• Home
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Μέχρι την Κυριακή η Δημόσια Διαβούλευση για το ΞΕΝΙΑ – Αύριο συνάντηση Δημάρχου, Επικεφαλής Παρατάξεων, Τεχνικής Υπηρεσίας και ΤΕΕ – Τι ειπώθηκε χθες
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μέχρι την Κυριακή η Δημόσια Διαβούλευση για το ΞΕΝΙΑ – Αύριο συνάντηση Δημάρχου, Επικεφαλής Παρατάξεων, Τεχνικής Υπηρεσίας και ΤΕΕ – Τι ειπώθηκε χθες

Αύριο Παρασκευή 29 Μαϊου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με την συμμετοχή του Δημάρχου, των επικεφαλής όλων των παρατάξεων, υπηρεσιακών στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αρταίων και του ΤΕΕ. Η συνάντηση προέκυψε από τη συνεδρίαση του Δ.Σ το απόγευμα της Τετάρτης, ώστε να κατατεθούν βιώσιμες και λειτουργικές προτάσεις, με σεβασμό στον Αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου και να έχουμε Κάστρο και ΞΕΝΙΑ ανοιχτό για όλους, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Δήμου.

Η αρχιτεκτονική μελέτη του ΞΕΝΙΑ η οποία βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και τις 31 Μαϊου, συζητήθηκε στο Δ.Σ Αρταίων το απόγευμα της Τετάρτης.
Μέσω skype, ο Αρχιτέκτονας – Μελετητής κ. Ταβανιώτης και το επιτελείο της ΒΕΤΑ PLAN που έχει αναλάβει τη μελέτη, απάντησαν και έδωσαν διευκρινίσεις στις ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων. Όπως τόνισε ο κ. Ταβανιώτης πρόκειται για ένα “δύσκολο χώρο” καθώς τα υποστηλώματα και λοιπά στοιχεία είχαν υπολογιστεί με άλλους στατικούς κανονισμούς που δεν είναι επαρκείς σήμερα. Στο υπάρχον κτίριο δεν έχει γίνει καμία προσθήκη. Η μόνη “καταστρατήγηση” ΄όπως είπε ο κ. Ταβανιώτης είναι ότι στο χώρο της πυλωτής έχει χωροθετηθεί η δημοτική βιβλιοθήκη για να εξυπηρετηθούν όλα όσα ζητήθηκαν από τον Δ. Αρταίων.


Η εταιρεία ετοίμασε και παρέδωσε στον Δ, Αρταίων τρεις εναλλακτικές λύσεις. Μία με την οποία διατηρείται όσο το δυνατόν η μορφολογία του αρχικού κτιρίου και οι υπόλοιπες δύο που επεμβαίνουν στην αρχική μορφολογία και καθιστούν το κτίριο πιο σύγχρονο.
Ο Δήμαρχος Αρταίων παίρνοντας το λόγο αναφέρθηκε σύντομα στο ιστορικό και υπεραμύνθηκε του plan B που διαμορφώνει το ΞΕΝΙΑ σε χώρο Πολιτισμού και αναψυχής προκειμένου να αξιοποιηθεί και να παραδοθεί στη κοινωνία. “Πήγαμε στο Κ.Α.Σ γιατί πρόκειται για αρχαιολογικό χώρο. Μόνο στα χαρτιά το ΞΕΝΙΑ έχει παραχωρηθεί στο Δήμο. Κουμάντο κάνει το Κ.Α.Σ” υπογράμμισε ο κ. Τσιρογιάννης για να προσθέσει ότι από τρεις εναλλακτικές επιλέχθηκε μία ενδιάμεση λύση η οποία συνδέει την αρχική μορφολογία του κτιρίου με μία πιο σύγχρονη. “Προσπαθούμε να εκπληρώσουμε τις προϋποθέσεις της απόφασης ένταξης στο ΕΣΠΑ και σε αυτή την επιλογή μελέτης είχαμε και τη σύμφωνη γνώμη της Εφορείας Αρχαοτήτων Άρτας. Η διαβούλευση δεν προβλεπόταν στη μελέτη, θέλουμε όμως να ακουστούν όλες οι απόψεις. Το ΞΕΝΙΑ είναι όλων μας και δεν περισσεύει κανείς” σημείωσε ο κ. Τσιρογιάννης.


Ο Δήμαρχος Αρταίων αναφέρθηκε σε προτάσεις που έχουν υποβληθεί όλο αυτό το διάστημα στα πλαίσια της διαβούλευσης αλλά και σε προτάσεις – απόψεις που δημοσιεύθηκαν στον τοπικό τύπο.
“Θα πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων για να αφήσουμε ένα κτίριο στα παιδιά μας όπως θα έχτιζε ο καθένας από εμάς το σπίτι του, με αγάπη για την Άρτα. Στόχος μας είναι το έργο να δημοπρατηθεί στις αρχές του 2021 και να ολοκληρωθεί το 2023 οπότε και “κλείνει” το ΕΣΠΑ. Δεν χωρά αντιπολίτευση, για να είμαστε χρήσιμοι στον τόπο μας.”


Ο Πρόεδρος της Ν.Ε ΤΕΕ Άρτας Βαγγέλης Χρηστάκης κατέθεσε την άποψη και τους προβληματισμούς του οργάνου σημειώνοντας “όταν αναστηλώνουμε ένα κτίριο, πρέπει να σεβαστούμε τις αρχές σχεδίασης και να παρεμβαίνουμε όσο λιγότερο γίνεται. Αναμένουμε τις εναλλακτικές προτάσεις για να έχουμε μία εμπεριστατωμένη άποψη. Αναμένουμε τις απόψεις και τις ιδέες του μελετητικού γραφείου.

Οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων
Η επικεφαλής της παράταξης “Δημοτική Αναγέννηση” Τζένη Ταπραντζή – Κοίλια χαρακτήρισε την αρχιτεκτονική μελέτη “διεκπαιρεωτική χωρίς όραμα” πολύ μακρυά από το αρχιτεκτόνημα του Διονύση Ζήβα, χωρίς ξεκάθαρο στόχο και χωρίς να μάς λέει τι επιδιώκει. “Θέλουμε να διατηρηθεί το παλιό κτίριο” τόνισε η κα Ταπραντζή επαναφέροντας την πάγια θέση της παράταξης της για δημοψήφισμα σε ότι αφορά την χρήση του ΞΕΝΙΑ, κάτι που πυροδότησε μικροεντάσεις στη συνεδρίαση και την αντίδραση του Προέδρου του Δ.Σ Κώστα Τράμπα να σημειώνει ότι ούτε δημοψήφισμα δεν μπορεί να γίνει αλλά και κανείς δεν ασχολήθηκε εδώ και 4 χρόνια που τόσες φορές συζητήθηκε το θέμα του ΞΕΝΙΑ στο Δ.Σ
Το “μέγιστο λάθος” του ως Δήμαρχος Αρταίων αναγνώρισε ο Γιάννης Παπαλέξης, επικεφαλής της παράταξης “Γέφυρα στο Μέλλον” όταν δήλωσε ότι είχε έτοιμη το 2014 εγκεκριμένη διακήρυξη για να δημοπρατηθεί το ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχείο. “Έχασα τις εκλογές εκείνη τη χρονιά και δεν το έκανα” τόνισε ο πρώην Δήμαρχος σημειώνοντας “Καλώς πήγαμε στο PLAN B γιατί θα μπλέκαμε με το PLAN A. Πρόκειται για πολιτική απόφαση. Δεν φταίει ο Τσιρογιάννης, άλλοι φταίνε, ανάμεσά τους κι εγώ γιατί δεν το δημοπράτησα. Έχουμε μία λύση που μάς επιβλήθηκε πολιτικά. Πρέπει να διατηρήσουμε το ΞΕΝΙΑ, ας μην γίνει ξενοδοχείο. Θέλουμε το καφέ και το εστιατόριο για να πάμε οι αρτινοί. Τα υπόλοιπα είναι για να ενταχθεί. Να είμαστε ξεκάθαροι και να λέμε την αλήθεια. Μάς έριξαν 3,5 εκ. στη φάκα και τσιμπήσαμε” τόνισε ο κ. Παπαλέξης προκαλώντας την αντίδραση της κας Κιτσαντά που αντέτεινε ότι είναι αναγκαίος ένας χώρος πολιτισμού που θα προσελκύσει τους αρτινούς σε αυτόν με τις χρήσεις που προβλέπονται.
Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Στράτος Καλλώνης σημείωσε ότι βλέπει τις παρατάξεις του Δ.Σ να έχουν πάρει μία απόφαση την οποία δεν υποστηρίζουν. Εμείς θέλουμε ένα κάστρο κι ένα ΞΕΝΙΑ ελεύθερο και δωρεάν για όλο τον αρτινό λαό. Η καφετέρια δεν πρέπει να πάει σε ιδιώτη που θα χρεώνει 5 ευρώ τον καφέ. Θέλουμε κτίρια για το λαό και όχι κτίρια – ντουβάρια.


Η επικεφαλής της “Ριζοσπαστικής Δημοτικής Αλλαγής” Λίτσα Κιτσαντά σημείωσε ότι η ίδια και η παράταξή της αισθάνονται δικαιωμένοι και περήφανοι καθώς από την αρχή αγωνίστηκαν για να γίνει το ΞΕΝΙΑ χώρος Πολιτισμού και “σήμερα φτιάχνουμε ένα σύγχρονο κτίριο που θα δώσει ώθηση στον πολιτισμό”. Πεντάστερα ξενοδοχεία υπάρχουν κι αλλού αλλά ξέρετε πόσο χρεώνουν το δωμάτιο, τον καφέ και το ποτό; “Δεν γίνεται τώρα σε αυτό το σημείο να μιλάμε πάλι για ξενοδοχείο και δημοψήφισμα. Να σκύψουμε στο κτίριο με σεβασμό, Η φυσιογνωμία του κτιρίου θα πρέπει να είναι πάντρεμα του παρελθόντος με το μέλλον. Να ακουμπήσουμε στο αρχιτεκτόνημα του Δ. Ζήβα και να φτιάξουμε ένα μελλοντικό κτίριο. Αυτό το project συνάδει και το Γ.Π.Σ της Άρτας που προβλέπει χώρο πολιτισμού μέσα στο Κάστρο” τόνισε η κα Κιτσαντά που πρότεινε το καφέ – εστιατόριο να είναι δημοτική εκμετάλλευση.
Ο Δήμαρχος Αρταίων ολοκληρώνοντας τη συζήτησε τόνισε ότι η γενική διακήρυξη που ανέφερε ο Γ. Παπαλέξης “έπασχε από παντού” και δεν γινόταν τίποτε. Σε ότι αφορά το δημοψήφισμα είπε ότι προεκλογικά το PLAN B παρουσίασε στον σχεδιασμό του και έλαβε την ψήφο της πλειοψηφίας των αρτινών. “Με το να πετάμε την μπάλα στην εξέδρα, δεν λύθηκαν προβλήματα. Όλους σάς θέλω δίπλα, μην βλέπουμε φαντάσματα, τελείωσε η ιστορία με το ξενοδοχείο” σημείωσε ο κ. Τσιρογοάννης αναφερόμενος και στην απάντηση της Υπ. Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή Χρ. Γκόκα και η οποία τονίζει ότι δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα και όλες οι διαδικασίες προχωρούν όπως έχουν δρομολογηθεί. Όλοι μαζί μια αγκαλιά για να κάνουμε ότι καλύτερο για την πόλη μας” υπογράμμισε ο κ. Τσιρογιάννης .

Διευκρινίσεις και για την αμοιβή του μελετητή
Νωρίτερα ο κ. Τσιρογιάννης θέλησε να δώσει απάντηση και στα όσα γράφονται κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την αμοιβή του μελετητή χαρακτηρίζοντάς την υπέρογκη. Σε αυτό απάντησαν τα στελέχη της Τ.Υ του Δήμου κα Γρύλλια και κ. Σακκάς. Σημείωσαν ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία για όσους γνωρίζουν πως γίνεται. “Ρίξαμε και λίγο τον μελετητή στην αμοιβή και εξασφαλίσαμε μία τεράστια έκπτωση” σημείωσε η κα Γρύλλια και πρόσθεσε ότι επρόκειτο για διεθνή διαγωνισμό που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης καθώς όλα είναι δημοσιευμένα και αναρτημένα. Έχει γίνει καθολικός έλεγχος της νομιμότητας από το ελεγκτικό συμβούλιο” τόνισαν.
“Να ανοίξετε λογαριασμό στο fb για να απαντάτε σε όλα τα σχόλια” παρότρυνε αστειευόμενος τον κ. Σακκά και την κα Γρύλλια ο Πρόεδρος του Δ.Σ Κώστας Τράμπας.

Με αποστάσεις και υγειονομικούς όρους η συνεδρίαση
Στην αίθουσα του Δ.Σ στο Δημαρχείο έγινε μετά από πολύ καιρό η συνεδρίαση του σώματος και με αποστάσεις. Στα έδρανα κάθισαν μόνο ο Πρόεδρος του Δ.Σ, ο Δήμαρχος, οι επικεφαλής των παρατάξεων και δυο δημοτικοί σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Άρτας καθώς και οι δημοσιογράφοι που κάλυψαν τη συνεδρίαση. Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και τα στελέχη του μελετητικού γραφείου. Απών από τη συνεδρίαση λόγω ασθένειας ήταν ο επικεφαλής της παράταξης “Πολίτες με Όραμα” Γιώργος Μπαλάγκας.

Related posts

Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής σε μονοκατοικία αφαιρέθηκε χρηματικό ποσό και χρυσά κοσμήματα

Κώστας Παππάς

«Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»: Οι προϋποθέσεις για τη νέα οικονομική ενίσχυση

Κώστας Παππάς

Η Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά κ. Ροζίνα Βαβέτση είναι η νέα εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ στο CEMR

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..