• Home
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Με όλες τις τιμές εορτάστηκε η πολιούχος της Άρτας Αγία Θεοδώρα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΗΠΕΙΡΟΣ

Με όλες τις τιμές εορτάστηκε η πολιούχος της Άρτας Αγία Θεοδώρα

Με λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη η Άρτα τίμησε την πολιούχο της Αγία Θεοδώρα. Οι λατρευτικές εκδηλώσεις φέτος μεταφέρθηκαν μια ημέρα μετά καθώς η εορτή της Αγίας Θεοδώρας συνέπεσε ημερολογιακά με την Καθαρά Δευτέρα.
Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθει στον βυζαντινό ναό της Αγίας Θεοδώρας συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών πρώην Άρτης κ.κ. Ιγνατίου, Διδυµοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ.κ. Δαµασκηνού και Άρτης κ.κ. Καλλινίκου.

https://www.youtube.com/watch?v=a0nIEs5c5KY
Ακολούθησε η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας και της Λάρνακας της Αγίας Θεοδώρας στο κέντρο της πόλης συνοδεία των Φιλαρµονικών του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Aρτας «Ο Σκουφάς», της 8ης Μηχανοποιηµένης Ταξιαρχίας και του Δήµου Ιωαννιτών.
Χιλιάδες πιστοί από το απόγευμα της Δευτέρας συνέρρευσαν στο ναό της πολιούχου για να προσκυνήσουν και να ζητήσουν την Χάρη της πολιούχου ενώ την Εικόνα και τη Λάρνακα της Αγίας Θεοδώρας συνόδευσαν οι μαθητές των σχολείων της Άρτας και τα μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων.

Δηλώσεις πολιτικών: Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Άρτας Βασίλη Τσίρκα, Βουλευτή ΝΔ Ν. Άρτας Γιώργου Στύλιου, Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη, Δημάρχου Κ Τζουμέρκων Μαρίνου Γαρνέλη.

Η Θεοδώρα Πετραλίφαινα γεννήθηκε στα Σέρβια της Κοζάνης το 1210 και ήταν κόρη του Σεβαστοκράτωρα Ιωάννη Πετραλίφα, κυβερνήτη της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας και της Ελένης που καταγόταν από αριστοκρατική Οικογένεια στην Κωνσταντινούπολη. Η Οικογένεια Πετραλίφα ήταν Ιταλικής καταγωγής με γενάρχη τον Πέτρο του Αλίφα από το Αλίφε, κοντά στην Καζέρτα, συμμετείχε στις Νορμανδικές εισβολές του Ροβέρτου Γυισκάρδου και κατόπιν εισήλθε στην Βυζαντινή υπηρεσία.
Με τον θάνατο του πατέρα της την περίοδο 1224 – 1230 την ανέλαβε υπό την προστασία του ο Δεσπότης της Ηπείρου Θεόδωρος Κομνηνός Δούκας. Ο Θεόδωρος συνετρίβη στην Μάχη της Κλοκοτνίτσας (1230) σε μια περιοχή ανάμεσα στην Φιλιππούπολη και την Αδριανούπολη, ο Βούλγαρος τσάρος Ιβάν Ασέν Β΄ τον συνέλαβε αιχμάλωτο και αργότερα τον τύφλωσε. Ο διάδοχος του στο Δεσποτάτο ήταν ο νόθος ανιψιός του Μιχαήλ Β’ Κομνηνός Δούκας, νόθος γιος του ετεροθαλούς αδελφού του Μιχαήλ Α΄ Κομνηνού Δούκα του ιδρυτή του Δεσποτάτου. Ο Μιχαήλ Β΄ περνώντας από την Σερβία που ζούσε η Θεοδώρα εντυπωσιάστηκε από την ομορφιά της και την παντρεύτηκε αμέσως μετά την άνοδο του στο Δεσποτάτο αν και ήταν ακόμα μικρό κορίτσι (1231). Αναφέρεται ότι ο Μιχαήλ παντρεύτηκε την Θεοδώρα σε μια προσπάθεια να επεκτείνει την εξουσία του.
Η Θεοδώρα, φύση ιδιαίτερα ευαίσθητη και αφιερωμένη στο Θεό δεν μπορεί να ακολουθήσει τους κοσμικούς ρυθμούς ζωής του συζύγου της και γίνεται όλο και περισσότερο υπόδειγμα αφιερωμένης και φιλάνθρωπης βασίλισσας. Ο Μιχαήλ την εγκατέλειψε παρά την πρόωρη εγκυμοσύνη της που είχε σαν αποτέλεσμα να γεννηθεί γρήγορα ο διάδοχος του Νικηφόρος και άρχισε να ζει με τις ερωμένες, μια από αυτές ήταν η Αρτινή αρχόντισσα Γαγγρινή την οποία μετέφερε στα ανάκτορα. Η Θεοδώρα δεν μπόρεσε να αντέξει την ντροπή και αυτοεξορίστηκε, έζησε πέντε χρόνια κάτω από άθλιες συνθήκες και φτώχεια σαν απλή χωρική μονάχα από τα αγαθά που μπορούσε να της προσφέρει η φύση. Σε αυτή την κατάσταση, και ενώ συνέλλεγε χόρτα την βρήκε ο ιερέας του χωριού Πρένιστα , σημερινό Κορφοβούνι Άρτας.
Η Θεοδώρα αποκάλυψε στον ιερέα την ταυτότητα της, ο ιερέας την πήρε μαζί του και έζησε υπό την προστασία του το υπόλοιπο διάστημα της εξορίας. O λαός της Άρτας με επικεφαλής τους άρχοντες του αγανακτισμένος από τη συμπεριφορά του Μιχαήλ εξεγέρθηκε, ο Μιχαήλ Β΄ αναγκάστηκε να διώξει την Γαγγρινή από τα ανάκτορα και να ζητήσει από την Θεοδώρα να επανέλθει, από τότε έζησαν μαζί μέχρι το τέλος της ζωής τους.
Η Θεοδώρα συνεχίζει το έργο της φιλανθρωπίας που είχε ξεκινήσει ενώ ο Μιχαήλ επιδίδεται σε έργα μετανοίας και έκτισε δύο ναούς, τον ναό της Παντάνασσας στη δεξιά όχθη του Άραχθου στην τοποθεσία Βλαχιόρου (ο οποίος σήμερα ονομάζεται ναός των Βλαχερνών), τη Μονή Κάτω Παναγιάς, τη Μονή του Αγίου Γεωργίου και τη Μονή της Παναγίας της Παντάνασσας έξω από την Φιλιππιάδα. Η Θεοδώρα και ο Μιχαήλ αποκτούν άλλα τέσσερα παιδιά, τον Ιωάννη, το Δημήτριο, την Ελένη και την Άννα. Η Θεοδώρα σαν σύζυγος Δεσπότη της Ηπείρου είχε στενούς δεσμούς με τον παραδοσιακό εχθρό του Δεσποτάτου την Αυτοκρατορία της Νίκαιας. Ο ιστορικός Γεώργιος Ακροπολίτης που έζησε την εποχή της καταγράφει ότι συνόδευσε τον γιο της Νικηφόρο στον αρραβώνα της και στην συνέχεια στον γάμο της με την κόρη του Αυτοκράτορα της Νίκαιας Θεοδώρου Β΄ Λάσκαρη. Η επίλυση των διαφορών ανάμεσα στα δύο βασίλεια με την συμβολή της Θεοδώρας είχε σαν αποτέλεσμα να επιλυθούν και οι εκκλησιαστικές τους διαφορές, η ειρήνη όμως δεν κράτησε πολύ. Η Θεοδώρα ίδρυσε επίσης τον Ναό του Αγίου Γεωργίου στην πρωτεύουσα του Δεσποτάτου Άρτα που έχει σήμερα το όνομα της. Η Θεοδώρα μετά τον θάνατο του συζύγου της (1268) αποσύρθηκε σαν μοναχή στον Ναό του Αγίου Γεωργίου και έζησε μέχρι τον δικό της θάνατο (1280), τάφηκε στον νάρθηκα του ναού.
Η μνήμη της τιμάται στις 11 Μαρτίου. Η ανακομιδή των ιερών Λειψάνων της τιμάται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά την εορτή των Αγίων Πάντων, ο τάφος της έγινε τόπος προσκυνήματος ενώ έχουν καταγραφεί από τους πιστούς αμέτρητα θαύματα.

 

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Ξεπέρασε τους 41 βαθμούς ο υδράργυρος – Οι περιοχές όπου «κοκκίνισε» το θερμόμετρο

Κώστας Παππάς

Εντατικά τα μέτρα ασφάλειας στην επικράτεια – Οι συμβουλές της ΕΛ.ΑΣ

Κώστας Παππάς

Μητροπολίτης Άρτας – Αναστάσιμο Μήνυμα 2020

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..