ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπορούμε να φέρουμε την Αλλαγή

Του Βασίλη Τσίρκα
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε στο μήνυμά του μετά την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου ότι πρέπει να επανεκλεγεί η ΝΔ για να πάρει η Ελλάδα την «επενδυτική βαθμίδα», να αναβαθμιστεί, δηλαδή, επενδυτικά για να προσελκύσει περισσότερες κι ασφαλέστερες επενδύσεις καθώς το χρέος θα θεωρείται βιώσιμο. Αμέτρητες φορές ακούσαμε και διαβάσαμε, από το 2019 μέχρι σήμερα, γι’ αυτή την «επενδυτική βαθμίδα» και για «κούρσα επενδύσεων» στη χώρα μας. Αμέτρητες υποσχέσεις που δεν επαληθεύτηκαν ποτέ. Η χώρα μας όχι μόνο δεν έχει ικανοποιητικές επενδύσεις, αλλά έχουν μειωθεί καθοριστικά και οι δημόσιες επενδύσεις, η συμμετοχή του κράτους στην οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών.
Τα δήθεν «επενδυτικά ρεκόρ» της κυβέρνησης αφορούν πρωτίστως συγχωνεύσεις, ιδιωτικοποιήσεις και αγοραπωλησίες ακινήτων, ενώ στο καθαρά παραγωγικό επίπεδο η εικόνα είναι απογοητευτική, καθώς οι επενδύσεις σε νέες παραγωγικές μονάδες μειώθηκαν κατά 14% το 2021 και ακόμη περισσότερο το 2022. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις παραμένουν σταθερά αποκλεισμένες από κάθε πηγή χρηματοδότησης και βρίσκονται αντιμέτωπες με τη χρεοκοπία. Το νέο ΕΣΠΑ αφορά μόλις το 6,5% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ενώ το 90% των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης που έχουν εγκριθεί αφορά μεγάλους οικονομικούς ομίλους.
Το ΕΣΠΑ ήταν για δύο χρόνια «παγωμένο» και τα ποσά που λαμβάνει η χώρα δεν περνάνε στην πραγματική οικονομία, με το επίπεδο απορρόφησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων να είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε ακόμη τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έβαλε τη χώρα στα μνημόνια, ξεχνώντας ότι ο ίδιος και το κόμμα του έχουν κυβερνήσει επί πολλά χρόνια αυτό τον τόπο από τη μεταπολίτευση και μετά, οδηγώντας μας στη χρεοκοπία και στα αδιέξοδα των μνημονίων.
Μπροστά στην επερχόμενη ήττα του, ο επικεφαλής της ΝΔ θα κάνει τα πάντα για να εξαπατήσει τους πολίτες, προσπαθώντας να μας κάνει να ξεχάσουμε και ποιός μάς έβαλε στα μνημόνια και ποιά πολιτική δύναμη μας έβγαλε από τα μνημόνια, το 2018. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απελευθέρωσε τη χώρα από τα «δεσμά» των δανειστών, άφησε ρυθμισμένο το χρέος και 37 δισ. στα ταμεία, αναβάθμισε την ελληνική οικονομία και έδωσε τη δυνατότητα να ξαναβγεί η χώρα στις αγορές. Η χώρα απαλλαγμένη από τα μνημόνια, ήταν σε θέση να μπει σε τροχιά ανασυγκρότησης και να πλησιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, όμως, γύρισε τη χώρα χρόνια πίσω. Η διακυβέρνηση της ΝΔ παρήγαγε μόνο ανισότητες και αδικίες. Άφησε το δημόσιο χρέος 44 δισ. μεγαλύτερο, το ιδιωτικό χρέος 40 δισ. μεγαλύτερο, βάθυνε τις ανισότητες, διόγκωσε το brain drain, γκρεμίζοντας τις θετικές προοπτικές που είχαν διαμορφωθεί για την οικονομία. Με άλλα λόγια, η «ανάπτυξη» του κ. Μητσοτάκη είναι συνώνυμη της αύξησης των ανισοτήτων, της εκτίναξης του ιδιωτικού χρέους και της εκποίησης της ακίνητης περιουσίας προς όφελος των funds.
Η Ελλάδα επί ΝΔ έχει το τρίτο χαμηλότερο ΑΕΠ σε όρους αγοραστικής δύναμης στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών-μελών. Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα υπέστησαν την τέταρτη μεγαλύτερη μείωση των πραγματικών μισθών τους την περασμένη χρονιά στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ. Ακόμα και η περίφημη αύξηση του κατώτατου μισθού είναι κατώτερη του πληθωρισμού. Δεν καλύπτει, δηλαδή, τις πραγματικές απώλειες της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού, με τα πιο αδύναμα νοικοκυριά να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πραγματικό πληθωρισμό, αφού δαπανούν μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους για την κάλυψη των βασικών αναγκών.
Η κυβέρνηση της ΝΔ βύθισε την οικονομία και τα εισοδήματα των πολιτών, ενώ τα καρτέλ πλούτισαν αισχροκερδώντας. Ελάχιστοι επωφελήθηκαν από τη διακυβέρνηση της ΝΔ αυτά τα χρόνια, με την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας να μένει εγκλωβισμένη στη φτωχοποίηση, στα αδιέξοδα, στους χαμηλούς μισθούς και στις πολύ υψηλές δαπάνες. Οι λιγότεροι φόροι που υποσχόταν ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά αφορούσαν τελικά μόνο τους πολύ πλούσιους, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία λεηλατήθηκε από τους έμμεσους φόρους.
Η χώρα έχει την ευκαιρία στις εκλογές να προχωρήσει πραγματικά σε μια νέα αρχή. Η κοινωνία έχει την ευκαιρία να γυρίσει την πλάτη στην αδικία. Μας αξίζει μια διαφορετική κυβέρνηση που θα έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες των πολλών. Κι αυτό ακριβώς πρέπει να διεκδικήσουμε: Μια καλύτερη ζωή, με μεγαλύτερη ασφάλεια και προοπτική. Με προοδευτική κυβέρνηση στο τιμόνι του τόπου, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Ξέρουμε, μπορούμε να φέρουμε την Αλλαγή.

*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος, μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υποψήφιος βουλευτής Άρτας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Μητσοτάκης σε Ιερώνυμο: Η εκκλησία να αναλάβει τις ευθύνες της

Κώστας Παππάς

Εγκαινιάζει το εκλογικό του κέντρο ο Γ. Παπαλέξης

Κώστας Παππάς

Μήνυμα Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη για τον εορτασμό της Εθνικής Eπετείου της 25ης Μαρτίου

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..