• Home
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Άρτης ” O ΣΚΟΥΦΑΣ” Επιστημονικό συνέδριο για τα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Άρτης ” O ΣΚΟΥΦΑΣ” Επιστημονικό συνέδριο για τα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή

Ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Άρτης ” O ΣΚΟΥΦΑΣ”, σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διοργανώνουν επιστημονικό συνέδριο για τα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή στις 16-18 Σεπτεμβρίου 2022 στην Άρτα. Το συνέδριο έχει ως θέμα: «Από την Καταστροφή στην Αναγέννηση: 100 χρόνια από το 1922» και τελεί υπό την αιγίδα της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, φιλοδοξεί δε να περιλάβει στους συνδιοργανωτές το Δήμο Αρταίων, την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και την Ιερά Μητρόπολη Άρτης.
Με αφορμή την συμπλήρωση των εκατό χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή οι διοργανωτές του συνεδρίου προσκαλούν δόκιμους και νεότερους ερευνητές των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών σε μια συνολικότερη επανεκτίμηση τόσο του γεγονότος όσο και των συνεπειών του. Ο αφανισμός της μακραίωνης παρουσίας των Ελλήνων στην Μικρά Ασία και τον Πόντο σηματοδότησε αφενός τον οριστικό ενταφιασμό της Μεγάλης Ιδέας, αφετέρου την έναρξη μιας μακρόχρονης πορείας ανασυγκρότησης/αναγέννησης του Ελληνικού Κράτους εντός των σχεδόν οριστικών γεωγραφικών ορίων του. Η αποκατάσταση των προσφύγων, η υποδοχή τους από τους γηγενείς πληθυσμούς, η διαχείριση της καθημερινότητας και η διάσωση της ατομικής και συλλογικής μνήμης, οι κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές και πολιτισμικές επιδράσεις από τις πληθυσμιακές μετακινήσεις αποτελούν μερικά από τα ζητήματα που έχουν κατά καιρούς απασχολήσει τους ερευνητές.
Με τα επιστημονικά εργαλεία της ιστορίας, της λαογραφίας, της εθνομουσικολογίας, της οικονομίας, της κοινωνιολογίας, της πολιτικής επιστήμης, των πολιτισμικών σπουδών κ.α. προτείνεται ο γόνιμος επιστημονικός επαναστοχασμός πάνω σε πτυχές του γεγονότος και των επιπτώσεών του. Η έμφαση του Συνεδρίου δίνεται στην διερεύνηση της εγκατάστασης των προσφύγων στην Ήπειρο και την Δυτική Ελλάδα, ζήτημα που εξαιτίας αντικειμενικών συνθηκών έχει απασχολήσει λιγότερο τους μελετητές. Παράλληλα, το συνέδριο φιλοδοξεί να συμβάλλει στην ενίσχυση των γνώσεων μας για την ευρύτερη ελληνική παρουσία στην Ανατολή και στην ενσωμάτωση του ιστορικού γεγονότος στην διαμόρφωση της ιστορικής συνείδησης της ελληνικής κοινωνίας μέσα από την αξιοποίηση μαρτυριών, ανέκδοτων πηγών και νέων επιστημονικών προσεγγίσεων.
Ήδη έχουν δεχτεί να συμμετάσχουν ως εισηγητές έγκριτοι πανεπιστημιακοί και ερευνητές, όπως ο καθηγητής κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο δρ. Σωτήριος Ριζάς, Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Νεότερης Ιστορίας της Ακαδημίας Αθηνών, ο κ. Ιωάννης Δερμιτζόγλου, Διευθυντής του Ζωγράφειου Σχολείου Κωνσταντινούπολης, ο κ. Βλάσης Αγτζίδης, ερευνητής και άλλοι.
Οι προθεσμίες του συνεδρίου έχουν ως εξής:
1. Αποστολή σύντομων προτάσεων (ως 300 λέξεις) και σύντομου βιογραφικού: 1/4/2022
2. Απάντηση αποδοχής των εισηγήσεων : 1/5/2022
3. Διεξαγωγή συνεδρίου : 16-18/9/2022

Related posts

Πέθανε ο σημαντικός Έλληνας ζωγράφος Αλέκος Φασιανός

Κώστας Παππάς

Διαμαρτυρία – απόφαση του ΔΣ του «Μακρυγιάννη»

Κώστας Παππάς

Στην Άρτα η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη για τα εγκαίνια του αρχαιολογικού χώρου της Δυτικής Νεκρόπολης

Κώστας Παππάς

Leave a Comment

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..