Με μεγάλη επιτυχία έκλεισε ο κύκλος εκδηλώσεων με τίτλο «Όψεις Ελληνικού Πολιτισμού» που διοργάνωσε στις 5 και 6 Μαρτίου ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Η εμβληματική αίθουσα Yehudi Menuhin του Κοινοβουλίου μετατράπηκε σε ένα εντυπωσιακό πολυχώρο τέχνης και ιστορίας, ενώ αθρόα ήταν η προσέλευση του κόσμου, που με ιδιαίτερη θέρμη ανταποκρίθηκε στις εκδηλώσεις.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τα εγκαίνια της σημαντικής φωτογραφικής έκθεσης του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης με τίτλο «Κρήτη και Ευρώπη: ταραγμένοι αιώνες», η οποία πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και ήταν ανοικτή για το κοινό ολόκληρη την εβδομάδα. Όπως ανέφερε στο μήνυμά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, η έκθεση αυτή «σηματοδοτεί ότι το νησί δίκαια διατηρεί τον χαρακτηρισμό ως πολιτιστική και ιστορική ναυαρχίδα στη Μεσόγειο». Στα εγκαίνια απηύθυναν χαιρετισμό ο αντιπρόεδρος του ΕΚ Δημήτρης Παπαδημούλης, η διευθύντρια του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης Εύα Γραμματικάκη και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ηρακλείου Αριστέα Πλεύρη. Δύο κορυφαίοι ερμηνευτές της Κρητικής μουσικής, η Ειρήνη Δερέμπεη και ο Κάρολος Κουκλάκης, πλαισίωσαν την εκδήλωση, και οι στίχοι του Ερωτόκριτου αντήχησαν στην αίθουσα ως ένα παντοτινό σύμβολο αγάπης και πάθους.
Το βράδυ της ίδιας μέρας ο Δημήτρης Λιγνάδης και η έξοχη θεατρική του ομάδα παρουσίασαν τα «Μαθήματα Πολέμου», μια δραματοποιημένη απόδοση της Ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου του Θουκυδίδη. Η παράσταση προσείλκυσε το ενδιαφέρον εκατοντάδων θεατών που πλημμύρισαν την αίθουσα, και καθηλώθηκαν από το μεστό λόγο και την ακρίβεια των περιγραφών του Θουκυδίδη. Όπως επεσήμανε στην εισαγωγή του ο Γιώργος Γραμματικάκης, ο μέγιστος των ιστορικών «αποτελεί ένα διαχρονικό «οδηγό» για τα ανθρώπινα πάθη και τη φρίκη του πολέμου».
Τέλος, η αυλαία έπεσε με τις «Συνομιλίες με το Φως», μια παράσταση λόγου και τέχνης, που είχε ως βασική της αναφορά τη συγκλονιστική ιστορία του Σύμπαντος και της ζωής. Την παράσταση πλαισίωσε μια εξαίρετη ομάδα μουσικών, με την καθοδήγηση της αστροφυσικού και τραγουδίστριας Αναστασίας Μεταλλινού, ενώ ένας ποιητικός μονόλογος ερμηνεύθηκε από την νέα ηθοποιό Ελένη Τσακλίδου. Την όλη σκηνοθετική επιμέλεια είχε η Κατερίνα Ευαγγελάκου, ενώ τα κείμενα και η αφήγηση ανήκαν στον Γιώργο Γραμματικάκη.
Μετά το πέρας των εκδηλώσεων ο Γιώργος Γραμματικάκης δήλωσε: «Ευχαριστώ θερμά όλους τους συντελεστές, που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για ένα λαμπρό αποτέλεσμα. Έτσι η προσπάθεια που ξεκίνησε, από την αρχή της θητείας μου, να προβληθούν εδώ, στο κέντρο της Ευρώπης, οι δυνάμεις του Πολιτισμού και της Παιδείας, που με δυσκολίες μεγάλες ανθίζουν στον τόπο μας, έφτασε στην κορύφωση της. Ενώ λοιπόν λήγει η κοινοβουλευτική μου θητεία, ο Ελληνικός πολιτισμός έδωσε εδώ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ένα ηχηρό και πολυδιάστατο παρόν. Είθε η πατρίδα μας, αλλά και ο ευρωπαϊκός κόσμος, να αντλήσουν διδάγματα και γνώση από τις αξίες του».
Ας σημειωθεί ότι τις «Όψεις του Ελληνικού Πολιτισμού» τίμησε με την παρουσία του και ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων και Κυπρίων Ευρωβουλευτών. Ο υποτιτλισμός που υπήρχε άλλωστε στις θεατρικές παραστάσεις, αλλά και τα επεξηγηματικά κείμενα στα Αγγλικά που συνόδευαν την Έκθεση του Ιστορικού Μουσείου, επέτρεψαν την παρουσία και τη συμμετοχή όχι μόνο Ευρωβουλευτών από άλλες χώρες, αλλά και πολλών πολιτών από τις Βρυξέλλες και τις γύρω περιοχές.
Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις