ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Πηνελόπη Κουρτζή- Συνέντευξη στην Κατερίνα Σχισμένου

Η ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΚΟΥΡΤΖΗ γεννήθηκε στην Άρτα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Βιοτεχνολογία και εργάστηκε επί σειρά ετών στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα δραστηριοποιείται στον επιχειρηματικό χώρο και παράλληλα ασχολείται με τη συγγραφή, που αποτελεί και τη μεγάλη αγάπη της. Έχει ταξιδέψει αρκετά, μιλάει τέσσερις γλώσσες και ερασιτεχνικά ασχολείται με το αργεντίνικο τάνγκο. Είναι παντρεμένη και έχει έναν γιο. Έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς ποίησης και έχει γράψει θεατρικά έργα. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της ΚΟΥΜΚΟΥΑΤ – ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΡΙΖΩΣΕ Η ΑΓΑΠΗ και ΔΕΚΑΤΡΙΑ ΜΠΑΛΩΜΑΤΑ .

-Κυρία Κουρτζή και πάλι στην Άρτα με ένα νέο σας βιβλίο – Το Πριγκιπότο από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Τι είναι το Πριγκιπότο;

Καλώς σας βρήκα και πάλι!! Το Πριγκιπότο λοιπόν είναι ένα πολυτελές ξενοδοχείο στην Μπελ Εποκ στην Κηφισιά της Αθήνας που το ανοίγει μια νεαρή επιχειρηματίας η Κλημεντίνη, αποφασισμένη να επιβιώσει. Με ένα λάθος στην ταμπέλα που αλλάζει την ονομασία του ξενοδοχείου από «Πριγκιπάτο» σε «ΠριγκιπΌτο» φιλοξενεί εξέχουσες προσωπικότητες της τότε εποχής και ταυτόχρονα τον παράνομο έρωτα της παιδικής της φίλης Αμάντας με τον ξάδελφο του Βασιλιά. Έναν έρωτα που ξεκίνησε στα γραφικά Καντούνια της Κέρκυρας και συνεχίστηκε αμείωτος στην Αθήνα χρόνια αργότερα. Όταν όμως έρθει «εκείνη η άγρια νύχτα» στο ξενοδοχείο ΠριγκιπΌτο, όλα αλλάζουν, οι ισορροπίες κινδυνεύουν και το μυθιστόρημα παίρνει μια αστυνομική πλοκή. Σε γενικές γραμμές θα έλεγα πως το Πριγκιπότο είναι ένα νοσταλγικό ερωτικό και παράλληλα αστυνομικό μυθιστόρημα όπως αυτά που μου αρέσουν να γράφω. Η έκπληξη είναι πως κάπου μέσα στα δωμάτια και τους κήπους του Πριγκιπότου θα συναντήσουμε πινελιές από την αγαπημένη μου Άρτα και τους ήρωες του Κουμκουάτ.

-Τι σας δένει με την Άρτα μιας και το Κούμκουάτ ήταν μια αρτινή ιστορία;
Εκτός του ότι είμαι Αρτινή στην καταγωγή και έχω περάσει εκεί πολλά από τα καλοκαίρια μου και τις γιορτές, με δένει με τον τόπο καταρχάς η αγάπη για αυτόν που ρίζωσαν μέσα μου οι γονείς μου αλλά και η ανάγκη τελικά να προβάλλω την πατρίδα μου. Αυτό που ανακάλυψα στην πορεία είναι πως η έμπνευση μου για τα μυθιστορήματα μου πηγάζει συνεχόμενα από τα μέρη μας χωρίς στην πραγματικότητα να το προσπαθώ. Ίσως είναι τελικά οι καταβολές μας και αυτά τα συναισθήματα που μας οδηγούν να γυρίζουμε ξανά και ξανά έστω και νοερά εκεί που ανήκουμε και που νιώθουμε ασφάλεια. Πάντως οι ιστορίες από την Άρτα οι άγνωστες και ανέκδοτες είναι ακόμα πολλές, έτσι μάλλον θα την συναντάτε συχνά στα γραπτά μου!

-Τι πιστεύετε για τη σύγχρονη λογοτεχνία και μάλιστα τη γυναικεία γραφή;
Πιστεύω και με κάνει περήφανη αυτό, πως εξελίσσεται με τα χρόνια. Η νέα γενιά γυναικών συγγραφέων αλλά και αντρών πρέπει να πω δίνει στο αναγνωστικό τόσο ωραία βιβλία ξανά που πιστεύω πως σύντομα μέσα στα χρόνια που έρχονται ο κόσμος θα επανέλθει στο βιβλίο και θα γίνει μια από τις αγαπημένες του συνήθειες. Και βέβαια όλα αυτά μην ξεχνάμε πως τα οφείλουμε σε μεγάλους συγγραφείς που χρόνια τώρα έχουν ανοίξει τον δρόμο για εμάς και έχουν δημιουργήσει ένα πολύ πιστό αναγνωστικό πυρήνα που διατηρείται ζωντανός συνέχεια.

-Φέτος ή Αθήνα ήταν η πρωτεύουσα βιβλίου, ποια η δική σας αίσθηση;
Πράγματι και είμασταν πολύ χαρούμενοι για αυτό! Ήταν σημαντικό να επισκεφτούν την πόλη γνωστοί συγγραφείς και να εμπνευστούν από εδώ αλλά και να έχουμε την ευκαιρία να προωθηθεί η ελληνική λογοτεχνία και τα διαμάντια ότι υπάρχουν στις ελληνικές βιβλιοθήκες. Έτσι κάθε δρώμενο και κάθε προβολή που γίνεται σε αυτά τα πλαίσια για όσο διαλέξει αυτή η χρονιά είναι πολύτιμο και το στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις!

-Καλή σας επιτυχία και να τολμήσουμε να ρωτήσουμε για μελλοντική σας συνέχεια μιας και τα με τα βιβλία σας αισθανόμαστε τουλάχιστον έρωτα;
Καταρχήν σας ευχαριστώ πολύ!! Ήταν από τα ωραιότερα κομπλιμέντα που έχουν κάνει στα βιβλία μου! Προς το παρόν απολαμβάνω να φιλοξενώ αυτούς που επισκέπτονται το Πριγκιπότο μιας και μόλις άνοιξε τις πόρτες του. Μπορώ μόνο να σας πω, καθώς δεν έχω ακόμα την έγκριση του εκδοτικού μου οίκου που επεξεργάζεται το νέο μου βιβλίο, πως πρόκειται για κάτι τελείως διαφορετικό από ότι έχει δει μέχρι σήμερα, ένα εκκεντρικό βιβλίο που για μένα αποτελούσε έργο ζωής και π έχω επενδύσει πολύ και το λατρεύω και για να προλάβω μια επόμενη ερώτηση σας, φυσικά και έχει μέσα Άρτα σε περίοπτη θέση! Πως θα μπορούσα άλλωστε να μην έχει!

Related posts

Συνέντευξη με τον Υποψήφιο Περιφερειακό Σύμβουλο Δημήτρη Βαρέλη

Κώστας Παππάς

Η Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Αναστασία Σίμου στην εκπομπή «Απόψεις

Κώστας Παππάς

Γ. Κύρτσος από την Άρτα: «Η Ήπειρος έχει Περιφερειάρχη»

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..