• Home
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • Ονοματοδοσία και δήλωση βάπτισης του παιδιού με λίγα… κλικ μέσω του gov.gr θα μπορούν να κάνουν οι γονείς.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ονοματοδοσία και δήλωση βάπτισης του παιδιού με λίγα… κλικ μέσω του gov.gr θα μπορούν να κάνουν οι γονείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», οι πολίτες που έχουν αποκτήσει παιδί και θέλουν να του δώσουν όνομα οποιαδήποτε στιγμή μετά τη γέννησή του ή που το έχουν βαφτίσει δεν θα χρειάζεται πλέον να επισκέπτονται το ληξιαρχείο, καθώς το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσα στις επόμενες μέρες και σε κάθε περίπτωση εντός του Φεβρουαρίου, θα θέσει σε λειτουργία τη νέα υπηρεσία, γλιτώνοντας έως 90.000 «ουρές» σε δημόσιες υπηρεσίες ετησίως.
Σημειώνεται ότι η ονοματοδοσία και η βάπτιση είναι δύο ξεχωριστές διαδικασίες, καθώς με την πρώτη οι γονείς δίνουν όνομα στο παιδί τους, ενώ με τη βάπτιση δηλώνουν το θρήσκευμα (δόγμα).

Πώς θα γίνεται η ονοματοδοσία
Έως τώρα η ονοματοδοσία γίνεται είτε στον δήμο που έχουν δηλώσει ως μόνιμη κατοικία οι γονείς είτε στο ληξιαρχείο όπου έχει δηλωθεί η γέννηση του μωρού.
Ανεξαρτήτως του εάν το παιδί είναι βαπτισμένο ή αβάπτιστο, η ονοματοδοσία πραγματοποιείται με κοινή δήλωση των γονιών του κύριου ονόματος του τέκνου προς τον αρμόδιο ληξίαρχο, που είναι το μόνο αρμόδιο όργανο του κράτους προς το οποίο απευθύνεται η σχετική δήλωση των γονέων.
Με την ψηφιοποίηση της ονοματοδοσίας, η διαδικασία γίνεται πάρα πολύ απλή και γρήγορη, καθώς καταργείται η φυσική παρουσία και το αίτημα για το όνομα του παιδιού μεταφέρεται ηλεκτρονικά στον ληξίαρχο.
Ψηφιακές εφαρμογές: Διαζύγιο, βάπτιση, μεταβιβάσεις ακινήτων και ίδρυση επιχείρησης με λίγα κλικ | Flash.gr
Έτσι, ο ένας από τους δύο γονείς θα πρέπει να εισέλθει στο gov.gr, στην κατηγορία «Οικογένεια», που περιλαμβάνονται και η ληξιαρχική πράξη γέννησης και το πιστοποιητικό γέννησης, και να επιλέξει τη «Βεβαίωση Ονοματοδοσίας».
Στη συνέχεια, αφού ταυτοποιηθεί με τους προσωπικούς κωδικούς TAXISnet και καταχωρίσει το OTP που θα του αποσταλεί στο κινητό του τηλέφωνο, θα αναζητήσει τη ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού του.
Όταν τη βρει, θα «ανοίξουν» τρία πεδία, στα οποία θα πρέπει να συμπληρώσει το όνομα που επιθυμεί να δώσει στο παιδί του (έχει τη δυνατότητα να καταχωρίσει μέχρι τρία ονόματα) και πατάει υποβολή.
Ωστόσο, δεν αρκεί να υποβάλει τη δήλωση μόνο ένας γονέας, καθώς απαιτείται και η έγκριση και του άλλου. Έτσι, θα πρέπει να εισέλθει και ο δεύτερος γονέας με τους δικούς του κωδικούς TAXISnet στο gov.gr, όπου του έχει μεταφερθεί η δήλωση ως εκκρεμότητα προκειμένου να δηλώσει ότι συμφωνεί με τα ονόματα που έχει δηλώσει ο πρώτος.
Αυτόματα, η δήλωση μεταφέρεται στον ληξίαρχο, ο οποίος, είτε μέσα σε λίγες ώρες είτε την επόμενη μέρα, κατοχυρώνει τη δήλωση και ολοκληρώνεται η διαδικασία της ονοματοδοσίας. Τέλος, ο γονέας που υπέβαλε τη δήλωση θα λάβει ένα e-mail ή ένα SMS που θα τον ενημερώνει ότι η δήλωση ονοματοδοσίας βρίσκεται στην προσωπική του θυρίδα στην ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου.

Η διαδικασία για τη δήλωση βάπτισης
Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθείται και για τη δήλωση βάπτισης, η οποία έως τώρα γίνεται στο ληξιαρχείο του τόπου δήλωσης της γέννησης ή στο ληξιαρχείο όπου υπάγεται ο ναός όπου τελέστηκε το Μυστήριο, προσκομίζοντας τη βεβαίωση βάπτισης που χορηγήθηκε από τον ιερέα.
Έτσι, με τη νέα υπηρεσία, που θα είναι σύντομα διαθέσιμη στο gov.gr, είτε ένας από τους γονείς είτε ο νονός του παιδιού θα συνδέεται με τους προσωπικούς κωδικούς του TAXISnet, θα επιλέγει από την κατηγορία «Οικογένεια» τη δήλωση βάπτισης και θα επισυνάπτει τη βεβαίωση που έχει λάβει από τον ιερέα προκειμένου να συμπεριληφθεί στα στοιχεία του παιδιού και το θρήσκευμα/δόγμα.
Αυτόματα, το αίτημα μεταφέρεται στον ληξίαρχο και αφού το καταχωρίσει, η ληξιαρχική πράξη αποστέλλεται στη θυρίδα του γονέα.
«Δεδομένου ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα γεννιούνται 80.000-90.000 παιδιά, υπολογίζεται ότι με την ψηφιοποίηση της ονοματοδοσίας και της βάπτισης θα αποφύγουμε αντίστοιχο αριθμό από ουρές», επισημαίνουν «Ελεύθερο Τύπο» πηγές από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Μεγάλα προβλήματα και σήμερα στην τηλεκπαίδευση – Τι εξήγηση δίνει το υπ. Παιδείας

Κώστας Παππάς

Θλίψη στην ΕΡΤ: Πέθανε ο δημοσιογράφος Γιώργος Νερούτσος

Κώστας Παππάς

Θρίλερ στο Πήλιο – Βρήκαν άνδρα γυμνό και χτυπημένο μέσα στο βουνό

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..