• Home
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • Πέθανε σε ηλικία 95 ετών, μια «ανάσα» πριν από το 2023, ο πρώην Πάπας Βενέδικτος.
ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε σε ηλικία 95 ετών, μια «ανάσα» πριν από το 2023, ο πρώην Πάπας Βενέδικτος.

Την είδηση του θανάτου του πρώην Πάπα, ο πρώτος που είχε παραιτηθεί τους τελευταίους έξι αιώνες για λόγους υγείας το 2013, ανακοίνωσε το Βατικανό.
Προ ημερών, ο διάδοχός του, Πάπας Φραγκίσκος, είχε ζητήσει από τους πιστούς να προσευχηθούν για αυτός, καθώς, όπως είπε, «είναι πολύ άρρωστος».
Ο Βενέδικτος ηγήθηκε της καθολικής εκκλησίας για λιγότερο από οκτώ χρόνια, ωστόσο πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του στο Βατικανό.
Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι επισκεπτόταν τον Βενέδικτο τακτικά.
«Με θλίψη σας ενημερώνουμε ότι ο Επίτιμος Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ πέθανε στις 9:34…» γράφει η ανακοίνωση του Βατικανού, που παράλληλα τονίζει ότι θα δημοσιοποιηθούν περισσότερα στοιχεία «όταν αυτά θα είναι διαθέσιμα».
Ο Βενέδικτος ΙΣΤ΄διετέλεσε 265ος Πάπας, Επίσκοπος Ρώμης, επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και ανώτατος άρχοντας του ανεξάρτητου κράτους-πόλεως του Βατικανού.
Έπειτα από την παραίτησή του, στις 28 Φεβρουαρίου 2013, έλαβε τον τίτλο «Επίτιμος Πάπας» (Pontifex emeritus) και συνέχισε να προσφωνείται ως «Η Αγιότητά σας, Βενέδικτε ΙΣΤ’».

Η ζωή του και το έργο του
Ο Γιόζεφ Ράτσινγκερ γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1927 στο Μαρκτλ αμ Ινν, στη Βαυαρία της Γερμανίας, όπου ο πατέρας του ήταν αστυνομικός. Τα αδέρφια του ήταν η Μαρία και ο Γκέοργκ Ράτσινγκερ.
Όταν έκλεισε τα 14 έγινε, όπως του επέβαλλε ο νόμος, υποχρεωτικά μέλος της χιτλερικής νεολαίας. Από την αρχή όμως δεν πήγαινε στις συναντήσεις και έκανε αίτηση για να παραιτηθεί από μέλος.
Το 1943, σε ηλικία 16 ετών, υποχρεώθηκε από το Τρίτο Ράιχ να υπηρετήσει με τους υπόλοιπους συμμαθητές του στα αντιαεροπορικά πυροβόλα για την υπεράσπιση ενός εργοστασίου της BMW, έξω από το Μόναχο. Έκανε την βασική εκπαίδευση και στάλθηκε στην Ουγγαρία, από όπου το 1944 ρισκάροντας τη θανατική ποινή κατάφερε να διαφύγει.
Από το 1946 μέχρι το 1951 σπούδασε θεολογία και φιλοσοφία. Το 1951 δέχτηκε το μυστήριο της Ιεροσύνης μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του, Γκέοργκ Ράτσινγκερ. Το 1953 πήρε διδακτορικό στη θεολογία και το 1957 υπέβαλε την υφηγεσία του στο πανεπιστήμιο του Μονάχου. Ένα χρόνο αργότερα, το 1958, ο Ράτσινγκερ έγινε καθηγητής δογματικής θεολογίας στην Ανώτατη Φιλοσοφική Θεολογική Σχολή του Φράιζιγκ. Μέχρι το 1977 εργάστηκε σε αυτόν τον τομέα στα Πανεπιστήμιο του Μονάχου, του Μίνστερ, του Τίμπιγκεν και του Ρέγκενσμπουρκ. Από το 1962 μέχρι το 1965 ήταν παράλληλα και σύμβουλος του Αρχιεπίσκοπου Κολονίας, του Καρδινάλιου Γιόζεφ Φρινγκς.
Το 1977 ο Παύλος ΣΤ΄ ανακήρυξε τον Ράτσινγκερ καρδινάλιο. Το 1978 ο Καρδινάλιος Ράτσινγκερ συμμετείχε στην εκλογή του Ιωάννη Παύλου Α΄ και του Ιωάννη Παύλου Β΄. Ο Ιωάννης Παύλος Β΄ τον κάλεσε το 1981 να μείνει στη Ρώμη σαν ανώτερος σύμβουλος για θεολογικά θέματα.
Μετά το θάνατο του Ιωάννη Παύλου Β΄, ο Ράτσινγκερ εξελέγη από το συμβούλιο των καρδιναλίων (κονκλάβιο) στις 19 Απριλίου 2005, και έγινε μετά τον Αδριανό ΣΤ΄ ο πρώτος Γερμανός Πάπας της Καθολικής Εκκλησίας μετά από 482 χρόνια. Τρεις μέρες πριν εκλεγεί Πάπας έκλεισε τα 78. Έτσι από το 1730 και μετά είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία εκλεγμένος Πάπας.
Το όνομα που επέλεξε για την ενθρόνισή του ήταν Βενέδικτος ΙΣΤ΄.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Κορονοϊός: Τεστ με εφαρμογή στο κινητό

Κώστας Παππάς

Τρόμος στην Ιταλία – 113 νεκροί μέσα σε μια μέρα στην Λομβαρδία

Κώστας Παππάς

Διαταγή Ερντογάν σε στρατηγούς: «Βυθίστε ένα ελληνικό πλοίο ή καταρρίψτε ένα μαχητικό»

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..