• Home
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Γόγαλης Θεόδωρος: «Άνοιγμα στους πολίτες»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Γόγαλης Θεόδωρος: «Άνοιγμα στους πολίτες»

Η κατανομή του αναπτυξιακού αποτελέσματος ανάμεσα στις Περιφέρειες εντάχθηκε στον κύκλο των θεματικών μου συνεντεύξεων στο κανάλι ArtTV στο πλαίσιο της προεκλογικής μου εκστρατείας. Βάσει στοιχείων που άντλησα κατά την περιοδεία μου και τα οποία κοινοποίησα στο Διοικητικό Επιμελητήριο Ελλάδος, τόνισα ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έλαβε το χαμηλότερο ποσοστό χρηματοδότησης αναφορικά με την κατανομή των χρηματοδοτικών πόρων της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 ανά Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Δηλαδή, με όρους Α.Ε.Π., η Περιφέρεια Ηπείρου αποτελεί τη λιγότερο οικονομικά ανεπτυγμένη Περιφέρεια επί του συνόλου των 13, με την Περιφέρεια Αττικής να αντλεί το υψηλότερο ποσοστό χρηματοδότησης.


Συνεπώς, η Περιφέρεια Ηπείρου καθίσταται ο αδύναμος παίκτης της εν λόγω διαδικασίας και κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για μία αρμονική ισορροπία στο περιεχόμενο της Πολιτικής Συνοχής, ένα ζητούμενο που θα δώσει μία γενικευμένη λύση στο προβληματικό κενό, ένα βασικό συστατικό στοιχείο που θα ωφελήσει την αδύναμη Περιφέρεια της Ηπείρου χωρίς να ζημιώσει τις ανεπτυγμένες. Τη δεδομένη στιγμή οι Περιφέρειες έχουν λάβει δύο ακραίες θέσεις και είναι οι παίκτες ενδιαφέροντος της κοινωνικής διαπραγμάτευσης, εκείνος που διαθέτει το μεγαλύτερο μερίδιο και εκείνος που διαθέτει το μικρότερο. Σκοπός δεν αποτελεί η σύγκλιση των δυνάμεών τους σε όρους κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. αλλά μία δίκαιη, υπό όρους μοιρασιά, ώστε καθεμία Περιφέρεια να αναπτυχθεί με βάση τις δυνατότητές της.
Πρόκειται για μία επίλυση του παιγνίου συνεργασίας, μία ισορροπία για την οποία κάνει λόγο ο Nash (Nash equilibration). Για να επιτευχθεί η εν λόγω ισορροπία, σύμφωνα με το μοντέλο Χρησιμοτήτων Τυχαίας Μοιρασιάς (Nash) θα πρέπει να αντιστραφούν οι θέσεις των παικτών, να δοθεί στον ισχυρότερο η τελευταία θέση και στον ασθενέστερο η πρώτη ώστε να εξεταστεί κατά πόσο η αλλαγή κάνει κάποια διαφορά. Η Περιφέρεια Αττικής αποτελεί ένα ισχυρό κέντρο, το οποίο υπερέχει σε εδαφική δυναμικότητα. Αν παραχωρήσει μέρος του μεριδίου της από τον κοινοτικό προϋπολογισμό στην Περιφέρεια Ηπείρου, δεν θα κάνει κάποια διαφορά στην αναπτυξιακή της κατάσταση, αντιθέτως θα αυξήσει τις πιθανότητες να μειωθεί η μεταξύ τους απόσταση.
Η ευαισθητοποίηση για τη συνοχή και η ενσωμάτωση της ευαισθητοποίησης στην καθημερινή συναλλακτική πρακτική στα πλαίσια της περιφερειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αναντίρρητα απαραίτητη συνθήκη, καθώς η ευαισθητοποίηση μετατρέπει τη στρατηγική αντιπαράθεσης σε στρατηγική συνεργασίας με σκοπό το συλλογικό όφελος μέσα από τους κανόνες της Εδαφικής Συνοχής. Ως εκ τούτου, η έννοια της δικαιοσύνης ως διαπραγματευτικό στοιχείο, συμπίπτει με τη θεμελιώδη αρχή της ενδογενούς ανάπτυξης και της Εδαφικής Συνοχής, ως πολιτικού ισοδύναμου της θεωρίας. Οι ευαισθητοποιημένες περιοχές, οι οποίες φέρουν την κοινωνική ιδιότητα, δύναται να λάβουν τις άριστες, ως κοινωνικά επιθυμητές, συλλογικές αποφάσεις για τη διαχείριση των πόρων και των πολιτικών που αφορούν την ανάπτυξή τους, αντιπροσωπεύοντας μία ενδιάμεση λύση ως μία τρίτη «νίκη» στις δυνάμεις της αγοράς και τις πολιτικές δυνάμεις.
Η κοινωνική διαπραγμάτευση, ως εναλλακτική προσέγγιση της κατανομής των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών πόρων και συμπληρωματική προς την οικονομική σύγκλιση, μειώνει τις διανεμητικές αδικίες της Πολιτικής Συνοχής. Η μείωση αυτή επιτυγχάνεται στη βάση της αξιοκρατικής διαμόρφωσης των μεριδίων – απολαβών των ασθενέστερων Περιφερειών, καθώς τα αδύναμα μέρη τοποθετούνται πρώτα στη διαδικασία της συνοχής, με αμετάβλητα τα λοιπά δεδομένα.
Η αλλαγή των θέσεων μεταξύ των δυνατών και των αδύνατων Περιφερειών στο παίγνιο της μοιρασιάς είναι το απαραίτητο βήμα που πρέπει να κάνουν οι τοπικές κοινωνίες τους για να υπερνικήσουν τη διανεμητική αδικία.
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με γνώμονα την πολιτική υπευθυνότητα, τις Αρχές, τις αξίες αλλά και τον σεβασμό προς τον άνθρωπο καλεί όλους τους πολίτες του νομούς να συζητήσουν μαζί μας ώστε να καταγραφούν τα προβλήματα που τους απασχολούν. Πρόκειται για ένα άνοιγμα στην κοινωνία που μέσα από την αξιοποίηση των πληροφοριών για θέματα που άπτονται της καθημερινότητας δίνεται το δικαίωμα στους Βουλευτές του κόμματος να υποβάλλουν γραπτές ερωτήσεις προς τη Βουλή, οι οποίες σκοπούν αφενός στην ενημέρωσή της αφετέρου στον έλεγχο του κοινοβουλευτικού έργου.
Ξεκινάμε λοιπόν το οδοιπορικό στον νομό μας.

Θεόδωρος Γόγαλης
Μέλος Τομέα Δημόσιας Διοίκησης & Μεταναστευτικής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής
Υπεύθυνος Τομέων Δημόσιας Διοίκησης, Υγείας και Οικονομικού ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Άρτας

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Γ. Στύλιος: Το στρατόπεδο της Άρτας είναι και θα παραμείνει σε λειτουργία

Κώστας Παππάς

«Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα» παρέμβαση για την αναδιάρθρωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου

Κώστας Παππάς

Τέλος η αφαίρεση πινακίδων και άδειας, τι ισχύει με το δίπλωμα και τις αλυσίδες

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..