• Home
  • ΗΠΕΙΡΟΣ
  • Προσχέδιο Ψηφίσματος του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΤΑΙΩΝ
ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσχέδιο Ψηφίσματος του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΤΑΙΩΝ

Το νερό είναι ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ
Το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που βρίσκεται γα συζήτηση και ψήφιση στην Βουλή με το τίτλο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής» μεταξύ άλλων οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων.
Το πολυνομοσχέδιο διευρύνει τις αρμοδιότητες της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) η οποία μετονομαζόμενη σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων αναλαμβάνει επιπλέον τη «ρύθμιση» των υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης αστικών αποβλήτων. Αυτό σημαίνει ότι προετοιμάζεται νομικά το έδαφος για την ανάπτυξη αγοράς σε αυτούς τους τομείς κατά τα πρότυπα της αγοράς ενέργειας, τις συνέπειες της οποίας τις βλέπουμε καθημερινά σε όλες τις πτυχές της ιδιωτικής και της δημόσιας ζωής.
Ταυτόχρονα το πολυνομοσχέδιο καταπατά τις αποφάσεις 1906/2014, 190 & 191/2022 της Ολομέλειας και 1886/2022 του Δ΄ τμήματος του ΣτΕ, σύμφωνα με τις οποίες το Σύνταγμα δεν επιτρέπει την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, το ιδιωτικό Υπερταμείο δεν μπορεί να διαχειρίζεται τέτοιες υπηρεσίες, ο κύκλος των υπηρεσιών ύδρευσης- αποχέτευσης είναι ενιαίος – αδιάσπαστος, υπόκειται σε δημόσιο έλεγχο και το νερό δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν εμπορικό προϊόν.
Χθες, 20 Μαρτίου 2023, ημέρα κατάθεσης στην βουλη, η Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ αποφάνθηκε εκ νέου ότι το Δημόσιο δεν έχει σεβαστεί την προηγούμενη απόφασή του για την ΕΥΔΑΠ και διέταξε την εκτέλεσή της, δηλαδή την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Δημόσιο.
Δηλώνουμε την πλήρη αντίθεση μας με τις διατάξεις αυτές και ζητάμε την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου.
Το νερό δεν αποτελεί εμπορικό προϊόν, ώστε να χρειάζεται Ρυθμιστική Αρχή Διαχείρισής του, αλλά αποτελεί Συνταγματικά προστατευμένο δημόσιο κοινωνικό αγαθό και ανθρώπινο δικαίωμα.
Η πρόθεση δημιουργίας και θεσμικής κατοχύρωσης ενός ακόμη οργανισμού για τον έλεγχο δημόσιων φορέων, οργανισμών, κρατικών δομών και δημοτικών εταιρειών (όπως οι ΔΕΥΑ, οι οποίες ήδη βρίσκονται υπό τον έλεγχο του δημοσίου, ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα), αντί της ουσιαστικής στήριξης, βελτίωσης και ενδυνάμωσής τους, δε θεωρείται ότι κινείται σε ορθολογικά πλαίσια.
Η γενίκευση της ιδιωτικοποίησης ζωτικών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας εκτός από τη μείωση του επιπέδου ασφαλείας, την υποβάθμιση της ποιότητας και την αύξηση του κόστους, καθιστά μακροπρόθεσμα το κράτος και την κοινωνία όμηρο των ιδιωτικών συμφερόντων.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Ανθρωπιστική βοήθεια: Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αρταίων

Κώστας Παππάς

Άρτα: Εντοπίστηκε οργανωμένη φυτεία κάνναβης με κάμερες παρακολούθησης

Κώστας Παππάς

Τι έδειξαν τα 461 χθεσινά rapid test στην Άρτα

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..