• Home
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Κορονοϊός: Το αισιόδοξο σενάριο δεν επιβεβαιώθηκε – Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορονοϊός: Το αισιόδοξο σενάριο δεν επιβεβαιώθηκε – Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης

Τα νέα δεδομένα από το μέτωπο της πανδημίας εξετάζει η κυβέρνηση, με την άρση των μέτρων σε εστίαση και διασκέδαση να παίρνει μια ακόμα μετάθεση. Το θέμα θα εξεταστεί εκ νέου την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού δεν επιβεβαιώθηκαν.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο η μικρή βελτίωση στον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων- μετά το σοκ των γιορτών- είχε δημιουργήσει την εικόνα πως δεν θα αργούσε η επιστροφή στην κανονικότητα. Δεν είναι τυχαίο πως στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας υπήρχαν σκέψεις για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, ωστόσο τα θετικά αυτά σενάρια διαψεύστηκαν από την πορεία των σκληρών δεικτών.
Είναι χαρακτηριστικό πως χθες υπήρξε μια ακόμα «ψυχρολουσία» με τον αριθμό των διασωληνωμένων να φτάνει τους 683 (είναι αυξημένος κατά δέκα άτομα). Την ίδια στιγμή σοκαριστικά είναι τα στοιχεία για τις απώλειες, καθώς μέσα σε 19 μόλις ημέρες 1,462 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της πανδημίας.
Η ανάγνωση που γίνεται στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως υπάρχει αποκλιμάκωση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού, ωστόσο η πορεία της πανδημίας παραμένει αβέβαιη . Αυτό οφείλεται στο μεγάλο -κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών- αριθμό των ασυμπτωματικών φορέων αλλά και στην αυξημένη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον. Επίσης ενώ στην κοινότητα επικρατεί η παραλλαγή Όμικρον, περίπου οι μισές νοσηλείες προέρχονται από τη Δέλτα. Υπάρχει έτσι διπλή πίεση στο σύστημα υγείας : στις απλές κλίνες που οφείλεται στην Όμικρον, αλλά και στις ΜΕΘ η οποία οφείλεται στη Δέλτα.
Πάντως η εκτίμηση είναι πως το επόμενο διάστημα η βελτίωση στο επιδημιολογικό φορτίο θα οδηγήσει και σε μικρότερη πίεση στα νοσοκομεία. Ο στόχος για ανοιχτή οικονομία και κοινωνία παραμένει, ωστόσο αυτό που τονίζεται είναι πως δεν θα γίνουν βιαστικές κινήσεις για την άρση των μέτρων που έχουν ληφθεί.

Προς παράταση τα μέτρα για μία εβδομάδα – Εισήγηση Πλεύρη για υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών
Ουσιαστικά το βασικό σενάριο προβλέπει διατήρηση των περιορισμών σε εστίαση και διασκέδαση όλο το μήνα και στη συνέχεια σταδιακή άρση (με τη αρχή να γίνεται από τη μουσική στην εστίαση). Πάντως η παράταση των μέτρων έχει και οικονομικό αντίκτυπο και είναι δεδομένο πως το πλέγμα στήριξης που έχει ανακοινωθεί (π.χ. αναστολές συμβάσεων, πρόγραμμα Συν- Εργασία) διατηρείται σε ισχύ. Την ίδια στιγμή οι επιχειρηματίες στους συγκεκριμένους κλάδους κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα και ζητούν πρόσθετα μέτρα στήριξης για να αποφευχθούν νέα λουκέτα.

Στους εμβολιασμούς και το testing ποντάρει η κυβέρνηση
Προτεραιότητα στην επιτάχυνση της εμβολιαστικής κάλυψης δίνει η κυβέρνηση για να βάλει ανάχωμα στην πανδημία. Το μεγάλο ζητούμενο είναι να αυξηθούν οι εμβολιασμοί της πρώτης δόσης, που σε γενικές γραμμές κυλάνε με αργούς ρυθμούς (περίπου 10.000 με 12.000 άτομα κάνουν κάθε ημέρα το βήμα προς την επιχείρηση Ελευθερία για πρώτη φορά). Όσον αφορά στα άτομα άνω των 60 ετών – που έχουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση – μετά και την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικότητας το 90.2% έχει εμβολιαστεί.
Στο θέμα των σχολείων η άποψη που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι πως δεν επιβεβαιώθηκαν οι «Κασσάνδρες» όσον αφορά στην επιστροφή των μαθητών στα θρανία , ενώ σε αυτή τη φάση δίνεται έμφαση στο σύστημα testing. Πάντως τα στοιχεία αξιολογούνται συνεχώς, καθώς προβληματισμό προκαλεί πως το 25% των κρουσμάτων την προηγούμενη εβδομάδα ήταν παιδιά και νέοι έως 18 ετών .
Την ίδια στιγμή εντείνεται η προσπάθεια για την τήρηση των μέτρων που έχουν ληφθεί για την πανδημία. Είναι ενδεικτικό πως στην δημοσιοποίηση της επωνυμίας των επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα μέτρα κατά της διασποράς του ιού και υφίστανται την κύρωση της αναστολής λειτουργίας τους θα προχωρούν οι αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή.

Related posts

Η διπλή ένταξη Μουσικού Σχολείου και Κάστρου Παντοκράτορα

Κώστας Παππάς

Μητσοτάκης:Δεν θα δεχθούμε καμία συμπεριφορά που παραβιάζει την εθνική μας κυριαρχία

Κώστας Παππάς

Kώστας Μπάρκας: Επιστολή προς τους Δημάρχους του Νομού Πρέβεζας

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..