ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΗΠΕΙΡΟΣ

ΞΕΝΙΑ: “΄Ενα μικρό Ίδρυμα Νιάρχος” στην Άρτα

“Πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού” . Με αυτή την φράση, την οποία επανέλαβε πολλές φορές στην διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης παρουσίασε την αρχιτεκτονική μελέτη του ΞΕΝΙΑ.
Η μελέτη, για την οποία άμεσα θα ενημερωθεί και το Δ.Σ και θα υπάρξει ειδική συνεδρίαση εντός του Μαϊου, μπαίνει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το τέλος Μαϊου προκειμένου φορείς και πολίτες να υποβάλλουν τις προτάσεις τους.


Ενημερωτικό υλικό έχει αναρτηθεί σε ειδικό banner στην ιστοσελίδα του Δήμου Αρταίων (www.arta.gr) και οι προτάσεις θα αποστέλλονται στο dimos@arta.gr μέχρι τις 30 Μαΐου 2020.
«Σήμερα είμαστε εδώ για να σας παρουσιάσουμε την πρόταση της αρχιτεκτονικής μελέτης αξιοποίησης του ΞΕΝΙΑ, που για δεκαετίες ολόκληρες πέρασε από την ακμή στην παρακμή. Ένα ΞΕΝΙΑ που βασανίστηκε από το χρόνο, από ιδεολογικές αγκυλώσεις, από πολιτική αδιαφορία αλλά και από πολιτική εκμετάλλευση. Ένα ΞΕΝΙΑ που παρά όλες αυτές τις συμπληγάδες, παραμένει ζωντανό στην μνήμη των παλαιοτέρων αλλά και ελπίδα για σημείο αναφοράς για όλους τους νεότερους.
Η μελέτη που έχουμε μπροστά μας είναι η πρόταση της αρχιτεκτονικής μελέτης του ΞΕΝΙΑ, ώστε αυτό να καταστεί κατάλληλο για τις προβλεπόμενες από τον Δήμο χρήσεις, καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες του κτιρίου.
Είναι στο χέρι μας, αυτή την φορά να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να δούμε το ζήτημα με ωριμότητα, με ψυχραιμία, χωρίς τις παρωπίδες για το τι θα θέλαμε αλλά για το τι μπορούμε.
Και αυτό που μπορούμε είναι πολύ σημαντικό.
Μπορούμε να έχουμε ξανά ένα ζωντανό κύτταρο αναφοράς στην πόλη μας» επεσήμανε ο Δήμαρχος Αρταίων υπογραμμίζοντας ότι σε τρία χρόνια το Κάστρο και το ΞΕΝΙΑ θα είναι ανοιχτό για όλους.

Ιστορική αναδρομή
Δεκαετία 1960: Έναρξη λειτουργίας ΞΕΝΙΑ, ως ξενοδοχείου, καφέ-εστιατόριο.
1993: Παύση λειτουργίας του. Έκτοτε και για 27 χρόνια μένει κλειστό, ανεκμετάλλευτο και λεηλατημένο, το συμβολικό τοπωνύμιο της Άρτας.
2012: Εκδίδεται το ΦΕΚ παραχώρησης του κτιρίου του ΞΕΝΙΑ στον Δήμο Αρταίων.
2014: Μεταγράφεται το ΞΕΝΙΑ στο Υποθηκοφυλακείο και περιέρχεται στην κυριότητα του Δήμου Αρταίων.
2016: Με πρόταση της νέας Δημοτικής Αρχής, το Δημοτικό Συμβούλιο προτείνει την επαναλειτουργία του ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχείου, καφέ-εστιατόριο.
2016: Το ΚΑΣ με απόλυτη πλειοψηφία (17-0) απορρίπτει την Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ορατός ο κίνδυνος το ΞΕΝΙΑ να καταρρεύσει και να παύσει οριστικά κάθε δυνατότητα μελλοντικής αξιοποίησής του.
2017: Εκδίδεται πρόσκληση στο ΕΣΠΑ, για χρηματοδότηση αξιοποίησης του ΞΕΝΙΑ.
2018: Νέα πρόταση της Δημοτικής Αρχής και εκ νέου απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για πολυδιάστατη λειτουργία του ΞΕΝΙΑ (καφέ-εστιατόριο, χώρος εκδηλώσεων, δημοτική βιβλιοθήκη και ωδείο), σύμφωνα με τις απαιτήσεις της πρόσκλησης του ΕΣΠΑ.
2018: Το ΚΑΣ κάνει ομόφωνα δεκτή την νέα πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου.
2018: Το έργο εντάσσεται στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 3.5 εκατομμύρια ευρώ.
2019: Υπογραφή σύμβασης εκπόνησης μελέτης αναδόχου.
2020: Παράδοση προμελέτης – Έναρξη δημόσιας διαβούλευσης- έγκριση ΚΑΣ – παράδοση οριστικών μελετών και εγκρίσεων.
2021: Δημοπράτηση του έργου και έναρξη κατασκευαστικών εργασιών
2023: ΞΕΝΙΑ και ΚΑΣΤΡΟ Ανοιχτό για Όλους.
Στόχος της αξιοποίησης του ΞΕΝΙΑ είναι να καταστεί ένας βιώσιμος, τουριστικός προορισμός για δημότες και επισκέπτες στην διάρκεια του έτους, δηλαδή ένας πολυχώρος πολιτισμού και αναψυχής.

Η αρχιτεκτονική μελέτη
Ένα καφέ – εστιατόριο που θα αποτελέσει χώρο συνάθροισης των συμπολιτών μας (όπως παλιά) (400 τ.μ., 250 ατόμων)
Μία σύγχρονη Δημοτική Βιβλιοθήκη στο πρότυπο των αντίστοιχων ευρωπαϊκών (465 τ.μ., ισόγειο και 1ος όροφος)
Ένα σύγχρονο, τελευταίων προδιαγραφών, Δημοτικό Ωδείο (255 τ.μ., 2ος όροφος)
Μια αίθουσα εκδηλώσεων υψηλής ακουστικής για μουσικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (160 τ.μ., 100 ατόμων, δίπλα στο καφέ-εστιατόριο)
Εργαστήρια ζωγραφικής, γλυπτικής και παραδοσιακών οργάνων (85 τ.μ., 2ος όροφος)
Έναν περιβάλλοντα χώρο πολλαπλών χρήσεων με παιδική χαρά και όργανα γυμναστικής.
“Τι δεν μπορούμε να έχουμε; Δεν μπορούμε να έχουμε μία ξενοδοχειακή μονάδα, όπως παλιά. Αλλά αυτή δεν είναι η δική μας απόφαση. Είναι η απόφαση του ΚΑΣ, του Υπουργείου Πολιτισμού, της πολιτικής πρόθεσης της προηγούμενης κυβέρνησης και της αδράνειας των προηγούμενων δεκαετιών.
Όμως τώρα μπορούμε να πετύχουμε να ξαναγίνει το ΞΕΝΙΑ μέρος της κοινωνικής ζωής της πόλης, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της τοπικής μας κοινωνίας σε ζωντανό κύτταρο της πόλης.
Ένα έργο, που θα συμβάλλει σε νέες θέσεις εργασίας και στην τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας.
Ένα ΞΕΝΙΑ και ΚΑΣΤΡΟ ανοιχτό για όλους, ανοιχτό στην κοινωνία, ανοιχτό στην καρδιά μας» τόνισε ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.


Αντιδράσεις και κόστος λειτουργίας
Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με αντιδράσεις που ακόμη και σήμερα εκφράζονται σχετικά με την λειτουργία ως χώρου πολιτισμού, ο Δήμαρχος Αρταίων σημειώνει ότι η δημοτική αρχή έπρεπε να λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνίας . “Κι εμείς θέλαμε ξενοδοχείο, η κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ) δεν ήθελε να γίνει ξενοδοχείο, βγήκε η πρόσληση στο ΕΣΠΑ και έπρεπε να πάμε στο plan B, να το σ΄ώσουμε και να το δώσουμε στη κοινωνία”. Πρόσθεσε δε, ότι σύμφωνα με τις επαφές που έχει κάνει και με στελέχη της σημερινής κυβέρνησης, δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει κάτι και όλα προχωρούν και θα προχωρήσουν σύμφωνα με τα όσα έχουν δρομολογηθεί.
Το κόστος λειτουργίας έχει υπολογιστεί και η οικονομοτεχνική μελέτη είναι ισοσκελισμένη σημείωσε ο Δήμαρχος Αρταίων, επισημαίνοντας ότι δεν θα επιβαρυνθεί ο Δήμος αλλά ακόμη κι αν χρειαστεί, θα το κάνει.
Ο κ. Τσιρογιάννης τόνισε ότι ο ίδιος μιλώντας με τους δημότες για το θέμα του ΞΕΝΙΑ, διαπιστώνει ότι δεν είναι σωστά ενημερωμένοι και κάλεσε φορείς και πολίτες να υποβάλλουν τις προτάσεις στη δημόσια διαβούλευση.
Αναφέρθηκε και στο θέμα της “διόδου δουλείας” ελπίζοντας ότι και εκεί θα βρεθεί λύση καθώς δεν έχει διευθετηθεί το θέμα με το ΥΠ.ΠΟ και αφορά το κομμάτι της εισόδου από την πύλη του Κάστρου μέχρι τα όρια του ΞΕΝΙΑ. Ο Δ. Αρταίων ελπίζει και σε μία καλή συνεργασία τόσο με το Υπουργείο Πολιτισμού όσο και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων ώστε και μέσω μιας προγραμματικής σύμβασης ο Δήμος να αναλάβει τον καθαρισμό του χώρου.
Αναφορά έγινε και στο θεατράκι του Κάστρου που είναι συνδεδεμένο με την τοπική κοινωνία τα τελευταία 40 χρόνια. “Ούτε εμείς θέλουμε να φύγει το θεατράκι και έχουμε προτείνει μία πτυσσόμενη κερκίδα καθώς και την δημιουργία ενός υπαίθριου θεάτρου στο σημείο που βρισκόταν τα τένις εντός του Κάστρου, στο πίσω μέρος του ΞΕΝΙΑ” είπε ο Δήμαρχος Αρταίων.

Related posts

Κορονοϊός: Καταργείται το όριο των 6 ατόμων ανά τραπέζι – Τι αλλάζει για τη χρήση μάσκας στα εμπορικά κέντρα

Κώστας Παππάς

24ωρη πανελλαδική απεργία των νοσοκομειακών γιατρών την Πέμπτη 24/09

Κώστας Παππάς

Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο ( Παρασκευή 3 Απριλίου )

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..