• Home
  • ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ
  • Ιδέες και προτάσεις για μια σύγχρονη και καινοτόμα Δημοτική Βιβλιοθήκη
ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ

Ιδέες και προτάσεις για μια σύγχρονη και καινοτόμα Δημοτική Βιβλιοθήκη

Λείπουν από την πόλη μας υπηρεσίες μιας καλά οργανωμένηςδημοτικής βιβλιοθήκης; Πιστεύουν οι πολίτες ότι θα ήθελαν μια σύγχρονη και καινοτόμα δημοτική βιβλιοθήκη;Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας σχετικά με το βαθμόικανοποίησης του κοινού από τις υπηρεσίες, τη συλλογή, το προσωπικό, το ωράριο και τον τεχνολογικό εξοπλισμό της δημοτικής βιβλιοθήκης, και παρουσιάστηκε στο 4ο Συνέδριο Δημοτικών βιβλιοθηκών (22-24 Σεπτέμβρη 2022, Ηράκλειο Κρήτης), αποκαλύπτει ότι οι πολίτες όχι μόνο έχουν ανάγκη από ολοκληρωμένες υπηρεσίες μιας σύγχρονηςβιβλιοθήκης, αλλά προτείνουν και τρόπους με τους οποίους μπορεί αυτό να επιτευχθεί.
Οι αρτινοί πολίτες ζητούν τον εμπλουτισμό της συλλογής, τη στελέχωση της βιβλιοθήκης με μόνιμους επαγγελματίες βιβλιοθηκονόμους, τη δημιουργία ενός δυναμικού δικτυακού τόπου πληροφόρησης, τη βελτίωση του τεχνολογικού εξοπλισμού, τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας και τη διοργάνωση εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και ψυχαγωγικών δράσεων. Δηλώνουν ευχαριστημένοι από την τοποθεσία της βιβλιοθήκης, που βρίσκεται εντός του αστικού ιστού της πόλης, και συμφωνούν ότι ο χώρος στέγασής της είναι ιδιαίτερα περιορισμένος.
Η Δημοτική βιβλιοθήκη της Άρτας ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2019. Συνεργάζεται και συστεγάζεται με το Σύλλογο «Οι φίλοι του βιβλίου». Στο ξεκίνημά της η συλλογή αριθμούσε 3000 βιβλία, εκ των οποίων τα 2000 ανήκαν/-ουν στο σύλλογο. Σήμερα στη συλλογή της έχει 7011 βιβλία (συμπεριλαμβανομένων και αυτών του συλλόγου). Από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα έχει στελεχωθεί δύο φορές από δύο 8μηνους βιβλιοθηκονόμους, ενώ το υπόλοιπο χρονικό διάστημα λειτουργεί με προσωπικό του Δήμου ή με φοιτητές πρακτικής άσκησης ειδικοτήτων άσχετων με την Επιστήμη της Βιβλιοθηκονομίας και της Πληροφόρησης. Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της η βιβλιοθήκη ήταν διαθέσιμη στο κοινό πρωινές και απογευματινές ώρες, με τη συμβολή του συλλόγου,ενώ σήμερα παραμένει ανοικτή έως τις 2 το μεσημέρι. Πριν από ένα χρόνο περίπου η βιβλιοθήκη προμηθεύτηκε πληροφοριακό σύστημα και είναι αναζητήσιμα μέσω του δημόσιου ηλεκτρονικού καταλόγου τα 1682 από τα 7011 βιβλία της. Οι βιβλιοθηκονόμοι που κατά καιρούς προσλαμβάνονται δεν έχουν στη διάθεσή τους τα κατάλληλα βιβλιοθηκονομικά εργαλεία και υποδομές για να δουλέψουν. Η μόνη προσφερόμενη υπηρεσία της βιβλιοθήκης είναι ο δανεισμός και η επιστροφή υλικού. Η αύξηση των χρηστών της από 455 (το 2020) σε 1010 (σήμερα)φανερώνει την ανάγκη και το ενδιαφέρον του κοινού για πρόσβαση ακόμη και σε βασικές υπηρεσίες που προσφέρει η βιβλιοθήκη.
Ποιο μπορεί όμως να είναι το μέλλον της Δημοτικής Βιβλιοθήκης; Η βιβλιοθήκη χρειάζεται όραμα για να υπάρχει προοπτική, και βασικούς στόχους και προτεραιότητες για να έχει ανάπτυξη και εξέλιξη. Έχει την ανάγκη σταθερής και εναλλακτικής μορφής χρηματοδότησης.Στελέχωση από επαγγελματίες βιβλιοθηκονόμους που θα οργανώσουν τις υπηρεσίες της βάσει διεθνών προτύπων, που γνωρίζουν πως να επικοινωνήσουν κάθε είδους πληροφορία με το κοινό τους, πουθα την εντάξουν και θα τηναναδείξουν σε εθνικά και διεθνή δίκτυα συνεργασίας. Η βιβλιοθήκη χρειάζεται να στεγαστεί σε ένα μεγαλύτερο κτίριο για να μπορέσει να αναπτυχθεί και να συνδεθεί με την τοπική κοινωνία. Να αγκαλιάσει τους πολίτες και να αποτελέσει σημείο συνάντησης για έρευνα, εκπαίδευση, ανάπτυξη δράσεων αναψυχής, παρέχοντας θετική κοινωνική εμπειρία, και βοηθώντας τους να κατανοήσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά μέσα από τη λογοτεχνία, την ιστορία, την ποίηση και τις τέχνες.Να δώσει ερεθίσματα στα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα και το βιβλίο. Να συμπεριληφθεί στο δίκτυο ελληνικών βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης και στην καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης. Να εκπαιδεύσει τους πολίτες σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και να βοηθήσει στην καταπολέμηση των κοινωνικών διακρίσεων, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Όλα τα παραπάνω και ακόμη περισσότερα μπορούν να συμβούν και στη δική μας βιβλιοθήκη και στη δική μας πόλη. Για να επιτευχθεί αυτό, η βιβλιοθήκη έχει ανάγκη διαχρονικά την έμπρακτη στήριξη της δημοτικής αρχής και των πολιτών, διότι η Άρτα αξίζει να έχει μια καλή δημοτική βιβλιοθήκη.

Χριστίνα Θεοδωρίκα
Βιβλιοθηκονόμος – ΑρχειονόμοςMSc
ctheodorika@gmail.com

Related posts

Τα λεφτόδεντρα στις επιχειρήσεις και ο «λαϊκισμός»

Κώστας Παππάς

Για την ημέρα της γυναίκας.

Κώστας Παππάς

Άρτα: Ξεχείλισε θυμό η κυψέλη με τις… άγριες μέλισσες

Κώστας Παππάς

Leave a Comment

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..