• Home
  • ΗΠΕΙΡΟΣ
  • Πρωτομαγιά 2023: Αλλαγή στην Εργασία με το ΠΑΣΟΚ
ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωτομαγιά 2023: Αλλαγή στην Εργασία με το ΠΑΣΟΚ

Χρήστος Μέγας*
Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει τους απασχολούμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τις δυνάμεις της Εργασίας σε δεινή θέση. Τόσο ως προς τις συνθήκες εργασίας και αμοιβής, όσο και αναφορικά με τις προοπτικές της απασχόλησης, την καριέρα και την οικονομική ανέλιξη.
Το 2022, παρά την οικονομική μεγέθυνση, οι μισθωτοί έχασαν 7,4% από τις πραγματικές τους αμοιβές λόγω ακραίας ακρίβειας και υπερφορολόγησης (στοιχεία του ΟΟΣΑ). Τα είδη πρώτης ανάγκης αυξήθηκαν έως και πάνω από 50%, ενώ 1 στις 2 προσφερόμενες θέσεις εργασίας είναι για μερική και διαλείπουσα εργασία.
Η ΝΔ επέβαλε τις ατομικές συμβάσεις και την μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε παρτ-τάιμ, επέτρεψε την 10ωρη εργασία χωρίς υπερωρίες επιφέροντας τεράστιο πλήγμα στα οικονομικά του μισθωτού και ανατροπές στον οικογενειακό προγραμματισμό. Και την ίδια ώρα ο κ.Μητσοτάκης, ανερυθρίαστα, διατυμπανίζει αύξηση στον εισαγωγικό μισθό στο… τέλος της τετραετίας, το μακρινό 2027, ενώ φορολογεί τον κατώτατο μισθό των 665 ευρώ (καθαρά). Για όποιον εργάζεται με πλήρη απασχόληση. Γιατί 700.000 εργάζονται με καθεστώς μερικής εργασίας και μισής αμοιβής!
Σήμερα οι εργαζόμενοι έχουν χάσει την αξιοπρέπειά τους. Έχουν μετατραπεί σε οικονομικά περιθωριοποιημένα στρώματα, σε πολλές περιπτώσεις ζουν με επιδόματα, πλήττονται από την ενεργειακή φτώχεια, ενώ τα ενοίκια και η έλλειψη κατοικίας εντείνουν την ανασφάλεια και κρατούν κλεισμένους στις πατρικές οικίες τους Νέους μας.
Η πίεση στους εργαζομένους εντάθηκε την περίοδο των μνημονίων, όπου μονομερώς τα βάρη έπεσαν στις πλάτες των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
Αυτή η κρίση παρατάθηκε επικίνδυνα με τις απαράδεκτους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, περίοδο κατά την οποία απελευθερώθηκαν οι απολύσεις, μειωθήκαν οι αποζημιώσεις και αναδείχθηκαν πρώτες στις απαιτήσεις μεταξύ των πιστωτών οι τράπεζες, σε περίπτωση πλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων κακοπληρωτή-αφερέγγυου εργοδότη. Ενώ υποβιβάστηκαν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στην 4η θέση!
Σήμερα οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε πραγματικό αδιέξοδο. Οι Νέοι μας αναγκάζονται να μεταναστεύσουν σε αναζήτηση εργασίας, παρά την οικονομική μεγέθυνση η οικονομία μας δεν δημιουργεί καλές θέσεις εργασίας με προοπτική, οι αμοιβές συμπιέζονται χάριν της παραγωγικότητας αντί να γίνουν επενδύσεις και εκσυγχρονισμοί, οι αυτοματισμοί και τα ρομπότ απειλούν την ίδια τη φύση της εργασίας.
Με αφετηρία τις εκλογές της 21ης Μαΐου καλώ τους εργαζομένους να απαιτήσουν την ΑΛΛΑΓΗ και στις εργασιακές σχέσεις.
Ως ένα επαγγελματίας Δημοσιογράφος που έχω αφιερώσει 38 χρόνια υπηρετώντας τις δυνάμεις της Εργασίας (Εργατικό και Ασφαλιστικό ρεπορτάζ στην Ελευθεροτυπία, την ΕΡΤ, το MEGA κ.α.) μπορώ να διαβεβαιώσω τους εργαζόμενους της χώρας μας, τους Νέους και τις Νέες της πατρίδας μας, τους συνταξιούχους που ανησυχούν βάσιμα ότι κινδυνεύουν οι αποδοχές όσο δεν δημιουργούνται νέες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος.
Το έδειξε το ΠΑΣΟΚ όταν το 1982 αύξησε κατά 30% τον βασικό μισθό, τότε που καθιέρωσε τις Συλλογικές Συμβάσεις, την στιγμή που ενίσχυσε το ΙΚΑ και έφτιαξε το ΕΣΥ, με τον τρόπο που διασφάλισε το εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα (νόμος 1264/82).
Τώρα το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής προτείνει αύξηση του βασικού μισθού και κάλυψη των απωλειών των εργαζομένων από την ακραία ακρίβεια, επαναφορά των 3ετιών, οι αμοιβές να ορίζονται μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ΓΣΕΕ-Εργοδοτών, έλεγχο των ολιγοπωλίων στην αγορά και συγκράτηση των ανατιμήσεων, προσφορά 150.000 φτηνών εργατικών κατοικιών στα άστεγα νοικοκυριά
Το ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένει το κόμμα των σκληρά εργαζομένων, το Κίνημα που έδωσε ώθησε στα φτερά των Νέων, οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις που διασφάλισαν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.
Το ΠΑΣΟΚ είμαστε όλοι ΕΣΕΙΣ που αγωνιάτε για το μέλλον και την Προοπτική του Τόπου μας!
Χαιρετίζω την Εργατική Πρωτομαγιά και καλώ τους εργαζομένους να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις μνήμης και αγώνα.
Ένα καλύτερο μέλλον είναι εφικτό. Και αυτό το μέλλον δεν μπορεί παρά να έχει ως επίκεντρο την Εργασία και το Λαό που καθημερινά μοχθεί!

• Ο Χρήστος Μέγας είναι Δημοσιογράφος, Υπ.Βουλευτής Άρτας ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων

Κώστας Παππάς

Ηπειρώτες Αστυνομικοί: Τεράστια επιτυχία της έκθεσης φωτογραφίας

Κώστας Παππάς

Τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. του Συλλόγου Εστίασης και Διασκέδασης Άρτας “Ο ΞΕΝΙΟΣ” με Όλγα Γεροβασίλη, Νίκο Παππά και Σήφη Γκίκα

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..