• Home
  • ΥΓΕΙΑ
  • Ιός Κοξάκι: Γιατί υπάρχει έξαρση, τι πρέπει να κάνουν οι γονείς – «Σπάνιες οι σοβαρές επιπτώσεις»
ΥΓΕΙΑ

Ιός Κοξάκι: Γιατί υπάρχει έξαρση, τι πρέπει να κάνουν οι γονείς – «Σπάνιες οι σοβαρές επιπτώσεις»

Ο ιός Κοξάκι, είναι πολύ συνηθισμένος αυτή την εποχή και οι γονείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν. Η αντιμετώπισή του είναι εύκολη και όπως αναφέρει στο Dnews, η παιδίατρος Άννα Παρδάλη, δεν χρειάζεται και αντιβίωση.
Σύμφωνα με την κ. Παρδάλη, «πρόκειται για έναν πολύ συνηθισμένο ιό της παιδικής ηλικίας, που κάνει κύκλους κατά την περίοδο του έτους. Είναι πολύ μεταδοτικός, ειδικά στις ηλικίες κάτω των 5 ετών, που έχει και την μεγαλύτερη διασπορά. Κολλάνε τα περισσότερα παιδιά, αν είναι σε μία κλειστή κοινωνία, αν πρόκειται για ένα σχολείο. Δεν είναι όμως κάποια σοβαρή ίωση. Χαρακτηρίζεται από πυρετό, που μπορεί να είναι υψηλός, συνήθως όμως δεν είναι. Βγαίνουν επίσης εξανθήματα, γύρω από το στόμα των παιδιών, στα χέρια, τα πόδια, ίσως και στον κορμό. Ο συγκεκριμένος ιός κάνει έναν κύκλο 5-7 ημέρες, ανάλογα και την διασπορά του εξανθήματος. Μπορεί επίσης, τα παιδιά να εμφανίσουν κάποιες φουσκάλες μέσα στο στόμα, που δυσκολεύουν στο φαγητό», λέει.
Ο ιός Κοξάκι, δεν χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή, σύμφωνα με την παιδίατρο, που επισημαίνει: «Η ασθένεια περνά μόνη της και δεν χρειάζεται το παιδάκι να πάρει φάρμακα. Δεν χρειάζεται ο παιδίατρος να χορηγήσει κάποιο φάρμακο. Ο ιός αυτός ανήκει στην ομάδα των ιών του εντέρου, μπορεί μερικές φορές να έχουμε και κάποια μικρά προβλήματα στο γαστρεντερικό. Πολύ σπάνια, μπορεί να έχουμε παρενέργειες από το κεντρικό νευρικό σύστημα και την καρδιά. Είναι όμως εξαιρετικά σπάνιο. Ο ιός, κυρίως αφορά τα μικρά παιδιά και σπάνια μεταδίδεται σε ενήλικες».
Ως προς το τι θα συμβούλευε τους γονείς να κάνουν, στην περίπτωση που καταλάβουν, ότι το παιδί τους έχει τον ιό κοξάκι, η κ. Παρδάλη αναφέρει:
« Οι γονείς, θα πρέπει να μην στείλουν φυσικά το παιδί στο σχολείο, για να μην υπάρξει μεγαλύτερη αλυσίδα της διασποράς. Θα πρέπει το παιδάκι να τρώει ελαφρά, γιατί θα έχει πρόβλημα με τις μικρές φουσκάλες στο στόμα και θα πρέπει να αποφευχθούν οι έντονες τροφές. Όχι καυτερά, όχι όξινα φρούτα, λεμόνι, πορτοκάλι κλπ, να τρέφονται τα παιδιά με μαλακές τροφές και όχι καυτερές».

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Πρωτοποριακή Τεχνική σε Διεθνές Επίπεδο στη χειρουργική συμπαγών όγκων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Κώστας Παππάς

Κέντρο Πρόληψης Άρτας ¨Τοπική Κοινότητα & Πρόληψη των Εξαρτήσεων¨

Κώστας Παππάς

Εθελοντική αιμοδοσία στο Κλειδί από τον Αθλητικό Όμιλο Κλειδίου Άρτας

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..