσουν την ανθρώπινη και ομαλή διαβίωσή τους, την σίτιση, την εκπαίδευση, την ιατρική τους περίθαλψη και -στο βαθμό που οι ίδιοι το επιθυμούν- την κοινωνική τους ένταξη στις τοπικές μας κοινωνίες. Απ΄αυτό, θεωρούμε ότι θα βγουν ωφελημένες και οι τοπικές οικονομίες, καθώς οι άνθρωποι αυτοί θα συναλλάσσονται οικονομικά και πολιτισμικά με τους ντόπιους κατοίκους κι έτσι θα μάθουν αμφότεροι να συνυπάρχουν αρμονικά, σπάζοντας παράλληλα το φόβο και τις προκαταλήψεις.
Θεωρούμε επίσης ότι, ο αριθμός των 1500 ατόμων, που σχεδιάζει να φέρει η κυβέρνηση σε έναν Δήμο σαν τον δικό μας (και ο οποίος πιθανότατα θα αυξηθεί, αν αυξηθούν και οι προσφυγικές ροές), είναι πολύ μεγάλος. Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε ως Δήμος Αρταίων να απαιτήσουμε τη μείωση του αριθμού αυτού και την αναλογική κατανομή του στους τέσσερις (4) Δήμους της Π.Ε Άρτας, σε τοποθεσίες και χώρους, που οι ίδιοι οι Δήμοι θα επιλέξουν κατόπιν οργανωμένης και συλλογικής διαδικασίας.
Κρατώντας πάντα τη δυσπιστία και τις επιφυλάξεις μας για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, λέμε ΝΑΙ στη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στον τόπο μας, σε μικρές ανοιχτές δομές, διαμοιρασμένες σε όλο το εύρος της Π.Ε Άρτας και υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις, ΟΧΙ όμως στις κλειστές δομές, τύπου στρατοπέδων και hot spots, οπουδήποτε κι αν σχεδιάζεται να εγκατασταθούν αυτές.

Related posts

 Μελαχρινή φίλη της 35χρονης πιστεύει ότι είχε μπει στο στόχαστρό της

Κώστας Παππάς

Φορολογικές δηλώσεις: Λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής – Την Τετάρτη τελευταία μερα πληρωμής πρώτης δόσης φόρου

Κώστας Παππάς

Τρίκαλα: Γυναίκα πήγε για εξαγωγή δοντιού κι έπεσε σε κώμα

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..