ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οξυμένα προβλήματα των αγροτών της Ηπείρου

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Οξυμένα προβλήματα των αγροτών της Ηπείρου

Στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τις ζημιές, που προκλήθηκαν από τον παγετό της περασμένης άνοιξης, εντάχθηκαν οι καλλιέργειες των γιγαρτόκαρπων (αχλάδια, μήλα, κυδώνια) και των πυρηνόκαρπων (κεράσια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, ροδάκινα, βύσσινα, αμύγδαλα). Δεν εντάχθηκαν τα εσπεριδοειδή και οι ελιές, παρ΄ όλο που υπέστησαν ζημιά από τους παγετούς που έπληξαν την Ήπειρο το τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου και το πρώτο του Απριλίου, με αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση της παραγωγής. Οι φετινές καλύτερες τιμές σε σχέση με πέρυσι στα εσπεριδοειδή και τις ελιές δεν αφήνουν εισόδημα επιβίωσης, αφενός λόγω της ζημιάς (ακαρπίας) που υπήρξε και αφετέρου λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής (φυτοφάρμακα, λιπάσματα, πετρέλαιο, ρεύμα κλπ).
Παράλληλα, οι μανταρινοπαραγωγοί της Ηπείρου ακόμα περιμένουν να αποζημιωθούν για την τεράστια απώλεια εισοδήματος του 2020 λόγω της κατακόρυφης μείωσης της τιμής της κλημεντίνης και των πορτοκαλιών. Η κυβέρνηση αν και έχει παραδεχτεί το πρόβλημα σε απάντησή της σε σχετική ερώτηση του ΚΚΕ τον Δεκέμβριο του 2020 και είχε δεσμευτεί για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, δεν έχει δώσει ακόμα τίποτα ενώ οι εξαγγελίες της για ενίσχυση ύψους 70 ευρώ/ στρέμμα είναι μια κοροϊδία από τη στιγμή που η απώλεια εισοδήματος εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 250 ευρώ/στρέμμα.
Την ώρα που οι βιοπαλαιστές παραγωγοί βλέπουν συνεχώς το εισόδημα τους να συρρικνώνεται, τα κέρδη των μεγαλεμπόρων, των μεταποιητικών βιομηχανιών αυξάνονται. Ταυτόχρονα, το νέο κύμα ακρίβειας κατατρώει το συρρικνωμένο εργατικό-λαϊκό εισόδημα, ενώ κάνει δυσπρόσιτα τα αγροτικά προϊόντα. Αποδεικνύεται τελικά ότι η περίφημη “στήριξη του πρωτογενούς τομέα” αφορά τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων και των μεταποιητικών βιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα και όχι τα συμφέροντα των βιοπαλαιστών παραγωγών που βλέπουν να μεγαλώνουν τα αδιέξοδά τους.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου:
– Να αποζημιωθούν άμεσα οι μανταρινοπαραγωγοί και οι πορτοκαλοπαραγωγοί από την διαπιστωμένη απώλεια εισοδήματος του 2020 και να δρομολογηθεί αποζημίωση για όλες τις καλλιέργειες που επλήγησαν από τις μεταβολές του καιρού, που οδήγησε σε μειωμένη παραγωγή και ακαρπία και οι οποίες δεν αποζημιώνονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ (πχ εσπεριδοειδή, ελιές).
– Να μειωθεί το κόστος παραγωγής (π.χ. κατάργηση ρήτρας αναπροσαρμογής, αφορολόγητο πετρέλαιο κ.λπ.) και να εξασφαλιστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.
Ο Βουλευτής

ΠαπαναστάσηςΝίκος

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Συνάντηση Δήμαρχου Αρταίων με τον Πρόεδρο της ΕΤΑΔ Α.Ε. για το Κλειστό Εκθεσιακό Κέντρο, το Μουσικό Σχολείο Άρτας, τη δημιουργία νέου χώρου στάθμευσης και την αξιοποίηση δημόσιων παραποτάμιων εκτάσεων.

Κώστας Παππάς

Ενέργειες Γ. Στύλιου για την υποστήριξη του Νοσοκομείου Άρτας και ειδικότερα για τηδιαχείριση του COVID 19.

Κώστας Παππάς

Η Όλγα Γεροβασίλη στην ανοιχτή συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην Άρτα

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..