• Home
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Με Δόξα και Τιμή η μνήμη των εκτελεσθέντων στον Καταρράκτη Άρτας
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΗΠΕΙΡΟΣ

Με Δόξα και Τιμή η μνήμη των εκτελεσθέντων στον Καταρράκτη Άρτας

Με τις δέουσες τιμές πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 2 Νοεμβρίου, εκδήλωση μνήμης στο μαρτυρικό Καταρράκτη Άρτας, για τους εκτελεσθέντες των Γερμανών τον Οκτώβριο του 1943.
O Καταρράκτης εντάχθηκε στον κατάλογο των μαρτυρικών χωριών με προεδρικό διάταγμα τον Ιούνιο του 2017 το οποίο υπογράφτηκε από τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση. Ήταν το διήμερο 26 και 27 Οκτωβρίου του 1943, όταν η δολοφονική Μεραρχία “Εντελβάις” πυρπόλησε σπίτια, έκαψε σοδειές και εκτέλεσε 11 κατοίκους που δεν μπόρεσαν να διαφύγουν από το χωριό.
Μετά τη δοξολογία, χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων κ. Χρήστος Χασιάκος, ομιλητής της εκδήλωσης ο καθηγητής ήταν  κ. Κωνσταντίνος Τσουμάκας ενώ στην συνέχεια απαγγέλθηκε ποίημα από τον Δημήτριο Ναπολών Κατσούλη.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στη δήλωσή του τόνισε: «Η Ελλάδα είναι η δύναμη που εργάζεται για την ειρήνη και την ανάπτυξη, τόσο στην εγγύς περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όσο και στο ευρύτερο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Χαρακτήρισε την θυσία του Καταρράκτη εκκωφαντικά ηχηρή «η διατήρηση της ιστορικής μνήμης αποτελεί, κυριολεκτικώς, όρο επιβίωσης του έθνους μας», τόνισε ενώ εξέφρασε την διαπίστωση ότι «για εμάς, τους Έλληνες, η ελευθερία αποτελεί υπαρξιακή αρχή και, άρα, τρόπο ζωής, αυτή η αρχή είναι μια αλήθεια που οφείλουν να τη γνωρίζουν όλοι και ότι η πίστη σε αυτές τις αξίες, σε αυτά τα πανανθρώπινα ιδανικά, χαρακτηρίζει διαχρονικώς και τη διεθνή συμπεριφορά της πατρίδας μας».
Η Ελλάδα, επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανήκει οριστικώς και αμετακλήτως στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα στο σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη, συμπεριφέρεται στη διεθνή κοινότητα με απόλυτη προσήλωση στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές Δίκαιο, είναι δηλαδή δύναμη που εργάζεται για την ειρήνη και την ανάπτυξη, τόσο στην εγγύς περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όσο και στο ευρύτερο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τόνισε πως «εάν χρειασθεί, εμείς, οι Έλληνες, είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε αποτελεσματικά τα σύνορα και το έδαφος της πατρίδας μας, που αποτελούν επίσης σύνορα και έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάντοτε υπό όρους αρραγούς ενότητας», γιατί, όπως είπε, «η ιστορία μας έχει διδάξει πως τα μεγάλα και σημαντικά και ιδίως τους εθνικούς μας στόχους τους επιτυγχάνουμε ενωμένοι».
Και υπογράμμισε: «Η διχόνοια και ο διχασμός μας στοίχισαν ακριβά, ακόμη δε και τμήματα του εθνικού μας κορμού. Τέτοια τραγικά λάθη δεν είναι νοητό να τα επαναλάβουμε. Και δεν θα τα επαναλάβουμε».
Ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε πως, μακριά από κάθε λογική αντεκδίκησης, που είναι παντελώς ξένη σε εμάς, τους Έλληνες, εντάσσουμε και τις έναντι της Γερμανίας νόμιμες αξιώσεις μας για το κατοχικό δάνειο και τις εν γένει αποζημιώσεις της ναζιστικής κατοχής, και συνέχισε:
«Όπως έχω επανειλημμένως τονίσει, οι ως άνω αξιώσεις μας, από τις οποίες ουδέποτε και καθ’ οιονδήποτε τρόπο έχουμε παραιτηθεί, είναι πάντα νομικώς ενεργές -πράγμα που σημαίνει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής- και δικαστικώς είναι επιδιώξιμες. Και ο κοινός μας ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός, ως μέρος του εν γένει κοινού μας ευρωπαϊκού πολιτισμού, που συντίθεται από τις διατάξεις αλλά και από τις θεμελιώδεις αρχές και τις αξίες της ευρωπαϊκής και της διεθνούς νομιμότητας, επιβάλλει την σχετική απόφαση να την λάβει αρμόδιο δικαστικό Forum, με βάση το σύνολο του εφαρμοζόμενου εν προκειμένω διεθνούς δικαίου.
Η θέση αυτή είναι κυριολεκτικώς εθνική και, κατά συνέπεια, αδιαπραγμάτευτη.

Όλη η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά εδώ στο arta2day.gr κάντε εγγραφή στο κανάλι ΕΔΩ για να βλέπετε ότι σημαντικό συμβαίνει στην περιοχή.

Related posts

Επιτρέπεται η αλιεία, συγκομιδή οστρακοειδών από την ζώνη παραγωγής Μάζωμα

Κώστας Παππάς

Κορωνοϊός: Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη στο Μαξίμου

Κώστας Παππάς

Οι προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας στην κυβέρνηση

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..