• Home
  • ΗΠΕΙΡΟΣ
  • Κώστας Μπάρκας: Επιλογή της κυβέρνησης η αδιαφορία απέναντι και στον κλάδο της Μελισσοκομίας
ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Μπάρκας: Επιλογή της κυβέρνησης η αδιαφορία απέναντι και στον κλάδο της Μελισσοκομίας

Από τον περασμένο Δεκέμβρη (15/12), οι βουλεύτριες και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία είχαμε αναδείξει με Ερώτησή μας προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της Μελισσοκομίας. Αλλά η κυβέρνηση επίλεξε να αγνοήσει την πραγματικότητα και την αγωνία που βιώνουν οι μελισσοκόμοι της χώρας και για μια ακόμη φορά δεν απάντησε σε Κοινοβουλευτικό Έλεγχο.
Είχαμε από τότε επισημάνει ότι τόσο η αύξηση του κόστους παραγωγής, όσο και οι χαμηλές τιμές χονδρικής πώλησης του μελιού, έχουν οδηγήσει στη μείωση των μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων. Παράλληλα, είναι πλήγμα το γεγονός ότι οι μελισσοκόμοι αποκλείστηκαν από τις ενισχύσεις για ζωοτροφές, καθώς οι τιμές των μελισσοτροφών (ζαχαροζύμαρο), έχουν φτάσει στα ύψη και η αναγκαία ζάχαρη, για να ετοιμάσουν οι μελισσοκόμοι τροφή για το χειμώνα, έχει αυξηθεί από 0,60€ σε 1,60€ το κιλό, με αποτέλεσμα να είναι απαγορευτική η αγορά της αναγκαίας τροφής. Επιπρόσθετα, το κόστος μετακίνησης έχει υπερδιπλασιαστεί, εξαιτίας της αύξησης των καυσίμων. Οι μελισσοκόμοι όμως, οφείλουν 1-2 φορές την εβδομάδα να επισκέπτονται το μελισσοκομείο τους για επιθεώρηση, που βρίσκεται συνήθως σε μακρινή απόσταση από τον τόπο κατοικίας τους, αλλά και να μετακινούν τα μελίσσια τους σε μεγάλες αποστάσεις για την εκμετάλλευση των ανθοφοριών, αλλά και για την ανανέωση του πληθυσμού τους, προκειμένου να επιβιώσουν οι μέλισσες, αφού αυτές ζουν μόνο 40 ημέρες. Πέρα των παραπάνω προκλήσεων, είχαμε στην Ερώτηση επισημάνει και το πρόβλημα των «ελληνοποιήσεων» μελιού, αφού οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν αφεθεί στην τύχη τους.
Η εικόνα της ευμάρειας που θέλει να περάσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη θρυμματίζεται κάθε μέρα μπροστά στην αγωνία των καταναλωτών για το που θα φτάσουν οι τιμές των προϊόντων και στις κινητοποιήσεις του κόσμου της παραγωγής.
Ακολουθεί η κατατεθείσα Ερώτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της Μελισσοκομίας, στην οποία δεν απάντησε ο αρμόδιος υπουργός.

Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Να ενισχυθεί ο κλάδος της μελισσοκομίας, ώστε να επιβιώσουν όλες οι μονάδες, ανεξαρτήτως δυναμικότητας κυψελών».

Σημαντικά προβλήματα επιβίωσης αντιμετωπίζει ο κλάδος της μελισσοκομίας. Τόσο η αύξηση του κόστους παραγωγής, όσο και οι χαμηλές τιμές χονδρικής πώλησης του μελιού, έχουν οδηγήσει στη μείωση των μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων.
Πλήγμα αποτελεί ο αποκλεισμός των μελισσοκόμων από τις ενισχύσεις για ζωοτροφές, καθώς οι τιμές των μελισσοτροφών (ζαχαροζύμαρο), έχουν φτάσει στα ύψη και η αναγκαία ζάχαρη, για να ετοιμάσουν οι μελισσοκόμοι τροφή για το χειμώνα, έχει αυξηθεί από 0,60€ σε 1,60€ το κιλό, με αποτέλεσμα να είναι απαγορευτική η αναγκαία τροφή. Όλοι οι μελισσοκόμοι, ανεξαρτήτως αριθμού κυψελών, έχουν ανάγκη να καλύψουν την αγορά της χειμερινής τροφής, προκειμένου να μην πεθάνουν οι μέλισσες. Οι απαιτούμενες ποσότητες είναι περίπου τέσσερα κιλά (ζαχαροζύμαρο ανά κυψέλη).
Επιπρόσθετα, το κόστος μετακίνησης έχει υπερδιπλασιαστεί, εξαιτίας της αύξησης των καυσίμων. Οι μελισσοκόμοι όμως, οφείλουν 1-2 φορές την εβδομάδα να επισκέπτονται το μελισσοκομείο τους για επιθεώρηση, που βρίσκεται συνήθως σε μακρινή απόσταση από τον τόπο κατοικίας τους, αλλά και να μετακινούν τα μελίσσια τους σε μεγάλες αποστάσεις για την εκμετάλλευση των ανθοφοριών, αλλά και για την ανανέωση του πληθυσμού τους, προκειμένου να επιβιώσουν οι μέλισσες, αφού αυτές ζουν μόνο 40 ημέρες.
Πέρα όλων των παραπάνω προκλήσεων, οι μελισσοκόμοι έρχονται αντιμέτωποι και με τις “ελληνοποιήσεις” μελιού, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε δημοσιεύματα, λόγω της υστέρησης των ελεγκτικών μηχανισμών της πολιτείας.
Επειδή, η ύπαρξη της μέλισσας κρίνεται αναγκαία, λόγω του ότι βοηθάει στην επικονίαση του 70% της φυτικής παραγωγής και ειδικά των κηπευτικών.
Επειδή, σύμφωνα με τους μελισσοκόμους οι ποσότητες λιανικής πώλησης του μελιού έχουν μειωθεί.
Επειδή, οι μελισσοκόμοι αδυνατούν λόγω των συνθηκών να καλύψουν το κόστος εκτροφής, με κίνδυνο πολλοί από αυτούς να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον κλάδο.
Επειδή, πέρα από όλα τα παραπάνω, το ελληνικό μέλι “χτυπιέται” και από τις ανεξέλεγκτες “ελληνοποιήσεις”.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να ενισχυθεί ο κλάδος της μελισσοκομίας;
2. Ποια τα πορίσματα των ελέγχων από ελληνοποιήσεις μελιού; Είναι επαρκείς οι έλεγχοι;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βαρδάκης Σωκράτης

Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος Χρήστος
Βέττα Καλλιόπη
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Ιωάννης
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρά
Κόκκαλης Βασίλειος
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Γιώργος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Τσίπρας Γεώργιος
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Αξιοποίηση της Τεχνητής Λίμνης του Φράγματος Πουρναρίου και της παραλίμνιας περιοχής – Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη

Κώστας Παππάς

Ανήλικος έπεσε σε χαράδρα 20 μέτρων στα Πράμαντα, θα υποβληθεί σε επέμβαση στα Ιωάννινα

Κώστας Παππάς

Τεχνικός Σύμβουλος για την αναγνώριση του ακτινιδίου Άρτας ως ΠΓΕ ή ΠΟΠ

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..