• Home
  • ΥΓΕΙΑ
  • Κορονοϊός: Πότε θα υποχωρήσει στην Ελλάδα
ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Πότε θα υποχωρήσει στην Ελλάδα

Ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, Νικόλαος Σύψας, εξηγεί πώς μεταδίδεται ο κορονοϊός και τι ισχύει για την χώρα μας. Τρεις οι νεκροί.
Άλλοι δύο ασθενείς κατέληξαν σήμερα (14.03. 2020) το πρωί, αυξάνοντας στους τρεις τους νεκρούς από τον κορονοϊό στη χώρα μας.
Ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, Νικόλαος Σύψας, σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο Fm, αφού σχολιάζει ότι ο ΠΟΥ άργησε να κηρύξει πανδημία για τον κορονοϊό, απαντά σε ερωτήματα που ταλανίζουν όλους τους Έλληνες τις τελευταίες ημέρες, καθότι τα δεδομένα για τον νέο αυτό ιό, που οι επιστήμονες μελετούν νυχθημερόν, αλλάζουν συνεχώς.

«Η επιδημία δεν είναι μόνο αντικείμενο του κράτους, αλλά κυρίως αντικείμενο του πολίτη. Είναι η ώρα της ατομικής ευθύνης Προστατεύουμε το σύστημα υγείας μας, δεν το απασχολούμε χωρίς λόγο. Προστατεύουμε τους υγειονομικούς. Προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες, τους ηλικιωμένους μας», δηλώνει εμφατικά.

Ο κ. Σύψας μεταξύ άλλων σχολιάζει αιχμηρά, fake news που κυκλοφορούν στα socia media, αναφέρεται σε επιδημιολογικά δεδομένα για το προληπτικό κλείσιμο των σχολείων, ενώ απαντά στο πώς ερμηνεύεται λοιμωξιολογικά η γεωμετρικη αύξηση των θυμάτων στη γειτονική μας Ιταλία, τι προοιωνίζεται η υποχώρηση του ιού μετά από δίμηνο στην Κίνα για τον υπόλοιπο πλανήτη, καθώς και υπό ποιές προϋποθέσεις μπορεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας να αντεπεξέλθει στην πανδημία.

Πότε θα υποχωρήσει ο κορονοϊός στην Ελλάδα και τα νέα δεδομένα
Στην Κίνα βλέπουμε μια καμπύλη, εντός διμήνου να υποχωρεί η επιδημία. Πιστεύετε ότι θα γίνει κάτι αντίστοιχο και στην Ελλάδα ή στις υπόλοιπες χώρες;
“Αυτό είναι το πολύ καλό νέο και πιστεύω ότι κι εμείς ακριβώς σε δύο μήνες γύρω στο Μάιο θα έχουμε βγει σε ήρεμα νερά πλέον”.

Τα δεδομένα που συνεχώς βγαίνουν για τον καινούργιο ιό προκαλούν απορίες και μία από αυτές είναι αν τελικά μεταδίδεται από τα aircondition;
“Tα aircondition είναι ένα σύστημα, με το οποίο ανακυκλώνεται πρακτικά ο αέρας. Δεν έχουν σύστημα βιολογικών φίλτρων, τα οποία να κατακρατούν τα παθογόνα. Επομένως μία καλή ιδέα είναι να κλείνουμε τα aircondition στη διάρκεια μιας επιδημίας”.

Και κρύο και ζεστό;
“Ναι βεβαίως. Ο κλιματισμός και ιδίως τα κεντρικά συστήματα στα κτίρια μεταφέρουν ιούς από τον ένα όροφο στον άλλο ή από το ένα δωμάτιο στο άλλο”.

Στον αέρα επιζεί;
“Στον αέρα παραμένει μόνο στα σταγονίδια που εκπέμπει ένας ασθενής που βήχει και φτερνίζεται, και μάλιστα σε απόσταση έως και ενός μέτρου. Από εκεί μεταδίδεται, και μην ακούτε τα υπόλοιπα”.

Στις επιφάνειες μάθαμε πόσο χρόνο επικάθεται; Γιατί και εκεί υπάρχουν θεωρίες, οι οποίες όμως είναι υπό αίρεση.
“Μπορώ να σας πω για τα μέταλλα που είναι π.χ. τα πόμολα ή οι χειρολαβές στα λεωφορεία, που είναι δύο έως τρεις ώρες. Για τις υπόλοιπες επιφάνειες πραγματικά όντως αυτό αλλάζει, βγαίνουν συνέχεια νέα στοιχεία. Υπενθυμίζω ότι δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για τον ιό. Πάντως η καλύτερη στρατηγική είναι όταν αγγίζουμε επιφάνεια δημόσιας χρήσης να καθαρίζουμε μετά τα χέρια μας, και κυρίως να μην ακουμπάμε τα χέρια μας στο πρόσωπο μας. Όπως είπε και ο πρωθυπουργός καθένας έχει ατομική ευθύνη για τα ατομικά μέτρα προστασίας. Και πρέπει να τα ενεργοποιήσουμε όλοι. Να αλλάξουμε τις συνήθειες μας”.

Για την περίοδο της επώασης έχουμε επίσης διαβάσει διάφορες θεωρίες- η τελευταία από το Hopkins που μπορεί και να μην είναι η τελευταία τούτη την ώρα που μιλάμε- έκανε λόγο για μέσο διάστημα επώασης πέντε μέρες. Έχουμε διαβάσει όμως ότι μπορεί να είναι και 27 ημέρες. Τι ισχύει;
“Και πάλι δεν είμαστε απόλυτα βέβαιοι. Δεν έχουμε όλες τις πληροφορίες που θέλουμε. Φαίνεται όμως ότι στα παιδιά ενδεχομένως να μεταδίδεται για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που η επιτροπή εμπειρογνωμόνων έδωσε οδηγία-συμβουλή προς την πολιτική ηγεσία να κλείσει τα σχολεία. Στον υπόλοιπο πληθυσμό όμως στους ενήλικες, φαίνεται ότι η ενδιάμεση επώαση είναι αυτό που είπατε, δηλαδή πέντε ημέρες. Η περίοδος επώασης είναι από 3-7 ημέρες, χωρίς βέβαια να αποκλείεται σε λίγους ανθρώπους ο χρόνος επώασης να είναι μεγαλύτερος”.

Άρα μπορεί να ισχύουν και οι 27;
“Εγώ θα έλεγα να επικεντρωθούμε στο τι γίνεται στον πολύ κόσμο. Και όχι το τι γίνεται σε έναν άνθρωπο κάπου στη γη”.

Τώρα μια και αναφερθήκατε στα παιδιά, υπάρχουν θεωρίες ότι με το προληπτικό κλείσιμο των σχολείων μειώνεται η ένταση των επιδημιών. Από την άλλη δεν φαίνεται να τα κρατάνε και στο σπίτι οι γονείς.
“Η επιστήμη της επιδημιολογίας, μας λέει από την επιδημία της γρίπης, ότι κλείνοντας τα σχολεία, κερδίζουμε περίπου δύο εβδομάδες όσον αφορά την κορύφωση της επιδημίας. Δηλαδή αφήνουμε τα περιστατικά να απλωθούν περισσότερο στο χρόνο, και δεν έχουμε μεγάλη εισροή κρουσμάτων σε μικρό χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να πιεστεί πολύ το σύστημα υγείας. Άρα στηριζόμαστε σε επιστημονικά δεδομένα της γρίπης για το κλείσιμο των σχολείων. Αυτό κάνει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων και αυτή πρέπει να ακούει ο κόσμος και όχι θεωρίες από δω κι από εκεί. Όσον αφορά τα παιδιά που είναι έξω, θα επανέλθω στην ομιλία του πρωθυπουργού με δύο λέξεις: Ατομική ευθύνη. Η επιδημία δεν είναι μόνο αντικείμενο του κράτους, αλλά κυρίως αντικείμενο του πολίτη. Αν ο κάθε πολίτης δεν πάρει στα χέρια του το θέμα και δεν κάνει αυτά που πρέπει, μην περιμένετε πολλά πράγματα. Είναι η ώρα της ατομικής ευθύνης των γονέων, αλλά και των μεγάλων παιδιών”.

Υψηλές θερμοκρασίες. Είναι καλό τώρα που μπαίνει η Άνοιξη; Γιατί έχουμε ακούσει πολλές εκδοχές.
“Δεν γνωρίζουμε, είναι η σωστή απάντηση, γιατί ο ιός είναι καινούργιος. Κανείς δεν ξέρει πώς θα συμπεριφερθεί το καλοκαίρι, όταν ανέβουν οι θερμοκρασίες. Ελπίζουμε να συμπεριφερθεί όπως οι υπόλοιποι κορονοϊοί, δηλαδή αυτός του κοινού κρυολογήματος, ή το SARS και το MERS, που το καλοκαίρι μπαίνουν σε μεγάλη ύφεση. Αυτή είναι η ελπίδα μας”.

Οι προτάσεις γιατρού πού ήταν στη Γουχάν, για ζεστό νερό και γαργάρες με ιωδιούχο σκεύασμα, ήταν μία δημοφιλής ανάρτηση στα social media την εβδομάδα που πέρασε. Ευσταθεί; Ή είναι fake news;
“Παρακαλώ τον κόσμο να μην διαβάζει τέτοιου είδους αναρτήσεις. Υπάρχει ο ΕΟΔΥ, το υπουργείο Υγείας, η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας”.

Είναι απορία ξέρετε και του κόσμου που το αναπαρήγαγε.
“Συγγνώμη και με όλο το σεβασμό, δεν θα απαντάω για κάθε βλακεία που θα δημοσιεύεται”.

Σας ευχαριστώ που απαντάτε έτσι, γιατί κάποιοι δεν καταλαβαίνουν αλλιώς. Αλλάζω θέμα. Πώς ερμηνεύεται «λοιμωξιολογικά» η γεωμετρικη αύξηση των θυμάτων στη γειτονική μας Ιταλία;
“Το θέμα είναι πολυπαραγοντικό. Ο κυριότερος παράγων είναι ότι η Ιταλία έχει μεγάλο ποσοστό πληθυσμού που είναι υπερήλικες, δηλαδή τρίτης και τέταρτης ηλικίας (ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων είναι 82,5 έτη). Ο δεύτερος σημαντικός παράγων είναι ότι όλα τα κρούσματα συνέβησαν στη Βόρειο Ιταλία και κυρίως στη Λομβαρδία, με αποτέλεσμα να πιεστεί πάρα πολύ το τοπικό σύστημα υγείας, και να μην τα καταφέρει πάρα πολύ καλά. Ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις, αλλά αυτό θα το κρίνουμε και θα το αναλύσουμε όταν με το καλό περάσει η επιδημία”.

Στην Ιταλία βλέπουμε ότι το πρόβλημα έχει μετεξελιχθεί σε κρίση εντατικής. Σας τρομάζει κάτι αντίστοιχο για την Ελλάδα;
“Όταν έχουμε έναν νέο ιό ο οποίος κάνει επιδημία και μάλιστα πανδημία, δεν θέλω να κάνω προβλέψεις για το τι θα γίνει στην Ελλάδα. Εκείνο το οποίο όμως θέλω να πω σίγουρα, είναι ότι ο καθένας έχει ατομική ευθύνη για την επιδημία. Προστατεύουμε το σύστημα υγείας μας, δεν το απασχολούμε χωρίς λόγο. Προστατεύουμε τους υγειονομικούς. Προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες. Αυτές είναι κινήσεις που πρέπει να γίνουν τώρα”.

Το εθνικό σύστημα υγείας είναι ικανό να αντεπεξέλθει στην πανδημία;
“Ναι. Υπό την προϋπόθεση ότι ο πολίτης θα το χρησιμοποιεί μόνο όταν υπάρχει ανάγκη. Εάν έχει ένα κοινό κρυολόγημα, βήχα και πυρετό θα κάθεται σπίτι του. Επίσης όταν ο πολίτης είναι πολύ άρρωστος και θέλει ιατρική βοήθεια, ενημερώνει από πρίν το νοσοκομείο που θα πάει, από την πύλη ότι ενδεχομένως να μεταδίδει, μπαίνει στο νοσοκομείο με μάσκα, και έχει ειδοποιηθεί ήδη ο γιατρός ότι έρχεται κάποιο πιθανό κρούσμα, έτσι ώστε να το διαχειριστεί σωστά. Αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες στα νοσοκομεία, τα άτομα δηλαδή με πυρετό και βήχα να περιφέρονται, είναι λάθος”.

Η νόσηση που ακούμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις μεταβάλλεται επί τα χείρω μετά την έκτη- έβδομη μέρα, μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε ή σχετίζεται περισσότερο με άτομα που έχουν επιβαρυμένη υγεία;
“Αυτό συμβαίνει κυρίως σε ανθρώπους που είναι υψηλού κινδύνου. Να σας επαναλάβω ότι το 80-85% έχει ήπια νόσηση, κάθεται σπίτι του, πίνει νερό και παίρνει αντιπυρετικά. Σε άτομα κάτω των 40 ετών η θνησιμότητα είναι 0.2%. Δηλαδή πιο πολύ κινδυνεύεις από τροχαίο πάρα από κορονοϊό. Στα παιδιά δε κάτω των δέκα ετών η θνησιμότητα είναι μηδέν. Αυτά είναι τα πραγματικά νούμερα. Άρα όλοι να είμαστε ήρεμοι”.

Όσον αφορά το χρόνο ανάρρωσης τη Δευτέρα ακούσαμε από τον εκτελεστικό διευθυντή του ΠΟΥ Dr Mike Ryan, ότι η ανάρρωση από τη μέτρια νόσηση μπορεί να διαρκέσει και 6 εβδομάδες, ενώ από τη σοβαρή μπορεί να χρειαστούν μήνες.
Πληροφορίες από το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων) που εκδόθηκαν την Τετάρτη, αναφέρουν ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα στις ήπιες περιπτώσεις από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι την ανάρρωση είναι περίπου δύο εβδομάδες, ενώ για τις βαριές περιπτώσεις, από την έναρξη των συμπτωμάτων έως την ανάρρωση είναι περίπου 3-6 εβδομάδες.

Που σημαίνει ότι τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς.
“Ναι τα επιδημιολογικά δεδομένα αναθεωρούνται σε καθημερινή βάση”.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ ν.Άρτας – Κάτω τα χέρια από το ΕΣΥ

Κώστας Παππάς

Τι έδειξαν τα 485 χθεσινά rapid test στην Άρτα

Κώστας Παππάς

Σαρηγιάννης: Έρχεται αύξηση κρουσμάτων – Προσοχή στην ατομική ευθύνη

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..