• Home
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Λινού: Ξεκινά δεύτερο κύμα κορονοϊού- Δεν είναι λίγα τα 50 κρούσματα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λινού: Ξεκινά δεύτερο κύμα κορονοϊού- Δεν είναι λίγα τα 50 κρούσματα

H καθηγήτρια επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού προχώρησε σήμερα σε μία δήλωση – «βόμβα», επισημαίνοντας ότι «είμαστε στην έναρξη ουσιαστικά δευτέρου κύματος κορονοϊού».
«Όταν έχουμε σε μια μέρα 50 κρούσματα στη χώρα αυτό δεν είναι λίγα κρούσματα. Είμαστε στην έναρξη ουσιαστικά δευτέρου κύματος το οποίο να δούμε αν θα μπορέσουμε να το ελέγξουμε», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζινο», η Αθηνά Λινού.
Η κα Λινού, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό με αφορμή τον 20χρονο Σουηδό που είχε διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό, ανέφερε: «Αν είναι ο άνθρωπος θετικός στον ιό σημαίνει ότι ακόμα μεταδίδει. Μπορεί να πέρασαν οι 15 μέρες αλλά δεν είχε πλήρως απομακρυνθεί ο ενεργός ιός από το σώμα του. Είναι περίεργο ένας άνθρωπος επί 40 μέρες να μεταδίδει αλλά τίποτα δεν αποκλείεται. Τον ιό τον ξέρουμε πολύ λίγο και επομένως είναι πιθανό».
Στα αυξημένα κρούσματα που σημειώνονται στην Ξάνθη αναφέρθηκε επίσης η κα Λινού, που υποστήριξε ότι: «Εκεί έχουμε μια εστία, σημαίνει ότι η νόσος μεταδίδεται ότι οι άνθρωποι δεν έχουν ενημερωθεί επαρκώς, δεν παίρνουν τα σωστά μέτρα προστασίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ακόμα και αν παίρνανε όλα τα μέτρα προστασίας δεν θα είχαμε μετάδοση του ιού αλλά θα είχαμε λιγότερα κρούσματα το πιο πιθανό».
«Οι αφίξεις είναι ανεξάρτητο πράγμα, αν έχουμε δηλαδή ανθρώπους οι οποίοι θα έρθουν από το εξωτερικό η πιθανότητα να νοσούν ασυμπτωματικά είναι μικρή αλλά υπαρκτή, μηδενικός κίνδυνος δεν υπάρχει, και για αυτό πρέπει να παίρνουμε τα μέτρα ενημέρωσης και των ίδιων για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που νοσήσουν και όλοι μας να θεωρούμε ότι κάθε συνάνθρωπός μας με τον οποίο μπορεί να έρθουμε σε επαφή σε απόσταση μικρότερη από 1 1,5 μέτρο δυνητικά θα μπορούσε να μεταφέρει τον ιό. Επομένως η γενική προσπάθεια να συνυπάρχουμε με όλους τους συνανθρώπους, να λειτουργούμε κανονικά αλλά χωρίς να είμαστε σε κοντινή επαφή αυτό είναι το βασικό. Φυσικά η χρήση μάσκας όπου αυτό είναι εφικτό, ιδανικά θα έπρεπε όσο γίνεται περισσότερο και η λήψη άλλων μέτρων όπως το πλύσιμο των χεριών, το να βήχουμε στον αγκώνα», διευκρίνισε η Αθηνά Λινού.
«Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν έχουμε αυτή τη στιγμή ιό στη χώρα. Υπάρχει ο ιός, κυκλοφορεί σε διάφορα σημεία της χώρας, περισσότερο σε μερικά σημεία αλλά απ’ ότι βλέπουμε και στον Εχίνο τα κρούσματα που εντοπίστηκαν, εντοπίστηκαν επειδή έγιναν τεστ και ήταν ασυμπτωματικά τα περισσότερα», επισήμανε η καθηγήτρια επιδημιολογίας.
«Επομένως τα ασυμπτωματικά κρούσματα μεταδίδουν και μπορούν να μεταδώσουν και σε ανθρώπους οι οποίοι θα γίνουν συμπτωματικοί και καμιά φορά και πολύ σοβαρά συμπτωματικοί και θα χρειαστούν νοσηλεία. Αυτό ισχύει για όλους τους ανθρώπους πλέον στην υφήλιο, και για τους ντόπιους και για τους τουρίστες, απλώς η πιθανότητα με τα μέτρα που εφαρμόζουμε επιλέγοντας από ποιες χώρες θα μπορέσουν να έρθουν τουρίστες στη χώρα μας μειώνουμε την πιθανότητα αλλά δεν μπορούμε να τη μηδενίσουμε», εξήγησε η κα Λινού.
«Θα ήταν ευχής έργο να μπορέσουμε να το ελέγξουμε και να σταματήσει εκεί που είναι αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει αυτόματα, είναι θέμα προσπάθειας του καθενός μας», είπε η καθηγήτρια κα Λινού και συνέχισε: «Δεν είναι μόνο ατομική ευθύνη, είναι και θέμα ενημέρωσης, είναι και θέμα συνθηκών στους χώρους εργασίας, είναι και θέμα παροχής των μέσων που χρειάζονται γιατί αν στον Εχίνο δεν υπήρχαν μάσκες, δεν υπάρχει σε όλα τα σπίτια τρεχούμενο νερό και πολλά σαπούνια εξαρτάται δηλαδή και από την κοινωνικόοικονομική κατάσταση των ανθρώπων. Μπορεί να θέλει ο άλλος να προστατευτεί αλλά να μην μπορεί ή να μην κατανοεί πως γιατί εκεί έχουμε και πρόβλημα για ένα μέρος του πληθυσμού επικοινωνίας λόγω των γλωσσών που χρησιμοποιούνται. Επομένως όλα αυτά είναι κομμάτι και κοινωνικής ευθύνης, και ευθύνης των λειτουργών της δημόσιας υγείας δεν είναι μόνο κομμάτι της ευθύνης της ατομικής του καθενός μας».

Related posts

Πόσα είναι και που εντοπίζονται τα σημερινά κρούσματα

Κώστας Παππάς

Ζωντανά από την Άρτα το 39ο Καρναβάλι Γυναικών

Κώστας Παππάς

Η εκπομπή “Κυριακή Στο Χωριό” στον Καταρράκτη

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..