• Home
  • ΗΠΕΙΡΟΣ
  • Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή – Για τον προϋπολογισμό του δήμου Αρταίων
ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή – Για τον προϋπολογισμό του δήμου Αρταίων

Στην  ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αρταίων συζητήθηκε ο Προϋπολογισμός για το 2023.
Για αρχή να πούμε ότι η συζήτηση και η λήψη απόφασης έγινε υπό το βάρος της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ (2/12/2022) που κρίνει αντισυνταγματικές τις διατάξεις των νόμων 4623/19 και 4625/19.
Υποτίθεται ότι η συγκεκριμένη ειδική συνεδρίαση, η συζήτηση και η λήψη απόφασης για τον Προϋπολογισμό, είναι συνεδρίαση κορυφαία για την λειτουργία ενός Δήμου. Γιατί δείχνει το προς τα πού θα κινηθεί ο Δήμος, ποιες είναι οι κατευθύνσεις, ποια είναι η πρόνοια για τους δημότες, ποιες είναι οι προτεραιότητες , ποιες είναι οι πολιτικές και ποια είναι η στόχευση.
Όταν όμως δεν μπορείς ούτε καν να ψηφίσεις αρνητικά ή λευκό, όταν ότι και να ψηφίσεις αν δεν είναι ΝΑΙ, αφαιρείται από την ψηφοφορία, όταν δεν μπορείς ούτε καν μέσω της ψήφου σου να πιέσεις για αλλαγές, ΤΟΤΕ που ακριβώς βρίσκεται η έννοια και η ουσία της συζήτησης, της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και της κορυφαίας διαδικασίας;
Η αλήθεια είναι ότι για την συγκεκριμένη απόφαση αρκούσε και μια ψήφος, αφού όποιος ψηφίζει αρνητικά ή λευκό στον Προϋπολογισμό και στο Πρόγραμμα Τεχνικών Έργων, είναι σαν να μην ψηφίζει καθόλου. Αυτή είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τις παλιές και νέες κυβερνητικές πολιτικές στην τοπική Αυτοδιοίκηση. Δυστυχώς και για τους δημότες, δυστυχώς και για τον ίδιο τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η παρούσα Δημοτική Αρχή, κατέθεσε έναν προϋπολογισμό της τάξης των 67.000.000 ευρώ, που τον χαρακτηρίζει ως «αναπτυξιακό» προϋπολογισμό. Άλλωστε δεν υπήρχε και περίπτωση να μην είναι «αναπτυξιακός», κάθε χρόνο «αναπτυξιακοί» είναι οι προϋπολογισμοί εδώ και πολλά χρόνια! Είναι προφανές ότι ο τόπος έχει πάρει την ανιούσα της ανάπτυξης! Το βιώνουμε όλοι μας καθημερινά και με πολλαπλό τρόπο!
Είναι ένας προϋπολογισμός που στα έσοδα του έχει 30.000.000 ευρώ από έργα που χρηματοδοτούνται εκτός ΠΔΕ και που μπορεί και να μην αφορούν στην πραγματικότητα και στις ανάγκες των δημοτών, έργα που έχουν να κάνουν με κατευθύνσεις και χρήματα που η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκρίνει και διαχειρίζεται και ως εκ΄τούτου δεν εγγυάται κιόλας.
Είναι ένας προϋπολογισμός με ΣΑΤΑ μόλις 800.000 ευρώ, είναι ένας προϋπολογισμός που στα έσοδα του έχει 1.000.000 βεβαιωμένες για πρώτη φορά οφειλές προς τον Δήμο τις οποίες κανείς δεν εξηγεί ποιες και τι είναι και που σε αυτό το περιβάλλον φτώχειας είναι και αμφίβολο αν μπορεί κάποιος να τις πληρώσει, είναι ένας προϋπολογισμός που τα κύρια έσοδα του είναι τα 3.000.000 ευρώ δημοτικών τελών, είναι ένας προϋπολογισμός αποθεματικού μόλις 50.000 ευρώ.
Είναι ένας προϋπολογισμός που έχει έξοδα για την ΣΔΙΤ της διαχείρισης των απορριμμάτων, ήδη βεβαιωμένα 1.400.000 ευρώ και ποιος ξέρει πόσα ακόμα για την χρονιά που έρχεται, είναι ένας προϋπολογισμός που στα έξοδα του καταγράφονται προηγούμενες οφειλές του Δήμου της τάξης των 2.700.000 ευρώ, είναι ένας προϋπολογισμός ελλειμματικής κοινωνικής πολιτικής , είναι ένας προϋπολογισμός πλασματικός και μη υλοποιήσιμος, υπό τον έλεγχο του οικονομικού παρατηρητηρίου των ΟΤΑ.
Είναι ένας προϋπολογισμός που δεν απευθύνεται και δεν αφορά το σύνολο του Δήμου, δεν αφορά τους δημότες και τις λαϊκές ανάγκες, είναι ένας προϋπολογισμός καθαρά προεκλογικός που τάζει καθρεφτάκια στους ιθαγενείς και κλείνει το μάτι στους κρατικοδίαιτους ιδιώτες που «επιχειρούν» με το δημόσιο χρήμα, που «επιχειρούν» με τον κόπο και τον ιδρώτα του λαού.
Αυτός είναι ο προϋπολογισμός του Δήμου Αρταίων για το 2023.
Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους δημότες του Δήμου Αρταίων, αυτόν τον προϋπολογισμό τον καταψηφίσαμε.

Άρτα, 12/1/2023
Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή

Προς:
1. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αρταίων
2. Δήμαρχο Δήμου Αρταίων

Με πρόσφατη απόφαση το ΣτΕ (2/12/2022), έκρινε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις των νόμων 4623/19 και 4625/19 που ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ, επιβεβαιώνοντας την στάση και την κριτική της παράταξης μας , που είχε διαφωνήσει και καταγγείλει εξ’ αρχής.
Με τους εν λόγω νόμους, στο όνομα της κυβερνησιμότητας, η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε τεχνητή πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στις άλλες επιτροπές, όπως και στα νομικά πρόσωπα Περιφερειών και Δήμων, στις παρατάξεις Περιφερειαρχών και Δημάρχων και μετέφερε σημαντικές αρμοδιότητες από τα συμβούλια σ’ αυτές τις επιτροπές.
Κύρια στόχευση των ρυθμίσεων αυτών είναι :
• Η θεσμική εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας στα όργανα διοίκησης του δήμου (π.χ. Οικονομική Επιτροπή, κ.ά.) στην παράταξη του δημάρχου και η μεταφορά σε αυτά τα όργανα πλήθους σοβαρών αρμοδιοτήτων που ήταν μέχρι πριν στην ευθύνη του Δημοτικού Συμβουλίου.
• Ο εξοβελισμός της πολιτικής αντιπαράθεσης με την απαγόρευση – επί της ουσίας -οποιασδήποτε πρότασης κατατίθενται από άλλες παρατάξεις ή την έκφρασή τους και με την αρνητική ψήφο, αναφορικά με τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα στο Δήμο.
Όλα αυτές, οι άκρως αντιδραστικές και αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις, συνιστούν, Τοπική Διοίκηση ακόμα πιο «φιλική» στα επιχειρηματικά συμφέροντα και επομένως πιο εχθρική για το λαό, τα δικαιώματα και τις ανάγκες του. Οι αποφάσεις από τις πλασματικές πλειοψηφίες των επιτροπών ενισχύουν περαιτέρω την αδιαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών των δήμων και λειτουργούν στο πλαίσιο των πολιτικών ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, της ανταποδοτικότητας και των προτεραιοτήτων των τεχνικών προγραμμάτων με τη λογική της επιλεξιμότητας, η οποία αποκλείει τα αναγκαία έργα (αντιπλημμυρικά έργα, αντισεισμικά, αντιπυρικά κλπ) και τις υποδομές προς όφελος του λαού.
Οι ρυθμίσεις αυτές προστέθηκαν στο νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που προσέδωσαν στην περιφερειακή και τοπική διοίκηση τον χαρακτήρα του «τοπικού κράτους», συνέχεια του κεντρικού, που εξειδικεύει και υλοποιεί τις αντιλαϊκές πολιτικές .
Ως Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή, αγωνιζόμαστε για την κατάργηση όλου αυτού του αντιλαϊκού νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας Περιφερειών και Δήμων (ν.4623/19 και 4625/19 για την λεγόμενη κυβερνησιμότητα περιφερειών και δήμων, Κλεισθένης, Καλλικράτης, Καποδίστριας, μνημονιακοί νόμοι, οικονομικό παρατηρητήριο), καθώς και του εκλογικού νόμου 4804/21, με τον οποίο η πρώτη δύναμη, γίνεται παντοδύναμη, και εφόσον πάρει 43%+1 ψήφο, θα εκλέγεται περιφερειακή ή δημοτική αρχή κατέχοντας μάλιστα τα 3/5 των εδρών.
Ως Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή:
• Είμαστε υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος για την εκλογή όλων των οργάνων περιφερειών και δήμων.
• Αγωνιζόμαστε για να μην αφυδατώνονται τα εκλεγμένα συμβούλια από τις αρμοδιότητές τους που τώρα μεταφέρονται στην Οικονομική και στις άλλες επιτροπές.
• Θεωρούμε ότι είναι αντιδημοκρατικό, στην καλύτερη περίπτωση, το να μην ισχύουν όλες οι ψήφοι (ΛΕΥΚΟ, ΚΑΤΑ) για την λήψη αποφάσεων.
• Κάνουμε πράξη το να έχουν και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης τη δυνατότητα να φέρνουν θέματα για συζήτηση και ψήφιση στα συμβούλια, να έχουν περισσότερο χρόνο ομιλίας, όπως και οι εκπρόσωποι μαζικών φορέων.
• Παλεύουμε ενάντια στην μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες και στους Δήμους, που πρέπει να ανήκουν στο κεντρικό κράτος, όπως της υγείας-πρόνοιας και της παιδείας, που πρέπει να είναι ενιαίες, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν για όλους.
• Παλεύουμε ενάντια στις πολιτικές που απομυζούν τους δημότες για να παράγουν έσοδα οι δήμοι.
Ως Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή ζητάμε όλα τα σημαντικά θέματα να συζητιούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο και όχι στην οικονομική και στις άλλες επιτροπές.
Άρτα, 11 Ιανουαρίου 2023
Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Περ. Ηπείρου: Εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής «Σχολικός και Χειμερινός Τουρισμός»

Κώστας Παππάς

Η Κρήτη «αγκάλιασε» την εκδήλωση της Περιφέρειας Ηπείρου για την προβολή του σχολικού και χειμερινού τουρισμού

Κώστας Παππάς

Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με τον Πειρεφερειάρχη Ηπείρου, κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη είχε ο Ντίνος Παπαδημητρίου

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..