• Home
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Με κάθε επισημότητα τιμήθηκε η μνήμη των πεσόντων ηρώων στην Καλαμιά Φιλοθέης
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με κάθε επισημότητα τιμήθηκε η μνήμη των πεσόντων ηρώων στην Καλαμιά Φιλοθέης

Με κάθε επισημότητα τελέστηκε σήμερα το πρωί στην Καλαμιά Φιλοθέης, η ετήσια επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων για τους επτά πεσόντες από τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα το 1943. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Αρταίων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φιλοθέης στο μνημείο που βρίσκεται στο χώρο που εκτελέστηκαν οι πεσόντες. Πρόκειται για τους : Χρήστο Ν. Βασιλάκο ετών 35, Απόστολο Κ. Ζιώβα ετών 20, Αριστείδη Χρ. Κατσιγιάννη ετών 22, Ελευθέριος Φωτ. Μπαϊλη ετών 29, Νικόλαο Γ. Μπούρα ετών 31, Μάνθο Θωμ. Νίκαρη ετών 24, Δημήτριο Παπαρούνη ετών 24. “Αιωνία τους η μνήμη”.
«Αποτίνουμε σήμερα φόρο τιμής στην θυσία των ηρώων που έπεσαν μαχόμενοι για να διαφυλάξουν την εδαφική ακεραιότητα και την τιμή της πατρίδας μας.
Ευχαριστούμε θερμά τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φιλοθέης, τις Τοπικές Κοινότητες Καλαμιάς και Χαλκιάδων, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των σχολείων, καθώς και όλους τους συμπολίτες που παρέστησαν, όπως και τις οικογένειες των θυμάτων», ανέφερε σε δήλωσή του ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε Φιλοθέης, Δημήτρης Ευαγγέλου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Ευαγγέλου, ο Αντιδήμαρχος Νίκος Λιόντος, ο Αντιδήμαρχος Χριστόφορος Σιαφάκας, ο Αντιδήμαρχος Παντελής Κωλέτσος, η Περιφερειακή Σύμβουλος Αναστασία Σίμου-Τάσιου, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καλαμιάς Βασίλης Τζώρας, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Χαλκιάδων Απόστολος Βασιλάκος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αρταίων Αντώνης Καραμπίνας, ο Διοικητής του στρατοπέδου Άρτας Αν/χη (ΠΖ) Αριστείδης Θεοδωρής, ο Β΄ Υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας, Αστυνομικός Διευθυντής Χρήστος Τυρολόγος, ο Πρόεδρος Απόστρατων Αξιωματικών Ν. Άρτας, Αλέξανδρος Παναγής, ο ταμίας του Πολιτιστικού – Μορφωτικού Συλλόγου Φιλοθέης, Κωνσταντίνος Ρίζος, τοπικοί Σύμβουλοι, αντιπροσωπεία μαθητών και δάσκαλοι των σχολείων Καλαμιάς και Χαλκιάδων καθώς και κάτοικοι της περιοχής.

Λίγα λόγια για το ιστορικό:
Ήταν 25η Οκτωβρίου του 1943 όταν οι αντάρτες, κάνοντας σαμποτάζ, έκοψαν οχτώ τηλεγραφόξυλα μεταξύ Καλαμιάς και γέφυρας Καλογήρου. Οι Γερμανοί δεν προσπάθησαν καν να βρουν τους υπαίτιους αλλά, έβαλαν μπροστά το σχέδιό τους για αντίποινα. Την επόμενη ημέρα, ένα απόσπασμα μπήκε στο χωριό και με την απειλή όπλων συνέλαβαν όλους τους άντρες που βρήκαν. Μαρτυρίες κάνουν λόγο για πάνω από 300 άντρες. Τους πήγαν στο καφενείο από όπου αρκετοί κατάφεραν να ξεφύγουν από τα παράθυρα.
Μετά από έντονες πιέσεις του Προέδρου οι Γερμανοί αποφάσισαν να πάρουν μόνο οχτώ άντρες όσα δηλαδή ήταν και τα τηλεγραφόξυλα που έκοψαν οι αντάρτες. Ο Γερμανός αξιωματικός που ηγείτο του αποσπάσματος, πήρε την διαταγή εκτέλεσης από τους ανωτέρους του και αμέσως τα Γερμανικά φορτηγά γεμάτα στρατιώτες αναχώρησαν για την Καλαμιά. Στην καρότσα του ενός φορτηγού ήταν οι οχτώ νέοι και ένας Γερμανός που τους φρουρούσε. Από τους οκτώ, ένας, ο Θωμάς Ζιώβας, κατάφερε και ξέφυγε βαριά τραυματισμένος. Τους υπόλοιπους οι Γερμανοί τους άφησαν μέσα στο χωράφι, μπροστά από τις κάννες των πολυβόλων και τους ώθησαν να τρέξουν προς την Καλαμιά. Οι εφτά, πλέον, μη μπορώντας να κάνουν κι αλλιώς, άρχισαν να τρέχουν φωνάζοντας «Ζήτω η Ελλάδα», τα πολυβόλα «κροτάλισαν» και μετά από λίγο έπεσαν όλοι νεκροί.

Related posts

Που εντοπίστηκαν τα 217 κρούσματα σήμερα Τετάρτη

Κώστας Παππάς

Ερώτηση στη Βουλή για τις δομές φιλοξενίας

Κώστας Παππάς

Πορεία και συνθήματα στο κέντρο της Άρτας

Κώστας Παππάς

Leave a Comment

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..