ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Μελισσουργοί. Τα μνημεία… μετά το σεισμό του 1967

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μελισσουργιωτών «Αϊ Μάρκος» διοργανώνουν τη φωτογραφική έκθεση με τίτλο:
«Μελισσουργοί. Τα μνημεία… μετά το σεισμό του 1967
(μέσα από το φακό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Άρτας)»

Στην έκθεση παρουσιάζονται ανέκδοτες φωτογραφίες των εκκλησιαστικών μνημείων πριν από τον σεισμό που έπληξε τους Μελισσουργούς και τη γύρω περιοχή το 1967, και αποτύπωσε ο φακός της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Οι λήψεις αυτές αποτελούν σήμερα τους μοναδικούς μάρτυρες για την αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση των ναών πριν από την καταστροφή, ειδικότερα για εκείνους που ο εγκέλαδος κατέστρεψε ολοσχερώς, όπως ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου.
Η φωτογραφική έκθεση είναι καρπός μιας δημιουργικής συνέργειας ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα που εκπροσωπεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας και της ομάδας του Συλλόγου που ενδιαφέρεται για τον τόπο του. Αποτελεί δε το τελικό στάδιο της σημαντικής προσπάθειας που καταβάλλει η Αρχαιολογική Υπηρεσία, για να προστατεύσει και να αναδείξει τα μνημεία της περιοχής των Μελισσουργών, και της τοπικής κοινωνίας του οικισμού που στοχεύει στη βαθύτερη γνωριμία με τον τοπικό πολιτισμό και τη διάδοσή του και πέραν των στενών ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.
Η έκθεση υλοποιείται στο πλαίσιο ενός μεγάλου προγράμματος που έχει ξεκινήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων λεπτομερή καταγραφή των αναγκών των μνημείων, συντήρηση των τοιχογραφιών τους, εργασίες αποκατάστασης κ.ά.
Για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της έκθεσης συνεργάστηκαν από την πλευρά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, η Προϊσταμένη Δρ Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου, ο αρχαιολόγος Άρης Βάσιος και η αρχιτέκτων Ανθή Αναγνώστου, και από την πλευρά του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελισσουργιωτών «Αϊ Μάρκος» η Πρόεδρος κ. Λαμπρινή Σταμούλη, ο κ. Άγγελος Μπούγας και ο εφημέριος του οικισμού π. Γεώργιος Καρακίτσιος.
Η παρουσίαση της έκθεσης και των δραστηριοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας στην περιοχή των Μελισσουργών θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019 πριν από την τέλεση του εσπερινού στο εκκλησάκι Κοσμά του Αιτωλού στους Μελισσουργούς.

Related posts

Επίθεση με βιτριόλι: Πώς κατέληξε η ΕΛ.ΑΣ. στις δύο ύποπτες – Το σύνδρομο του καθρέφτη

Κώστας Παππάς

Διαγραμμίσεις διαβάσεων πεζών από τον Δήμο Αρταίων

Κώστας Παππάς

Ανοίγουν μετά τα εποχικά καταστήματα, παιχνιδάδικα, βιβλιοπωλεία και κομμωτήρια

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..