• Home
  • ΥΓΕΙΑ
  • Κορονοϊός: Η σοβαρή νευρολογική επιπλοκή που εντοπίστηκε σε τρεις ασθενείς στην Ελλάδα – Κατέληξαν οι δύο
ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Η σοβαρή νευρολογική επιπλοκή που εντοπίστηκε σε τρεις ασθενείς στην Ελλάδα – Κατέληξαν οι δύο

Μια λιγότερο γνωστή και ταυτόχρονη επικίνδυνη νευρολογική επιπλοκή του κορονοϊού εντοπίστηκε σε τρεις Έλληνες ασθενείς με Covid 19. Οι δύο ασθενείς υπέκυψαν στη βαρύτατη αυτή επιπλοκή, ενώ ο τρίτος ζει σήμερα με μόνιμη αναπηρία.
Μία από τις πιο σπάνιες και βαριές νευρολογικές επιπλοκές του κορονοϊού, η αιμορραγική νεκρωτική εγκεφαλίτιδα, “χτύπησε” τρεις ασθενείς με Covid-19 στην Ελλάδα, από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα.
Στο θέμα αναφέρθηκε -μιλώντας για τις νευρολογικές επιπτώσεις της οξείας λοίμωξης Covid-19- ο Καθηγητής Νευρολογίας του ΕΚΠΑ και Διευθυντής της Β’ Νευρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου “Αττικόν”, Γιώργος Τσιβγούλης, κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης για την πανδημία της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, που έγινε τη Δευτέρα (21/3).
Αν και οι πιο συχνές επιπλοκές από το νευρικό σύστημα αφορούν τις διαταραχές της όσφρησης, όπως είπε ο Καθηγητής, οι πιο επικίνδυνες είναι τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και ιδιαίτερα η θρόμβωση των εγκεφαλικών φλεβών.
“Μια πολύ επικίνδυνη επιπλοκή -που ευτυχώς είναι σπάνια- είναι η αιμορραγική νεκρωτική εγκεφαλίτιδα και δυστυχώς είχαμε τρία τέτοια περιστατικά στην Ελλάδα”, ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Τσιβγούλης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τρεις ασθενείς ηλικίας 60, 50 και 65 ετών, οι οποίοι νόσησαν εντός του 2020, την εποχή που δεν είχε κυκλοφορήσει το εμβόλιο κατά του ιού SARS-CoV-2.
Οι δύο ασθενείς υπέκυψαν στη βαρύτατη αυτή επιπλοκή, ενώ ο τρίτος ζει σήμερα με μόνιμη αναπηρία στη Θεσσαλονίκη.
Η μία από αυτές τις περιπτώσεις μάλιστα, δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Brain, από τον αναπληρωτή καθηγητή νευρολογίας του ΑΠΘ, Θεόδωρο Καραπαναγιωτίδη.

Σοβαρές επιπλοκές από τη νόσο Covid-19
Η αιμορραγική νεκρωτική εγκεφαλίτιδα είναι μια πολύ επιθετική επιπλοκή του κορωνοϊού, αλλά δεν είναι η μόνη. Στις άλλες σοβαρές επιπτώσεις του ιού SARS-CoV-2 στο νευρικό σύστημα, περιλαμβάνεται η μυελίτιδα -που μπορεί να προκαλέσει οξεία διάχυτη εγκεφαλομυελίτιδα (ένα σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο)- και από το περιφερικό νευρικό σύστημα, το σύνδρομο Gullain-Barre, που αποτελεί μια πολυνευροπάθεια.
“Η Covid-19 μπορεί να προκαλέσει μυοσίτιδα, μπορεί να πυροδοτήσει ραβδομυόλυση και επίσης μπορεί να πυροδοτήσει σε έναν ασθενή με ηπιότερη μυασθένεια, σοβαρότερη μυασθενική κρίση και να καταλήξει ο ασθενής. Άρα μιλάμε για πολλαπλές επιπλοκές, που δεν αφήνουν κανένα σημείο του νευρικού συστήματος χωρίς να το προσβάλουν”, ανέφερε ο Καθηγητής Γιώργος Τσιβγούλης.

Η επίπτωση της Covid-19 στην πρόκληση εγκεφαλικού επεισοδίου
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο γιατρός, το εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει στο 0,5 με 1,5% των νοσηλευόμενων ασθενών με νόσο Covid-19.
Εάν έχουμε συνύπαρξη εγκεφαλικού και οξείας λοίμωξης με SARS-CoV-2 και νοσηλεύεται ο ασθενής, η πιθανότητα να πεθάνει είναι 4 με 5 φορές μεγαλύτερη λόγω του εγκεφαλικού.
Ένα πάρα πολύ επικίνδυνο εγκεφαλικό που προκαλείται σε έδαφος λοίμωξης από Covid-19 λόγω της υπερπηπτικότητας, είναι η εγκεφαλική φλεβοθρόμβωση.
“Δυστυχώς λανθασμένα θεωρείται πως η εγκεφαλική φλεβοθρόμβωση είναι μια συχνή επιπλοκή από τα εμβόλια, είναι όμως, και μία πάρα πολύ συχνή επιπλοκή από τον κορονοϊό. Δηλαδή, η πιθανότητα να την πάθει κανείς αν έχει λοίμωξη με κορονοϊό είναι 40 με 80 φορές περισσότερη από αυτή που υπήρχε στον γενικό πληθυσμό προ της πανδημίας. Η πιθανότητα να πάθει κανείς μετά από εμβόλιο είναι απειροελάχιστη και ακόμη κι αν συμβεί μετά από εμβόλια ιικού φορέα (AstraZeneca – Johnson & Johnson), έχουμε θεραπείες για να το αντιμετωπίσουμε”.

Ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων στο νευρολογικό σύστημα
Τα mRNA εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή ως προς την εγκεφαλική φλεβοθρόμβωση, ανέφερε ο Καθηγητής Τσιβγούλης. Ωστόσο, στα εμβόλια που είναι κατασκευασμένα με ιιικό φορέα, όπως το εμβόλιο της Johnson & Johnson και της AstraZeneca μπορούν σε ένα ποσοστό 10 με 15 περιστατικά ανά 1 εκατ. εμβολιασμών να προκαλέσουν εγκεφαλική φλεβοθρόμβωση.
Περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσει αυτή τη διαταραχή, έχει το εμβόλιο της AstraZeneca και μικρότερες της Johnson & Johnson.
Το σύνδρομο Gullain-Barre μετά τα εμβόλια, όπως ανέφερε ο ειδικός, είναι ένα συχνό ερώτημα που απασχολεί πολλούς πολίτες.
“Όντως υπάρχει συσχέτιση, πάλι όμως με τα εμβόλια του ιικού φορέα”, ανέφερε.
Μεγαλύτερος κίνδυνος για Gullain-Barre, αλλά και πάλι σε ποσοστό 1 περιστατικό στο εκατομμύριο, υπάρχει με το εμβόλιο της Johnson & Johnson και μικρότερο κίνδυνο έχει το AstraZeneca.
“Με τα mRNA εμβόλια δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να εμφανίσει κάποιος το σύνδρομο Gullain-Barre και σαφέστατα υπάρχει σύσταση από διεθνείς οργανισμούς, οι ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο Gullain-Barre άφοβα να εμβολιαστούν με mRNA εμβόλια”.
Επίσης, επιβάλλεται ασθενείς με σοβαρά νευρολογικά νοσήματα, όπως είναι οι ασθενείς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (πολλαπλή σκλήρυνση) να εμβολιάζονται. Είναι μάλιστα, σύμφωνα με τον Καθηγητή, οι περισσότεροι ασθενείς που έχουν κάνει τέταρτη δόση.
“Από προσωπική μου εμπειρία με πάνω από 20 ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση που πέρασαν κορονοϊό και ήταν πλήρως εμβολιασμένοι, δεν είχε κανένας πρόβλημα”, κατέληξε.

Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Κοροναϊός: Δεύτερο κρούσμα – Θετικό και το παιδί της 38χρονης

Κώστας Παππάς

Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο ( Τετάρτη 1 Απριλίου)

Κώστας Παππάς

Στα 19.075 τα νέα κρούσματα κορονοϊού – 111 νεκροί και 655 διασωληνωμένοι

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..