ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μετά από 397 χρόνια Δίας και Κρόνος έρχονται τόσο κοντά – Δείτε ζωντανή εικόνα

Απόψε θα βιώσουμε την μεγαλύτερη νύχτα του έτους – το χειμερινό ηλιοστάσιο – οπότε και την μικρότερη ημέρα. Στην συνέχεια η ημέρα θα αρχίσει να μεγαλώνει έναντι της νύχτας, μέχρι να φτάσουμε στην εαρινή ισημερία (στις 20 Μαρτίου) όπου η διάρκεια της ημέρας θα έχει εξισωθεί με την διάρκεια της νύχτας.
Σήμερα, που είναι και η σύνοδος Δία – Κρόνου, οι αστρονόμοι του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου πραγματοποιούν διαδικτυακή παρατήρηση του ουρανού από το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη στον λόφο της Πνύκας.
Θα μιλήσουν για την αστρονομική ερμηνεία του «αστέρα των Χριστουγέννων», τις συνόδους πλανητών, αλλά και τον εντυπωσιακό χειμερινό ουρανό.
Αν κοιτάξετε απόψε προς το νοτιοδυτικό ορίζοντα, μετά την δύση του Ηλίου, θα παρατηρήσετε τους πλανήτες Δία και Κρόνο να βρίσκονται σε σχετικά κοντινή απόσταση μεταξύ τους, καθώς προβάλλονται στην ουράνια σφαίρα. Ο λαμπερότερος είναι ο Δίας και ο λιγότερο λαμπερός ο Κρόνος. Απόψε, 21 Δεκεμβρίου θα έχουν επιτύχει την μέγιστη προσέγγιση τους, στις 0,1 μοίρες. Πρόκειται για μια πολύ εντυπωσιακή και σχετικά σπάνια, σύνοδο Δία και Κρόνου, καθώς τέτοιας σπανιότητας φαινόμενο έχει να συμβεί τα τελευταία 397 χρόνια.

Δείτε ζωντανή εικόνα

Related posts

Apple: Τέλος στο iTunes έπειτα από 18 χρόνια

Κώστας Παππάς

Έξι στους δέκα Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού θέλουν να γυρίσουν πίσω

Κώστας Παππάς

Εκδήλωση: «Γένεση και Εξέλιξη του Σύμπαντος στη Σύγχρονη Κοσμολογία- Κοσμολογικές αντιλήψεις στην Επικούρεια Φιλοσοφία»

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..