• Home
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Άρτας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Έμφυλης Βίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Άρτας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Έμφυλης Βίας

Η βία κατά των γυναικών είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο, αμείωτο δυστυχώς ως σήμερα. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ «Το σπίτι είναι το πιο επικίνδυνο μέρος για τις γυναίκες», καθώς 137 γυναικοκτονίες καταγράφονται καθημερινά παγκόσμια. Είναι η ακραία έκφραση του σεξισμού, του μισογυνισμού, της πατριαρχίας.
Στην Ελλάδα είχαμε 13 γυναικοκτονίες το 2021.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, υιοθετώντας το αίτημα του φεμινιστικού κινήματος, ζητά να μπει στον Ποινικό Κώδικα ο όρος «γυναικοκτονία» ως διακριτό αδίκημα, ώστε να γίνονται ορατές οι γυναίκες που δολοφονούνται λόγω του φύλου τους. Ο γενικός όρος ανθρωποκτονία συσκοτίζει την γενεσιουργό αιτία του εγκλήματος, που είναι η έμφυλη ανισότητα.
Είναι δολοφονία γιατί είναι γυναίκα, δηλαδή κτήμα του άντρα, χωρίς δικαίωμα στην προσωπική της ζωή, χωρίς δικαίωμα στην αυτοδιάθεσή της. Γι αυτό και ο λόγος της αντίδρασης της ΝΔ και άλλων κύκλων στον ορισμό της «γυναικοκτονίας» δεν είναι απλώς γλωσσικός αλλά βαθιά πολιτικός.
Η παρουσίαση από τα ΜΜΕ της δολοφονίας μιας γυναίκας ως «οικογενειακή τραγωδία», «έγκλημα πάθους» ή «έγκλημα τιμής», αποκρύπτει τη συστημική βία, συσκοτίζει τον χαρακτήρα του εγκλήματος, θυματοποιεί τον δράστη, στιγματίζει το θύμα, παραπλανεί την κοινή γνώμη.
Σήμερα είναι ανάγκη:
Να αναγνωριστεί η «γυναικοκτονία» ως νέο αδίκημα στον ποινικό κώδικα.
Να εφαρμοστεί πλήρως η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και ο νόμος 4604/2019 για την ουσιαστική ισότητα των φύλων – Ιδιαίτερα το άρθρο 24 που προβλέπει μέτρα για την προώθηση της ισότητας στα ΜΜΕ.
Να λειτουργήσει, επιτέλους, η Ειδική Υπηρεσία για την κακοποίηση των γυναικών στην Αστυνομία και να ενισχυθούν οι αντίστοιχες υπηρεσίες, στις γειτονιές κυρίως, με κατάλληλα εκπαιδευμένες γυναίκες αστυνομικούς.
Να αλλάξει ο απαράδεκτος νόμος για την αναγκαστική συνεπιμέλεια που δίνει την επιμέλεια σε κακοποιητή ή δολοφόνο.
Να μην αλλάξει η κυβέρνηση τον ορισμό του βιασμού από τον ποινικό κώδικα.
Να συμμετέχουν ισάριθμα οι γυναίκες στις επιτροπές που επεξεργάζονται νομικές ρυθμίσεις καθώς και εκπρόσωποι των φεμινιστικών οργανώσεων.
Να εισαχθεί στο σχολείο η θεματολογία της ισότητας των φύλων και της έμφυλης ταυτότητας.
Στην 3η δεκαετία του 21ου αιώνα είναι πια γενικευμένη η απαίτηση για τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων. Αυτό φυσικά περιλαμβάνει το δικαίωμα των γυναικών στη ζωή, την ελευθερία, την αυτοδιάθεσή τους.
Ο αγώνας κατά της έμφυλης βίας που είναι ταυτόχρονα και αγώνας για την κατάκτηση της έμφυλης ισότητας, είναι καθημερινός και μακροχρόνιος, μέχρι να πραγματοποιηθεί η ουσιαστική ισότητα των φύλων.
Μέχρι τότε όμως δε θα κουραστούμε να απαιτούμε:
Φτάνει πια με τη βία κατά των γυναικών – Να τιμωρηθούν οι δράστες. Καμία μόνη

Related posts

Δημ. Δημητρίου: “Σήμερα γιορτάζει η Δημοκρατία”

Κώστας Παππάς

Ραγδαίες εξελίξεις στην Aνατολική Μεσόγειο: Ελλάδα και Τουρκία αποσύρουν τους στόλους τους

Κώστας Παππάς

Το μήνυμα του Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη για την Ανάσταση και το Άγιο Πάσχα.

Κώστας Παππάς

Leave a Comment

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..