• Home
  • ΗΠΕΙΡΟΣ
  • Ομιλία Χρ. Γκόκα στο Νομοσχέδιο του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις
ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλία Χρ. Γκόκα στο Νομοσχέδιο του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας στην Ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα το νέο καθεστώς «Ίδρυσης και Λειτουργίας Κτηνοτροφικών Εγκαταστάσεων» τόνισε ότι στο Νομοσχέδιο, υπάρχουν θετικά βήματα, όμως υπάρχουν και παραλείψεις και ασάφειες, και υπενθύμισε ότι και η προηγούμενη νομοθεσία παρά τον σκοπό της , να απλοποιήσει, να διευκολύνει και να νομιμοποιήσει τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις, για να μπορούν να αξιοποιήσουν καλύτερα τα διάφορα κοινοτικά και εθνικά Προγράμματα, στην ουσία έμεινε ανεφάρμοστη, αφού μόλις το 20% περίπου (κυρίως μεγάλες μονάδες) εντάχθηκε σε αυτά.
Ειδικότερα, ανέδειξε ορισμένα προβληματικά και ελλιπή σημεία του Νομοσχεδίου , όπως για το ζήτημα των πρόχειρων εγκαταστάσεων που συνδέονται με το τρόπο που παραδοσιακά ασκήθηκε η κτηνοτροφική δραστηριότητα και πρέπει κάποια στιγμή οριστικά να λυθεί. Τα πρόχειρα καταλύματα, αποτελούν το 60% και πλέον των κτηνοτροφικών μονάδων, και δεν μπορούν να παραμένουν εντός ενός θολού θεσμικού πλαισίου, όσον αφορά για παράδειγμα το εμβαδόν ή το ύψος τους.
Σημείωσε ότι απουσιάζει μια διάταξη που να υποστηρίζει την κατασκευή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων παραδοσιακού τύπου με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, ιδιαίτερα για τις εγκαταστάσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους. Επίσης, υπογράμμισε ότι δεν διευκολύνονται ιδιαίτερα οι μικροί κτηνοτρόφοι σε ζητήματα γραφειοκρατίας, αφού ορισμένα από τα έγγραφα που προβλέπονται για τη δημιουργία και τη λειτουργία της εγκατάστασης θα μπορούσαν να αναζητούνται μέσω των υπηρεσιών απαλλάσσοντας τον κτηνοτρόφο από ένα μέρος της γραφειοκρατίας. Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι το Νομοσχέδιο αγνοεί τα μεγάλα προβλήματα στην έκδοση άδειας ίδρυσης για εγκαταστάσεις εντός κοινοτήτων, που χαρακτηρίζονται ορεινές, ενώ δίνει λύσεις, καλώς βέβαια, στις νησιωτικές.
Ωστόσο, όπως σημείωσε, τα μείζονα όμως προβλήματα για την κτηνοτροφία, και κατ’ επέκταση για το σύνολο του αγροτικού κόσμου βρίσκονται αλλού και χαρακτηριστικά ανέφερε «…Το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Για ζωοτροφές, φάρμακα, καύσιμα, ηλεκτρική ενέργεια, αγροεφόδια, σπόρους, φυτοφάρμακα και λιπάσματα, που καθιστούν αδύνατη τη βιωσιμότητα κτηνοτροφικών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Όπως επίσης δεν καλύπτουν τις ανάγκες επιβίωσης των κτηνοτρόφων και παραγωγών. Οι όποιες αυξήσεις σε τιμές, όπως το γάλα, δεν αρκούν για να καλύψουν ούτε το κόστος παραγωγής…»
Συνέχισε υπενθυμίζοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει τις Προτάσεις του για μέτρα που θα περιορίσουν το ύψος κόστους ενέργειας, όπως για μείωση ή επιστροφή του ΕΦΚ, τη θέσπιση Κάρτας Αγροτικής Ενέργειας, με προσδιορισμό του ύψους οικονομικής ενίσχυσης με βάση τα στοιχεία των δηλώσεων ΟΣΔΕ, αλλά και την πρόβλεψη για την οικονομική αποζημίωση, λόγω του υψηλού κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας. Σημείωσε δε ότι απαιτείται σχέδιο για τους αγρότες απέναντι στις διαρκείς και αδικαιολόγητες αυξήσεις στο κόστος του ρεύματος, μόνιμη μειωμένη τιμολόγηση, και χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής.
Πρότεινε να δοθεί η δυνατότητα σε κτηνοτρόφους, αγρότες, αντλιοστάσια, ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ και για κάθε μονάδα, να μπορούν να εγκαταστήσουν Φωτοβολταϊκά με ανάλογη επιχορήγηση.
Ιδιαίτερη όμως Αναφορά έκανε για τα προβλήματα εγκατάστασης Φωτοβολταϊκών στην Άρτα, τονίζοντας ότι: «Αλλά κ. Υπουργοί θα πρέπει να υπάρχουν Ηλεκτρικά Δίκτυα. Η περιφέρεια μου, η Άρτα, έχει σχεδόν μια δεκαετία κορεσμένο Δίκτυο. Παρά τις εξαγγελίες για κατασκευή το 2020, δεν ξεκίνησε καν η εγκατάσταση Υποσταθμού στο ΚΥΤ Αράχθου, όπως και από την προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επί 4,5 χρόνια δεν έγινε απολύτως τίποτα για αυτό το έργο. Με αποτέλεσμα τον άνισο ανταγωνισμό για τις παραγωγικές επιχειρήσεις της Άρτας, αλλά και την έλλειψη της αντίστοιχης οικονομικής δραστηριότητας με την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Μονάδων και των παράλληλων δράσεων και δραστηριοτήτων για να υλοποιηθούν τα αντίστοιχα έργα.»
Και συνέχισε επισημαίνοντας, και αναφερόμενος και πάλι στην Άρτα, ότι « … Για τον Πρωτογενή Τομέα απουσιάζουν οι ενισχύσεις στα πλαίσια των μέτρων στήριξης από την πανδημία, εκτός κάποιων εξαιρέσεων μικρών ενισχύσεων, αλλά και οι προβλέψεις για χρηματοδότηση από διάφορα προγράμματα (Ταμείο Ανάκαμψης, ΚΑΠ κ.λπ.) είναι απογοητευτικές… Όπως ο κλάδος της Πτηνοτροφίας. Κανένας πτηνοτρόφος όπως γνωρίζω από την Άρτα, δεν πήρε καμία ενίσχυση όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο. Ούτε οι μεταποιητικές επιχειρήσεις είχαν κάποια ιδιαίτερη στήριξη, ενώ μερικές, όπως ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας λόγω ειδικότερων προβλημάτων, δεν είχαν καμία βοήθεια ή διευκόλυνση μέχρι στιγμής. Όλοι οι κλάδοι του Πρωτογενή Τομέα, αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, ιχθυοκαλλιέργειες κ.λπ., έχουν πλέον συσσωρευμένα προβλήματα…»
Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να λυθούν οριστικά τα ζητήματα σχετικά με την αδιαφανή κατανομή του Εθνικού Αποθέματος, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το Υπουργείο, σε βάρος των πραγματικών παραγωγών, αλλά και των νέων αγροτών, που δεν βρίσκουν γη για να αρχίσουν τη δραστηριότητά τους, αλλά και του κινδύνου να μείνουν 9,6 εκατ. στρέμματα βοσκοτόπων εκτός νέας ΚΑΠ, λόγω επίσης καθυστερήσεων από το Υπουργείο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Υπογράμμισε ότι είναι αρνητική η πρόβλεψη για παράταση της καταβολής αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό την άνοιξη του 2021 και τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης.
Τονίζοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι δεν έχουν καθοριστεί τα προϊόντα και οι περιοχές που τελικά εντάσσονται σ’ αυτό το πλαίσιο αποζημιώσεων. Όπως για την Άρτα, όπου υπάρχει 80-100% ακαρπία στην ελιά και 40-50% στα εσπεριδοειδή από τον παγετό την Άνοιξη, και δεν υπάρχει, ακόμα, φως στον ορίζοντα.
Για μια ακόμα φορά επανέλαβε ότι δεν έχουν δοθεί, ακόμα, ενισχύσεις για την απώλεια εισοδήματος της προηγούμενης περιόδου ή έχουν δοθεί ψίχουλα (για μανταρίνια, πορτοκάλια, ελιές κ.λπ.).
Ενώ παράλληλα, υπενθύμισε ότι παραμένει η σοβαρή εκκρεμότητα της αναθεώρησης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ.
Καταλήγοντας τόνισε ότι αγροτικός κόσμος της χώρας, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, οι παραγωγοί και οι καλλιεργητές, αντιμετωπίζουν δυσβάσταχτα προβλήματα και η Πολιτεία δείχνει να μην αφουγκράζεται την μεγάλη αγωνία και την απόγνωσή τους. Και επανέλαβε ότι χρειάζονται άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα και στήριξη του Πρωτογενή Τομέα, διαφορετικά θα έχουμε συνέχεια της εγκατάλειψης της κτηνοτροφικής και γεωργικής παραγωγής, που θα επηρεάσει αρνητικά, την συνολική προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Συνελήφθη στα Ιωάννινα ημεδαπός για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών

Κώστας Παππάς

Όλγα Γεροβασίλη προς ΝΔ: Ας συγκριθούμε λοιπόν!

Κώστας Παππάς

Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή: “Ποιος τοποθέτησε κάγκελα στη πλ. Κιλκίς?”

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..