ΗΠΕΙΡΟΣ ΘΕΑΤΡΟ

“Η Θυσία του Πρωτομάστορα”

Η θεατρική παράσταση ‘Η ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΟΡΑ’ θα παρουσιαστεί από την Κυριακή 19 έως την Τρίτη 21 Ιουνίου 2022 στο φυσικό χώρο της Ιστορικής Γέφυρας της Άρτας με κοινή ώρα έναρξης 9.30 μ.μ. Η παράσταση αποτελεί τον καρπό των πολύμηνων εκπαιδευτικών θεατρικών εργαστηριών Ενηλίκων που παραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος “HERMES”- «Η αποκατάσταση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως πολλαπλασιαστικός παράγοντας για την πολιτιστική ενδυνάμωση του κοινωνικού πλαισίου» (https://www.hermes-culture.eu/), το οποίο χρηματοδοτείται από το Διασυνοριακό Πρόγραμμα «INTERREG Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020» και υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας.


‘Η ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΟΡΑ’ αποτελεί διασκευή του θεατρικού έργου «Το Γεφύρι της Άρτας» του Γιώργου Θεοτοκά και της παραλογής του «Του γιοφυριού της Άρτας» του Νικόλαου Πολίτη. Τη θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του έργου ανέλαβε η κα. Έλλη Μάνθα, η οποία καθοδήγησε τη θεατρική ομάδα όλο το προηγούμενο διάστημα. Τα κείμενα της παράστασης επιμελήθηκε η φιλόλογος κα. Κατερίνα Σχισμένου.
Το διασκευασμένο έργο διαθέτει πρωτότυπη μορφή, καθώς μέσω της συμμετοχής του χορού στο έργο πραγματοποιήθηκε ένα πρωτοποριακό πάντρεμα του θεατρικού κειμένου και της παραλογής. Η κεντρική ιδέα του έργου συμπυκνώνεται στη φράση, που απευθύνει η Γυναίκα στον Πρωτομάστορα, ‘‘Ο πιο θυσιασμένος είσαι εσύ και όχι εγώ, αλίμονο μας’’. Η φράση αυτή αποτέλεσε αφορμή για την ερευνητική ομάδα να προσεγγίσει και να αποδώσει το θεατρικό δράμα δίνοντας μια διαφορετική οπτική στον όρο της ‘‘θυσίας’’. Το νεωτερικό στοιχείο που εισάγεται στην προσέγγισή μας είναι ότι η Γυναίκα δεν κτίζεται στην πέτρα εν αγνοία της. Εν αντιθέσει,θυσιάζεται εκούσια βρίσκοντας τη δύναμη να θυσιάσει ζωή και σώμα για να γεννηθεί και να στυλωθεί ένα ολόκληρο Γεφύρι,το οποίο θα ενώνει για πάντα τους ανθρώπους στο πέρασμα των αιώνων. Η ψυχή της όμως δεν χάνεται, είναι παρούσα για να γαληνεύει και να ομορφαίνει το έργο της δικής της θυσίας.
Οι ηθοποιοί που συμμετέχουν στην παράσταση, εννέα στον αριθμό, αποτελούν όλοι τον χορό, μέσα από τον οποίο αναδύονται τα πρόσωπα του έργου. Συμμετέχουν αλφαβητικά οι: Γαλάνη Χρυσάνθη, Καραβασίλη Βάσω, Ματσούκα Εύη, Παπαβασιλείου Γιώργος, Παπαφώτης Φώτης, Σιώζος Παντελής, Στούκα Νεκταρία, Τσαδήμα Φωτεινή, Χαλκιά Ελένη.

Related posts

Διέλευση από Διόδια Ακτίου 2η επιστολή από ΕΣΠΕΑΙΤ – Το Υπουργείο απάντησε με έγγραφο της Εταιρείας

Κώστας Παππάς

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης για όλα τα παιδιά της Άρτας: 7- 10 Σεπτεμβρίου συγκέντρωση σχολικών ειδών για παιδιά ευπαθών οικογενειών

Κώστας Παππάς

Δήλωση της Ράνιας Γκίζα με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας

Κώστας Παππάς

Leave a Comment

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..