• Home
  • ΗΠΕΙΡΟΣ
  • «Μέγα πλήθος» στην Άρτα, για το «μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό»
ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μέγα πλήθος» στην Άρτα, για το «μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό»

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» στην Άρτα, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία χρονιά χωρίς υπερβολή ότι αποτελεί το κορυφαίο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός στην πόλη.
Η παρουσία χιλιάδων Αρτινών επισφράγισε την επιτυχία των εκδηλώσεων, με «ανταμοιβή» ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα για όσους αναζητούν τη λαϊκή ποιότητα, την αγωνιστική και αισθητική ανάταση. Συνάμα, το Φεστιβάλ αποτέλεσε σημείο συνάντησης του εργατόκοσμου της πόλης με την ανατρεπτική πολιτική του ΚΚΕ, ανανεώνοντας τους αδιάλειπτους δεσμούς με το Κόμμα της εργατικής τάξης και την πεποίθηση ότι ο λαός θα βρει το δρόμο του, ότι έχει τη δύναμη και μπορεί να πιστέψει στην αστείρευτη αχρησιμοποίητη δύναμή του, για να κάνει πράξη το «μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό», έναν κόσμο Σοσιαλιστικό.
Ο χώρος του Φεστιβάλ έκρυβε και φέτος δύο μεγάλες εκπλήξεις για τους μικρούς του φίλους. Πόλος έλξης για δεκάδες μαθητές δημοτικού και μεγαλύτερα παιδιά αποτέλεσε το εργαστήριο ρομποτικής, ενώ ο παιδότοπος το «Φεστιβάλ του παιδιού» με την ιδιαίτερη αισθητική του, φιλοξένησε δραστηριότητες ζωγραφικής και παιχνιδιού.
Παράλληλα μία έκθεση για τα εργατικά ατυχήματα και τον νικηφόρο αγώνα της εργατικής τάξης της πόλης για την δικαίωση του αδικοχαμένου 29χρονου ηλεκτρολόγου Χρήστου Ζορμπά, με την καταδίκη της εργοδοσίας της «Ήπειρος ΑΕΒΕ» φέτος το καλοκαίρι για το προδιαγεγραμμένο έγκλημά της, κοσμούσε την είσοδο τις «Κόκκινης Πολιτείας».
Την Παρασκευή πρώτη μέρα των εκδηλώσεων χαιρετισμό απηύθυνε ο Κώστας Παππάς μέλος του Γραφείου Περιοχής της Οργάνωσης Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας της ΚΝΕ και γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Άρτας, ενώ ξεχώρισε η μεγάλη συναυλία με την Μελίνα Κανά και τον Αλέξανδρο Κτιστάκη. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν συναυλίες με τους «Ρεμπέτικο Σύνολο», Ethnic+, και λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη.
Αντίστοιχα το Σάββατο πραγματοποιήθηκε η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτή του ΚΚΕ.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα άνοιξε με αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι από τον καθηγητή κλασικής κιθάρας Βαγγέλη Καψάλη και την ΦάτοςΣελαμίογλου στο τραγούδι, ακολούθησε η μεγάλη συναυλία με τον Γιώργο Νταλάρα, την Βιολέτα Ίκαρη και την Ασπασία Στρατηγού και ολοκληρώθηκε με λαϊκό γλέντι με τους Χαγιάλ.
Κ. Παπαδάκης: Εμπιστοσύνη και τόλμη στον αγώνα μαζί με το ΚΚΕ
Ξεκινώντας με την διαπίστωση ότι όλοι μιλούν για έναν δύσκολο χειμώνα, ο Κώστας Παπαδάκης επεσήμανε στην ομιλία του ότι αυτός αφορά μόνο το λαό, γιατί «ζεστά» θα μείνουν μόνο τα κέρδη των ομίλων, αφού για παράδειγμα οι όμιλοι της ενέργειας σπάνε το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ κερδοφορίας τους, ενώ η βαρβαρότητα για το λαό δεν πάει διακοπές, όχι για έναν χειμώνα αλλά για μία ολόκληρη ζωή.
«Ο καπιταλιστικός τους κόσμος σαπίζει» υποστήριξε, αναδεικνύοντας την αντίθεση ότι σε έναν κόσμο επιστημονικών και τεχνολογικών αλμάτων και ανακαλύψεων είναι απαγορευτικό να ανάβεις τα φώτα και τη θέρμανση, το θερμοσίφωνα έως και το κλιματιστικό. Στο σημείο αυτό κάλεσε τους Αρτινούς να μην αποδεχτούν την κανονικότητα να μάθουν να κατεβάζουν από μόνοι τους το διακόπτη καταπνίγοντας και τις στοιχειώδεις ανάγκες τους για να μην διαταραχθεί η κερδοφορία των μονοπωλίων.
Στη συνέχεια επεσήμανε ότι συσκότιση επικρατεί και για τις αιτίες που μαίνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ υπενθύμισε ότι μόνο το ΚΚΕ ανέδειξε ότι είναι πόλεμος δύο μπλοκ καπιταλιστών που συγκρούονται για το μοίρασμα της λείας μιας χώρας και της ευρύτερης περιοχής, που για δεκαετίες στην ΕΣΣΔ οι λαοί ζούσαν αδελφωμένα.
Ταυτόχρονα ανέφερε ότι οι πολεμικές εστίες πυκνώνουν και φανερώνουν την όξυνση των ανταγωνισμών, για να προειδοποιήσει ανάμεσα στα άλλα ότι στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών η τουρκική επιθετικότητα τροφοδοτείται και απογειώνεται από τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, γιατί υπολογίζουν την Τουρκία ως ΝΑΤΟική δύναμη δίνοντας ως ανταλλάγματα στο «παζάρι» ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα ακόμη και κυριαρχία με στόχο την συνεκμετάλλευση και συνδιαχείριση του Αιγαίου. Για αυτό όλες οι δηλώσεις των συμμάχων της Ελληνικής αστικής τάξης καταλήγουν στο γνωστό «βρείτε τα» σχολίασε.
Με pass… δεν πας πουθενά
Ο Κ. Παπαδάκης υποστήριξε ότι η ακρίβεια και η εκτίναξη των τιμών μπορεί να επιδεινώθηκε περαιτέρω από τον πόλεμο, ωστόσο προετοιμάστηκε και εξελίχθηκε πολύ νωρίτερα με την απελευθέρωση της ενέργειας, την απολιγνιτοποίηση, την ευρωπαϊκή πράσινη στρατηγική, όπως και την επιλογή του φυσικού αερίου ως στρατηγικού καυσίμου ηλεκτροπαραγωγής, όλα με την υπογραφή και των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.
Σχολιάζοντας τα μέτρα της κυβέρνησης για τη δήθεν στήριξη του λαού για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ακρίβειας, υποστήριξε ότι αυτά είναι σημαδεμένα, στην πράξη επιδοτούν το μεγάλο κεφάλαιο, στην ουσία αποτελούν εγγύηση για τους ομίλους ότι ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει την κερδοφορία τους μέσα από την άγρια φορολεηλασία.
Παράλληλα κάλεσε τους παρευρισκόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα τους για δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και πετρελαίου θέρμανσης, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε καύσιμα και ενέργεια, να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος σε οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν.
«Στα παγωμένα σκοτάδια που μας καταδικάζει αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα», υπογράμμισε, απάντηση είναι η σοσιαλιστική οικονομία και εξουσία, ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός και ειδικότερα ο ενεργειακός σχεδιασμός που θα μπορούσε να αξιοποιήσει το σύνολο των εγχώριων ενεργειακών πηγών για να καλύψει συνδυασμένα όλες τις λαϊκές ανάγκες.
Για το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης στη ΔΕΘ σχολίασε ότι είναι ένας τεράστιος μποναμάς στο μεγάλο κεφάλαιο, με συνέχεια το μοίρασμα δισεκατομμυρίων από το ταμείο ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ, και τον αναπτυξιακό νόμο, την ώρα που «οι βιοπαλαιστές αγρότες έρχονται αντιμέτωποι με εκτόξευση του κόστους παραγωγής του αγροτικού ρεύματος και πετρελαίου, των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων, όντας δε ακάλυπτοι από κάθε καταστροφή από πλημμύρες και την απαράδεκτη κατάσταση των ελάχιστων πετσοκομμένων αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και αυτών καθυστερημένων» τόνισε.
Κάλεσε τους εργάτες, τους βιοπαλαιστές αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, να μην βάλουν στον πάγο τις δίκαιες διεκδικήσεις τους το όνομά της «έκτακτης κατάστασης», αντίθετα να υιοθετήσουν τους στόχους πάλης του ΚΚΕ και τις διεκδικήσεις του εργατικού λαϊκού κινήματος.
Για τις υποκλοπές ανέδειξε ότι όλοι τους, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜΕΡΑ 25, πασχίζουν να μείνει στο απυρόβλητο το άθλιο θεσμικό πλαίσιο που έχουν ψηφίσει σε βουλή και Ευρωβουλή και «τώρα το λούζεται ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ή όπως μάθαμε χθες ο Σπίρτζης» τόνισε.
Δεν υπάρχουν σωτήρες
Στην προσδοκία πολλών για ανακούφιση από τη σημερινή κατάσταση μέσα από τις εκλογές, υποστήριξε ότι για να φύγει δικαίως η ΝΔ και να μην ξανάρθει, πρέπει να φύγουν και όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι, τα μνημόνια που έχουν ψηφίσει από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι υποκριτική αφού έχει ψηφίσει το 50% των νόμων της ΝΔ, ενώ το ΠΑΣΟΚ το 75%.
Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό με ισχυρό ΚΚΕ και εργατικό κίνημα
Την συμπόρευση με το ΚΚΕ και το δυνάμωμα του εργατικού λαϊκού κινήματος ανέδειξε ως απάντηση στις σημερινές αγωνίες του λαού, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το αποδεικνύουμε καθημερινά στο δρόμο. Οι ίδιοι οι εργάτες δεν περίμεναν να έρθει κανένας ΣΥΡΙΖΑ και κανένα ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και για αυτό οργάνωσαν τον αγώνα τους, με τα συνδικάτα τους και στο πλάι τους το ΚΚΕ και για αυτό απέσπασαν κατακτήσεις απέναντι σε πανίσχυρα μονοπώλια όπως της Cosco ή της efood, την κυβέρνηση της ΝΔ, για αυτό υπέγραψαν συλλογική σύμβαση με αυξήσεις οι οικοδόμοι, για αυτό μπλόκαραν τις απολύσεις στα Λιπάσματα Καβάλας, για αυτό δε λυγάνε οι εργάτες στη Μαλαματίνα».
Ακολούθως, πατώντας στην πείρα του λαϊκού κινήματος της πόλης ανέδειξε το παράδειγμα του μεγάλου νικηφόρου αγώνα για την δικαίωση του εργάτη Χρήστου Ζορμπά, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι καθόλου μικρή υπόθεση ότι κάθισε τελικά στο σκαμνί η εργοδοσία της “Ήπειρος” για το προδιαγεγραμμένο έγκλημά της και καταδικάστηκε. Αυτό το αποτέλεσμα πέρα από το δίκιο, το επέβαλε η εργατική κινητοποίηση, το εξασφάλισε το γεγονός ότι το Εργατικό Κέντρο είναι στα έμπιστα χέρια των ταξικών δυνάμεων. Κερδήθηκε μια μάχη, δικαιώθηκε μια εργατική οικογένεια κι ο αδικοχαμένος νεκρός της και μαζί όλη η εργατική τάξη για τους χιλιάδες νεκρούς, για τον ένα νεκρό κάθε τρεις μέρες με βάση τις στατιστικές. Κρατάμε το μάθημα αγώνα που πήραμε όλοι μας με τις κινητοποιήσεις αυτές για τη δικαίωση του Χρήστου και συνεχίζουμε την πάλη και για τους δύο νεκρούς εργάτες δίπλα στην Πρέβεζα, άλλο ένα εργοδοτικό έγκλημα κι ενώ αποκαλύπτεται και πάλι η γύμνια της Επιθεώρησης Εργασίας και στην Πρέβεζα και την Άρτα που κρατά πολλά χρόνια κι όχι μόνο επί ΝΔ όπως με θράσος υποκρίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Παλεύουμε σε συνθήκες εντατικοποίησης και άθλιων συνθηκών εργασίας που σπάνε κόκκαλα στα εργοστάσια, ενώ συνεχίζεται η ερήμωση, το κλείσιμο μεγάλων εργοστασίων τα τελευταία χρόνια όπως η ΒΙΚΗ κι ο Αμβροσιάδης, με την γενίκευση της φτωχοποίησης και τη μετανάστευση πάνω από 20.000 Αρτινών, κατά βάση νέου πληθυσμού. Η επιλογή του Τουρισμού ως βάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης οδηγεί σε αυτήν την αιμορραγία σε περιοχές όπως η Άρτα που στην πλειοψηφία της έχει αγροτικό πληθυσμό κι εργοστάσια μεταποίησης».
Ο Κ. Παπαδάκης έκλεισε την ομιλία του καλώντας τους Αρτινούς να μην επιτρέψουν να περάσει το κλίμα αναμονής για το πότε θα έρθουν οι εκλογές, αντίθετα να συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός πανελλαδικού αγώνα ώστε ο λαός να πρωταγωνιστήσει στην πάλη για ακύρωση των αντιλαϊκών σχεδίων. «Εμπιστοσύνη και τόλμη στον αγώνα μαζί με το ΚΚΕ – ασπίδα για το τώρα και ελπίδα για το αύριο» κατέληξε.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Συναυλία με τον Ηπειρώτη καλλιτέχνη Δημήτρη Υφαντή στην Πρέβεζα

Κώστας Παππάς

Στη διεθνή έκθεση FRESKON συμμετείχε ο Δήμος Αρταίων με τοπικές αγροτικές επιχειρήσεις

Κώστας Παππάς

100 πρώτες ημέρες: Από τα προεκλογικά ψέματα, στη συνέχιση των έργων της Δημοτικής Αρχής Τσιρογιάννη

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..